“Επανάσταση” Ρουπακιώτη για δύο κυβερνητικές επιλογές – “ντροπή” για τις Δικαστικές Φυλακές Χανίων

«Μας πάτησαν στο λαιμό οι δανειστές» / όχι στην κατάργηση του νόμου περί Ιθαγένειας / «Ντράπηκα, ντράπηκα, ντράπηκα» για τις Δικαστικές Φυλακές Χανίων

Του Παναγιώτη Στάθη

Κατηγορηματικά αντίθετος με δύο βασικές κυβερνητικές επιλογές αναφορικά με τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις για τους δικηγόρους αλλά και την προώθηση αυστηρότερου πλαισίου για την απόκτηση ιθαγένειας, μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Ραγκούση, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε για να παρουσιάσει το νέο σωφρονιστικό κώδικα αλλά και τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αλλαγή του κώδικα δικηγόρων.

«Μας πάτησαν στο λαιμό»

Ο κ. Ρουπακιώτης ξεκίνησε την επίθεση σε βάρος των δανειστών μας χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σκληρούς τους όρους που επέβαλλαν σχετικά με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

“Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των Τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων.

Έτσι παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την παράσταση δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων διαφέρουν από εκείνους που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των νέων μέτρων , ο κ.Ρουπακιώτης δήλωσε ότι : «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή η οποία έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

-Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ δωρεές, γονική παροχή κλπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή

-Σε ότι αφορά τον πωλητή, η Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», είπε ο κ. Ρουπακιώτης εξηγώντας την πρόταση της Επιτροπής.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Βγόντζας υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου και αναρωτήθηκε «δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ»;

Επισήμανε δε ότι ο προτεινόμενος κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.

Διαφωνεί και για την ιθαγένεια

Όμως ο κ. Ρουπακιώτης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με την εντολή του πρωθυπουργού για νέα νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της ιθαγένειας μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου Ραγκούση.

«Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε . Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχτηκε αξιόπιστο. Όσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή», σημείωσε, ενώ σε ερώτηση αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή διαφώνησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρέπει ένα πρόβλημα να το πολεμάς στη ρίζα. «Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους», είπε.

Για τον σωφρονιστικό κώδικα και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές με αφορμή επίσκεψη στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων

Σχετικά με τον σωφρονιστικό κώδικα ο κ.Ρουπακιώτης είπε «Ντράπηκα, ντράπηκα, ντράπηκα», αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης των φυλακών, επικαλούμενος επίσκεψή του στα Χανιά. Χαρακτήρισε μάλιστα τις φυλακές «ποντικότρυπα μια φυλακή με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους» ενώ περιέγραψε μια κατάσταση όπου τα κεφάλια  κρεμόντουσαν έξω από τα κρεβάτια και πάνω στις τουαλέτες….

Πηγή:www.capital.gr με πληροφορίες από real.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατάμεστο το Επιμελητήριο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας Πολάκη – Παρουσίασε πρόγραμμα 6 πυλώνων | Φωτός

Την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα Χανιά ο Παύλος…

13 hours ago

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

16 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

16 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

18 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

18 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

18 hours ago

This website uses cookies.