13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Επίσκεψη της τρόικας στα γραφεία της ΕΣΕΕ

Ημερομηνία:

Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 η Τρόικα πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία της ΕΣΕΕ, με στόχο την καταγραφή των θέσεων του ελληνικού εμπορίου σχετικά με τους τρόπους και τις λύσεις που προτείνει ο εμπορικός κόσμος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Η ηγεσία του ελληνικού εμπορίου διατύπωσε με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο τις θέσεις των Ελλήνων εμπόρων: τη σημασία επιβίωσης και ενίσχυσης της ελληνικής εμπορικής επιχειρηματικότητας κάτι που συνδέεται άρρηκτα με την διατήρηση της απασχόλησης ▪ την ανάγκη για ένα σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ▪ την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.  Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφαρμόσιμο, επανέλαβε τη θέση της ΕΣΕΕ για τριετές πάγωμα των μισθών πρόταση που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και στον κόσμο της εργασίας. Τέλος, υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί ζήτημα διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Επιπλέον επεσήμανε ότι το ελληνικό εμπόριο είναι μοχλός ανάπτυξης και οι προσπάθειες της ΕΣΕΕ είναι να αναπτύξουν όλη την αλυσίδα του ελληνικού εμπορίου του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρεμπορίου, του λιανεμπορίου και του διακομιστικού εμπορίου.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστικός κόμβος του ευρωπαϊκού εμπορίου της Μεσογείου και οι μικρομεσαίες εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και εξαγωγικές.

Η εμπορική χωροταξία θα βοηθήσει την δημιουργία open malls ή street malls στα κέντρα των πόλεων και θα αποτρέψει πολλές εμπορικές επιχειρήσεις από το να βάλουν λουκέτο. (επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο)

ΘΕΣΕΙΣ ΕΣΕΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα του ελλείμματος και του χρέους της χώρας μας ανησυχεί ιδιαίτερα και προβληματίζει έντονα όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος και καλούνται να πληρώσουν ένα δυσανάλογο τίμημα. Ανεργία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάθετη πτώση εισοδήματος, ανυπαρξία επενδύσεων, δυσβάσταχτη φορολόγηση και παντελής έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Μπορεί στο επίπεδο των διαπιστώσεων να υπάρχει σύμπτωση απόψεων.  Οι διαφωνίες αλλά και οι ενστάσεις εντοπίζονται στους τρόπους επίλυσης του “ελληνικού προβλήματος”, το οποίο πλέον έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη. Για την ΕΣΕΕ, ως γνώμονας θα πρέπει ίσως να γίνει η επάνοδος της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει πλέον εξαντληθεί, η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η επιβολή περαιτέρω φορολογικών μέτρων δεν θα επιτύχει τα αναμενόμενα έσοδα.

Θέση μας είναι ότι η συνταγή που έχει προταθεί για την ελληνική οικονομία κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Και αυτό δεν αφορά μόνον εμάς τους ιδίους, που είμαστε και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και εσάς τους δανειστές μας. Δε θα αρνηθούμε τα λάθη μας. Για πολλά χρόνια είχαμε μάθει να λειτουργούμε με ένα στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο έδινε έμφαση στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός είναι ένας σκληρά εργαζόμενος λαός  όπως προκύπτει άλλωστε από διάφορά στοιχεία – και δεν αξίζει το διασυρμό, τον οποίο υφίσταται από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Επιθυμούμε τη βοήθειά σας, αλλά αυτή πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία έχει ζωτική ανάγκη να αναπνεύσει, να της δοθεί λίγος χρόνος ώστε να μπορέσει μέσα από επενδύσεις και προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση να πατήσει γερά στα πόδια της και να επιτύχει μεγέθυνση του ΑΕΠ.  Θα σταθούμε σε τρία σημεία καθοριστικά για την πρότασή μας η οποία με  απλά λόγια περιγράφεται από την προσπάθεια αντί για μείωση του ΑΡΙΘΜΗΤΗ, αύξηση του  ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ.

Ι. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Το εμπόριο το 2011 απασχολούσε περίπου 772.854 άνδρες και γυναίκες, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 18,6% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία και στο 24% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Το 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2010) η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε κατά 28.260 άτομα ενώ η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε περίπου κατά 270.650 άτομα.

Σύμφωνα με το Δείκτη Επιβίωσης (δείκτης που διαμορφώθηκε από την έρευνα των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ) από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2008, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 (έκλεισαν δηλαδή οι 68.000 από τον Ιανουάριο 2009). Εάν η συρρίκνωση του εμπορίου συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε τον Αύγουστο του 2013 εκτιμάται ότι  θα λειτουργούν μόνο 201.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για μια συνολική «αποχώρηση» από την αγορά 121.000 εμπορικών επιχειρήσεων.  Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους 68.000 έμποροι και προβλέπεται να ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο των απωλειών σε 136.000 άτομα περίπου.

Δεν θα διαφωνήσουμε ότι για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα ο αριθμός των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων είναι ίσως και υπερβολικός. Όμως στην παρούσα συγκυρία και σύμφωνα με τα δεδομένα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (π.χ. ιστορικοί λόγοι) το κλείσιμο ενός τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και μάλιστα σε τόσο λόγο χρόνο, χωρίς σχεδιασμό ή δυνατότητας εύρεσης απασχόλησης σε άλλο κλάδο, έχει ήδη ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Κάθε κλείσιμο μιας επιχείρησης υπολογίζεται ότι επιβαρύνει ετησίως το κράτος από 13.000 έως 285.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος (στοιχεία από σχετική έρευνα ΕΣΕΕ), από την απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, κλπ. Σωρευτικά, η συνολική απώλεια για το κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 8 δις. ευρώ ετησίως.

ΙΙ. ΦΠΑ –ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με ανώτερο συντελεστή αυτό του 23%, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα,  και σε συνδυασμό με άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, έχουν πλήξει καίρια την κατανάλωση και έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας στη φτώχεια. Τα έσοδα όμως του κράτους από την επιβολή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στο εμπόριο δεν έχουν αυξηθεί, όπως θα περίμενε ίσως κανείς, αλλά σε σχέση με το 2008 έχουν μειωθεί κατά 22% περίπου (15 δις.  έναντι 11.7δις). Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ραγδαία υποχώρηση της κατανάλωσης, τα έσοδα της οποίας δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν οι αυξημένοι συντελεστές. Αντίθετα, εάν η το υπουργείο οικονομικών αποφάσιζε μία αποκλιμάκωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 400 μονάδες βάσης (από 23% σε 19%), εξαιρώντας τον κλάδο των οχημάτων, τότε θα πετύχαινε:

  • Να εισπράξει τα ίδια έσοδα μέσα στην επόμενη διετία, με αυστηρό έλεγχο της αγοράς και αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής και παράλληλα συμφωνία κυρίων με τους εμπόρους για συγκράτηση, αν όχι πτώση των τιμών.
  • Βελτίωση του κλίματος στην αγορά και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μετά την σφοδρή πτώση τα τελευταία χρόνια (από 108,1 το 2007 σε 74,1 το 2011)
  • Να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις με τόνωση των πωλήσεων, διατηρώντας τες έτσι ζωντανές και εισπράττοντας το ίδιο έσοδα
  • Βελτίωση τη ρευστότητας στην αγορά

Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική οικονομία δε θα ξεφύγει ποτέ από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του υπέρογκου χρέους. Θα συνεχίσει την εσωστρεφή της πορεία, μπλοκάροντας όλες τις πιθανές διεξόδους από την κρίση με βαρύτατο κοινωνικό τίμημα και αδυνατώντας να τιμήσει την υπογραφή του. Για να ξεφύγει η χώρα μας από τον ατέρμονα βρόγχο της κρίσης χρειάζονται σήμερα γενναίες αποφάσεις. Ο ελληνικός λαός απέδειξε και συνεχίζει να αποδεικνύει ακόμα και σήμερα τη θέλησή του να κρατηθεί ζωντανός και να παλέψει για το μέλλον των νεότερων γενιών. Μια πολιτική που να στρέφεται προς την ανάπτυξη είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

ΙΙΙ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΜμΕ

Οι βασικές μας προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

  • Εφαρμογή από τις αρχές του 2012 ενός νέου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
  • Εκλογίκευση φορολογικών συντελεστών και μείωση του ΦΠΑ στο 19%, με ταυτόχρονη εφαρμογή on-line συστήματος συλλογής ΦΠΑ.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
  • Προώθηση πολιτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων μέσω φορολογικών κινήτρων. Πρόκειται για μια πρόταση ιδιαίτερης βαρύτητας λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου θέματος της ανεργίας.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και ένταξη μικρών και  μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο ελληνικός λαός επέλεξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αφορά στο κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, το οποίο αποτέλεσε και το βασικό παράγοντα της ευμάρειας των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό που ζητούμε από τους «εταίρους» μας είναι να μην απεμπολήσουν αυτή την πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Η Ελλάδα μπορεί εύκολα να μετατραπεί – είναι άλλωστε μία μικρή χώρα – στον «αποδιοπομπαίο τράγο» των προβλημάτων της Ευρωζώνης. Σκεφτείτε όμως ότι δεν είναι δυνατόν ένας ολόκληρος λαός να καταδικάζεται σε μακρόχρονη φτώχεια και με αμφίβολα αποτελέσματα όσον αφορά τις θυσίες του. Οι λύσεις που σας προτείνουμε δεν κινούνται μόνο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των δικών σας απαιτήσεων, αλλά είναι προτάσεις που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς και στις δικές μας δυνατότητες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ