18.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Επίσκεψη Γ. Σταθάκη στη Σπάρτη

Ημερομηνία:

Σταθάκης στη Σπάρτη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: λανθασμένη η κρυφή αναπτυξιακή ατζέντα του μνημονίου, καθώς δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αναγκαία η αναβίωση της τράπεζας ειδικού σκοπού και η ριζική ανανέωση του αναπτυξιακού νόμου και του τρόπου διοχέτευσης κρατικών επιχορηγήσεων.

Μετά την περιοδεία του στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία και την επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνοδεύοντας τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Χανίων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε το περασμένο διήμερο στη Σπάρτη. Εκεί συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τίτλο «Η επιχειρηματικότητα σε κρίση» και συνομιλητές τους καθηγητές Δ. Μπουραντά και Θ. Κριεμάδη, τη Δευτέρα 16/9. Την επομένη πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Λακωνίας, των πρωτοβάθμιων Σωματείων του Ε.Β.Ε. και των Εμπορικών Συλλόγων της Λακωνίας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εξετάστηκαν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε στην κρυφή αναπτυξιακή ατζέντα του μνημονίου, η κεντρική ιδέα του οποίου είναι ότι η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τη μείωση των μισθών κατά 50%, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση δημόσιας γης, καθώς και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Η απουσία επενδύσεων αποτελεί, κατά τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την απόδειξη της αποτυχίας της συγκεκριμένης πρότασης και δικαιολογείται απόλυτα, αφού αυτή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο είναι η λανθασμένη παραδοχή πως το ύψος των μισθών συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι ενώ οι μισθοί μειώνονται εδώ και τρία χρόνια, δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αρκεί για να αντιληφθούμε πως δεν αποτελούν αυτοί το πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο κρατικό επιχειρηματικό φορέα δεν ευσταθεί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνέπεια οι ιδιωτικοποιήσεις να φέρουν μόλις 2,1 δις €.

Κατά τον κ. Σταθάκη, η αποκατάσταση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την αγορά περνά μέσα από την ανατροπή της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής και προϋποθέτει: α) τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου φορολογικού μηχανισμού για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, β) την αναβίωση της τράπεζας ειδικού σκοπού και την ριζική ανανέωση του αναπτυξιακού νόμου και του τρόπου διοχέτευσης κρατικών επιχορηγήσεων και γ) την αναβάθμιση του ρόλου του δημοσίου ως μοχλού ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία χώρα παγκοσμίως που να βγήκε μέσα από τόσο βαθιά ύφεση χωρίς την βοήθεια του κράτους.

Επιτέλους, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά οφείλει να εγκαταλείψει τη δημιουργική λογιστική και τις αλχημείες και να ασχοληθεί με την πραγματική οικονομία, προκειμένου να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση που η μνημονιακή πολιτική δημιουργεί. Οι πολίτες είναι λογικό και αναγκαίο να αντιστέκονται και να αγωνίζονται μέχρι να την ανατρέψουν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ