10.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Επίσκεψη σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και οργανώσεις της Κρήτης πραγματοποίησε ο Β. Κόκκαλης

Ημερομηνία:

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης , στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου με θέμα: «Η Αμπελοκαλλιέργεια και η Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, ο Β. Κόκκαλης μετέβη στην Επαγγελματική Αγροτική Σχολή Μεσσαράς, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια από τη Διευθύντρια κα Μαρία Χαλκιαδάκη και ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην βέλτιστη αξιοποίηση της. Στη συνέχεια ο Β. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαιστού στο Τυμπάκι, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνεταιρισμού με τους οποίους συνομίλησε για πλειάδα θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να συντελέσουν οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί, στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα. Το απόγευμα ο Υφυπουργός μετέβη στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, όπου και μίλησε στο συνέδριο με θέμα: «Η Αμπελοκαλλιέργεια και η Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής» το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του:

Ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη διαθέτει ισχυρή δυναμική η οποία στηρίζεται στον εξαιρετικό συνδυασμό των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με την παροχή εξαιρετικά ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών. Με τη σταθερή αρωγή της πολιτείας όπως αυτή αποτυπώνεται στα Μέτρα του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2014-2020, η Κρήτη ατενίζει το μέλλον στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, απαλλαγμένη από τις αβελτηρίες του παρελθόντος και με όραμα να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, σε σύγχρονες επιχειρήσεις αγροδιατροφής που θα ενσωματώνουν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και θα διεκδικούν με αξιώσεις ένα μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Ήδη 19 Οργανώσεις στην Κρήτη εκμεταλλεύονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους καινοτόμες πρακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Το Υπουργείο σχεδιάζει ενημερωτική ημερίδα ειδικά για τις Κρητικές Οργανώσεις Παραγωγών και σύντομα, θα ανακοινωθεί ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής.

Στο σημείο αυτό, θέλω να κάνω μια σύντομη αναφορά στο σοβαρό ζήτημα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αποτελεί και κύριο θέμα του διήμερου συνεδρίου, το τίμημα της οποίας το πληρώνουν περισσότερο οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Ως Υφυπουργός με αρμοδιότητα το Πολλαπλασιαστικό Υλικό και τους Φυτογενετικούς Πόρους, έχω λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών οι οποίες χάρη στην προσαρμοστικότητά τους στο κλίμα της χώρας μας, μπορούν να επιδείξουν τη μέγιστη ανεκτικότητα στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η βιωσιμότητα της γεωργίας, η προστασία της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας. Ειδικά για τους ελαιοκαλλιεργητές, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, θα μπορεί σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο να προσφέρει στους φυτωριούχους, πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό των 10 κυριότερων ελληνικών ποικιλιών ελιάς.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών Αμπέλου, όπως και ο Τεχνικός Κανονισμός Αποδοχής Ποικιλιών Αμπέλου, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια στο σύνολό της.

Ως αρμόδιος για την Προστασία της Φυτικής Παραγωγής, θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω την ανάγκη συνεργασίας του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της Ξυλέλα στη χώρα μας. Το καταστρεπτικό για την ελαιοκαλλιέργεια βακτήριο πρόσφατα εισήλθε στους ελαιώνες της Ισπανίας, οπότε είναι καθήκον μας να επαγρυπνούμε και να βοηθούμε κατά το μέτρο του δυνατού τη δράση των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα μας και για την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας είναι να επικεντρωθούμε στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου. Είναι αλήθεια ότι παράγουμε σημαντικές ποσότητες. Πόσες όμως από αυτές μπορούν να αποδείξουν την ποιότητα που ευαγγελίζονται; Πόσοι παραγωγοί και επιχειρήσεις προτιμούν τις ποιοτικές μεθόδους έκθλιψης που δίνουν λιγότερο προϊόν αλλά εξαιρετικά ποιοτικό; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνεται μέσα από συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας, των επιχειρηματιών και των παραγωγών.

Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, υπάρχουν εξειδικευμένα Μέτρα και Δράσεις τις οποίες καλούνται να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί και συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τον τρόπο εργασίας τους, να οργανωθούν σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και να εγκαταλείψουν πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν το χρυσάφι των ελληνικών ελαιόδενδρων να πωλείται χύμα σε ξένους εμπόρους για να επωφεληθούν εκείνοι από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Αναφέρω επίσης, τα εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης των ελαιοκομικών φορέων, τα οποία εδώ και χρόνια συμβάλουν στην προβολή και την προώθηση της ελαιοκομίας.

Το κρασί αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας καθώς ο ελληνικός οίνος βρήκε πλέον σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον του. Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου για την αμπελοκαλλιέργεια, θα ήθελα να αναφέρω ότι:

  • Οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τις δράσεις προώθησης στις τρίτες χώρες και τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων.
  • Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή των δράσεων του υφιστάμενου προγράμματος του αμπελοοινικού τομέα και ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό του επόμενου προγράμματος, ενώ
  • στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνονται δράσεις που υποστηρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της συνεργασίας

Στόχος μας είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, καθώς καθημερινά έρχομαι σε επαφή με παραγωγούς, Συνεταιρισμούς, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται δυναμικά, παράγοντας προϊόντα ποιοτικά, πιστοποιημένα, με πλεονεκτήματα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν το μεράκι του Έλληνα παραγωγού και τη μοναδικότητα του τόπου μας. Το παρόν είναι γεμάτο προκλήσεις αλλά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είναι αξιοπρεπές και βιώσιμο αρκεί να στηρίξουμε τον σύγχρονο Έλληνα παραγωγό, τον κατ’ επάγγελμα παραγωγό, προσφέροντάς του την αναγκαία εκπαίδευση και την κατάρτιση ώστε με την αρωγή των υπηρεσιών του Υπουργείου, να μπορεί να συνεχίσει να παράγει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ