ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση Σταύρου Αρναουτάκη προς κυβέρνηση: “Η Κρήτη χρειάζεται ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση. Μας μεταφέρονται αρμοδιότητες, χωρίς χρηματοδότηση”

Το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης από τα αρμόδια υπουργεία έθεσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, με τη συμμετοχή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε την ανάγκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, συνοδευόμενη από τους απαραίτητους πόρους. “Δεν είναι δυνατόν να ζητείται πάντα να έχουμε εμείς την ευθύνη, να μεταφέρονται οι αρμοδιότητες χωρίς όμως να μεταφέρονται και οι πόροι” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για την ανομβρία και την υποχρηματοδότηση

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι παρά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κρήτη κατά την αντιπυρική περίοδο, η ανομβρία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερες πυρκαγιές στο μέλλον. Επεσήμανε επίσης την έντονη υποχρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, αναφέροντας πως η Κρήτη δεν έχει λάβει καθόλου χρηματοδότηση για φέτος.

“Θα σας πω ότι μπορεί να θέλουμε πάνω από τα 100 εκατομμύρια. Φέτος δεν έχουμε πάρει απολύτως τίποτα. Έχουμε προετοιμαστεί με μελέτες, είμαστε πανέτοιμοι… όμως πρέπει να δοθούν αυτοί οι απαραίτητοι πόροι, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια αντιπλημμυρική θωράκιση όσο μπορούμε” σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναμένεται συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση.

Ζητήματα πολιτικής προστασίας και μεγάλων έργων

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που σχετίζονται με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. “δεν γίνεται να γίνεται ένα έργο ενός δισεκατομμυρίου και να μην γίνουν τα αντιπλημμυρικά,” ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια αναμένει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης μεγάλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές λειτουργεί υπό περιορισμένες δυνατότητες. Ειδική αναφορά έκανε στον Δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος λαμβάνει μόλις 60.000 ευρώ για πολιτική προστασία, ποσό που επαρκεί μόνο για τον καθαρισμό του 11% των περιαστικών δασών.

“Η Κρήτη χρειάζεται θωράκιση, αντιπλημμυρική θωράκιση, και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε τα έργα που ήδη έχουμε ωριμάσει και να προετοιμάσουμε όλα εκείνα τα οποία χρειάζονται για να περιφρουρήσουμε και τις ζωές, αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων της Κρήτης” κατέληξε, καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να ενεργήσουν άμεσα για την ενίσχυση της Περιφέρειας με τους απαραίτητους πόρους.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο Σταύρος Αρναουτάκης είπε:

Είχαμε σήμερα μία συνάντηση σήμερα με τον κύριο υπουργό, τον κύριο Τουρνά, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και υπηρεσιακούς παράγοντες, για την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου.

Πρέπει να πούμε ότι, σε γενικές γραμμές, στην Κρήτη, αν εξαιρέσουμε την πυρκαγιά στο Αμάρι, ήταν ικανοποιητικό το επίπεδο. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανομβρία, γιατί αν συνεχίσει να υπάρχει και τον επόμενο χρόνο, θα έχουμε πάρα πολλές πυρκαγιές.

Αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο σήμερα είναι ότι πρέπει να ενισχυθούμε με χρηματοδότηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης. Δεν είναι δυνατόν να ζητείται πάντα να έχουμε εμείς την ευθύνη, να μεταφέρονται οι αρμοδιότητες χωρίς όμως να μεταφέρονται και οι πόροι. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Το έθεσα και στο συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη, που είχαμε όλες οι περιφέρειες, στο ετήσιο συνέδριο. Το έχω θέσει στον κύριο Κικίλια, που συναντηθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη, ότι πρέπει να ζητηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν και τις χρηματοδοτήσεις, να δοθούν αυτοί οι απαραίτητοι πόροι, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια αντιπλημμυρική θωράκιση όσο μπορούμε. Είναι το ζητούμενο.

Θα το θέσω και στον υπουργό τώρα, σε επίπεδο υπουργών, να μπορούν να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις αυτές, για να πούμε ότι έχουμε μία αντιπλημμυρική θωράκιση.

Θα σας πω ότι μπορεί να θέλουμε πάνω από τα 100 εκατομμύρια. Φέτος δεν έχουμε πάρει απολύτως τίποτα.

Αυτό το οποίο πρέπει να δοθεί και να το δούμε σε επίπεδο όλης της Κρήτης, τα απαραίτητα, ποια είναι τα πρώτα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν ανά περιφερειακή ενότητα. Και να πω ότι εμείς έχουμε υποβάλλει προτάσεις και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να μπορούμε να έχουμε χρηματοδότηση για μεγάλα έργα. Έχουμε προετοιμαστεί με μελέτες, είμαστε πανέτοιμοι. Θα έχω μία συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα με τον κύριο Παπαθανάση για να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση.

Είναι θετική η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα. Περιμένουμε όμως την υπογραφή από τον κύριο υπουργό.

Πρέπει να σας πω ότι έχουμε με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αντιπλημμυρικά για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά, γιατί δεν γίνεται να γίνεται ένα έργο ενός δισεκατομμυρίου και να μην γίνουν τα αντιπλημμυρικά.

Το έχουμε ζητήσει από τον κύριο Σταϊκούρα. Έχει υποσχεθεί ότι θα ξαναέρθει μέσα στο Δεκέμβρη εδώ στην Κρήτη. Περιμένουμε τη χρηματοδότηση και αυτού του έργου. Αλλά να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος για γενικές χρηματοδοτήσεις, γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το νέο πρόγραμμα, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για να μπορούμε να βάλουμε από αυτό κάποιες χρηματοδοτήσεις. Πρέπει όμως να δοθεί από άλλη πηγή χρηματοδότησης για όλες τις περιφέρειες που έχουν προβλήματα, να δοθούν αυτοί οι πόροι, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουν τα απαραίτητα έργα.

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η σύσκεψη που γίνεται για τα θέματα πολιτικής προστασίας. Περάσαμε μια δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο, μπαίνει μια χειμερινή που και εκεί ο κίνδυνος των πλημμυρών σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης είναι εμφανής. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι σωστό και να μιλάμε και να συνομιλούμε και να επιβραβεύουμε τις προσπάθειες που γίνονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και από την Αστυνομία και όχι μόνο και τους εθελοντές μας, όταν χρειαστεί. Αλλά πρέπει να γίνουμε προμηθείς και όχι επιμηθείς.

Η Κρήτη χρειάζεται θωράκιση, αντιπλημμυρική θωράκιση, και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε τα έργα που ήδη έχουμε ωριμάσει και να προετοιμάσουμε όλα εκείνα τα οποία χρειάζονται για να περιφρουρήσουμε και τις ζωές, αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων της Κρήτης.

Η υποχρηματοδότηση είναι έντονη και εμφανής. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιούμε μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Να σκεφτείτε ότι, ας πούμε, ο Δήμος Ρεθύμνου παίρνει 60.000 για πολιτική προστασία, που δεν φτάνουν ούτε για να καθαρίσεις το 11% των περιαστικών δασών που έχει.

Αυτό είναι εμφανές και γι’ αυτό και πολλές φορές εσείς, στα μέσα, και χαίρομαι που έχετε εμβαθύνει στο ζήτημα, όταν ασκείτε κριτική στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να έχετε και στο μυαλό σας τι δυνατότητες και τι εργαλεία μας δίνουν και τι κάνουμε με αυτά.

Όπως είπε, θα έχει συνάντηση, τις επόμενες ημέρες, με τον κ. Παπαθανάση για μία σειρά από έργα με συγκεκριμένες μελέτες που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τόνισε ότι έχει ζητήσει από τον Υπουργό, κ. Σταϊκούρα τη χρηματοδότηση για τα αντιπλημμυρικά και του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για γενναίες χρηματοδοτήσεις, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης…

“Η Κρήτη χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση, πρέπει να κάνουμε τα έργα που προετοιμάσαμε για να είμαστε όλοι ασφαλείς”, σημείωσε από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η MAGA στροφή του Ζούκερμπεργκ εγκαινιάζει μια “εποχή ψεμάτων” σε Facebook – Instagram

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…

52 mins ago

Η Διαμαντοπούλου έπλεξε το εγκώμιο του Άδωνι Γεωργιάδη που προασπίστηκε τον Σημίτη από την Λατινοπούλου

Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…

1 hour ago

ΗΑΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη συγκυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…

1 hour ago

Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: Ποια είναι η σωστή διαχείριση των δέντρων στις πόλεις με προβλήματα και ζητήματα επικινδυνότητας;

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…

1 hour ago

Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση, είχε σημάδια στους βραχίονες», κατέθεσε κόρη θύματος

«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…

4 hours ago

Η ευτυχία των Ελλήνων, βρίσκεται «εν υπνώσει»!

Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…

4 hours ago

This website uses cookies.