ΚΟΣΜΟΣ

Επανέρχεται το BBC για τους θανάτους μεταναστών με ευθύνη του Λιμενικού – Η αναφορά στην αντιπολίτευση

Το δημοσίευμα του BBC και οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του Δημήτρη Μπαλτάκου, για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ και συνεχίζουν να σοκάρουν. Ο πρώην επικεφαλής για τις ειδικές επιχειρήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής και γιος του Τάκη Μπαλτάκου παραδέχτηκε ότι το Λιμενικό έχει βαρύτατες ευθύνες για τον θάνατο μεταναστών. Με νέο δημοσίευμά του το BBC αναφέρεται και στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης και δίνει και τον αριθμό των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία χρόνια.

Ο γιος του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, καταγράφηκε από μικρόφωνο του BBC να παραδέχεται ουσιαστικά πως η Ελλάδα πετάει μετανάστες στην θάλασσα με κίνδυνο αυτοί να πεθάνουν. «Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα» Η παραδοχή για το «διεθνές έγκλημα» όπως το χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Μπαλτάκος, έγινε ενώ θεωρούσε πως η κάμερα του BBC δεν κατέγραφε. Ωστόσο τα όσα ακούγονται να λέει, πραγματικά σοκάρουν.

«Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα»

«Δεν τους έχω πει πολλά, ε; Για πες. Ξεκάθαρα αυτό, εντάξει. Τι να πως με αυτούς; Ξέρεις, από έξω βλέποντάς το είναι ξεκάθαρο τι γίνεται, δεν είναι; Δε θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάναμε μέρα μεσημέρι κιόλας. Δεν ξέρω τι… Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Προφανώς. Προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα» ακούγεται να λέει ο Δημήτρης Μπαλτάκος.

BBC: Έρευνα μετά τις αποκαλύψεις ζητάει η αντιπολίτευση – 9 άτομα ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό

Σε σημερινό του άρθρο το BBC, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα μετά από δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, που διαπίστωσε ότι η ακτοφυλακή είχε προκαλέσει δεκάδες θανάτους μεταναστών σε διάστημα τριών ετώνΕννέα μετανάστες λέγεται ότι ρίχτηκαν στο νερό σκόπιμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC

Ο τομεάρχης της Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός δήλωσε: «Απαιτούμε σε βάθος έρευνα, απαιτούμε απαντήσεις, απαιτούμε λογοδοσία και ο λόγος που το κάνουμε είναι αυτός. Μας ενδιαφέρουν όλες οι ανθρώπινες ζωές και δεν μπορούμε να συνηθίσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής». Ο Γιώργος Ψυχογιός είπε στο BBC ότι το κόμμα του είχε ζητήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις ενέργειες της ακτοφυλακής εδώ και χρόνια, μετά από πολλές αναφορές από διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρακτήρισε το κόμμα του «ανθελληνικό», «πράκτορες Ερντογάν» και «προβοκάτορες» επειδή έκανε αυτές τις ερωτήσεις.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δήλωσε από πλευράς του ότι η αναφορά του BBC προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον και ανησυχία για πιθανές παράνομες ενέργειες» της ακτοφυλακής. «Περιμένουμε τις απαντήσεις των αρχών», δήλωσε ο βουλευτής Αθανάσιος Γκλαβίνας. «Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε οι ισχυρισμοί του BBC δεν έχουν αποδειχθεί αληθείς, αλλά τόνισε ότι κάθε καταγγελία θα ελεγχθεί και θα εξαχθούν συμπεράσματα. Η ακτοφυλακή «σώζει δεκάδες ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα», είπε στους δημοσιογράφους ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «είναι λάθος να τους στοχοποιήσουμε». «Η πραγματικότητα… διαψεύδει σταθερά αυτούς τους ισχυρισμούς για πάρα πολλά χρόνια. Και, μάλιστα, πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει Έλληνες να είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την προσπάθεια συκοφαντίας της χώρας».

43 νεκροί

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για εξαναγκαστικές επαναπροωθήσεις – ωθώντας τους ανθρώπους πίσω προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που το BBC υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν θάνατοι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής. Τα 15 περιστατικά που αναλύθηκαν – με ημερομηνία Μαΐου 2020 έως 2023 – είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.

Οι καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών

MKO Human Rights Watch χαρακτήρισε τα ευρήματα του BBC ως μια «ιδιαίτερα φρικιαστική προσθήκη σε αυξανόμενους και αξιόπιστους ισχυρισμούς κατά των ελληνικών αρχών». Η οργάνωση ζήτησε πλήρη έρευνα για «να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και να σπάσει ο κύκλος της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας».

Τέλος, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είπε στο BBC ότι τα pushbacks ήταν μια «de facto πολιτική για την Ελλάδα» και συμφώνησαν με τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση και την ΕΕ να ξεκινήσουν έρευνα.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στην κορυφή της αξιοπιστίας οι τοπικές εφημερίδες στην Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters Institute

Τα τοπικά ΜΜΕ είναι αυτά που εμπιστεύεται ο περισσότερος κόσμος για την ενημέρωση του. Στην…

3 hours ago

Κομβικές κινήσεις η πλωτή δεξαμενή ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων και το «τείχος» των επίγειων δυνάμεων στο μέτωπο του Αγίου Βασιλείου

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, η Περιφέρεια, οι εθελοντές…

3 hours ago

Αισιοδοξία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη – Πάνω από 60.000 τόνους η παραγωγή φέτος

Στοιχεία αύξησης σε σχέση με πέρυσι γενικότερα στην Κρήτη δείχνει μέχρι στιγμής η ελαιοκαλλιέργεια, η…

3 hours ago

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος – όμως η ελευθερία του Τύπου διαρκώς περιορίζεται

Του Λευτέρη Θ. Χαραλαμπόπουλο Ο Τζούλιαν Ασάνζ επιτέλους ελευθερώνεται. Για οποιονδήποτε άνθρωπο ενδιαφέρεται για την…

4 hours ago

Der Spiegel: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο; – Οι συνέπειες για την ΕΕ

Το SPIEGEL αναφέρεται στην πρόσφατη απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου. Δύο συντάκτες της ZEIT «αντιδικούν» γύρω από τη θέσπιση…

4 hours ago

Τζούλιαν Ασάνζ: Η έκκληση της συζύγου του και η επιθυμία του πατέρα του

Ύστερα από 14 χρόνια που υπέμεινε δικαστικές διαμάχες, φυλάκιση και παραμονή του στην Αγγλία, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι πλέον…

4 hours ago

This website uses cookies.