Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε Ιρλανδία και Πορτογαλία η «ειδική μεταχείριση» της Ισπανίας από την Ευρώπη, αναφορικά με την επιθυμία τους να επαναδιαπραγματευτούν η καθεμιά τη δικής της δανειακή σύμβαση.
«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας», αναφέρει ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα. Και άλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έθεσε ευθέως το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας μάλιστα να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα της Ιρλανδίας, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο Μνημόνιο που θα σημαίνουν ισότιμη μεταχείριση.
Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%. Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Η παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας στις ισπανικές τράπεζας έχει προκαλέσει πολεμική και στην Πορτογαλία με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο να αντιμετωπίζει πλέον πιέσεις για να βελτιώσει τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα του τον Μάιο του 2011.
Ο Κοέλιο αρχικά έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου βοήθειας της Πορτογαλίας ακόμη και στην περίπτωση που το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών τού προσφέρει την ευκαιρία. Ωστόσο, ο Κοέλιο έχει αναφέρει ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Λισαβόνα επαναδιαπραγμάτευση είναι πολύ ορατή «αν υπάρξει κάποιος ειδικός όρος που θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια».
«Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας»,καταγγέλλει από την πλευρά του ο Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, ο οποίος ζήτησε από τον Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα να «έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Μαδρίτη αναμένεται να λάβει έως και 100 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ, ενώ τους όρους θα τους διαπραγματευθούν απευθείας οι τράπεζες. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση δεν υποχρεούται εκ του Μνημονίου να λάβει επαχθή μέτρα, όπως αυτά που υποχρεώθηκαν να λάβουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Επίσης ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΤΧΣ είναι σαφής, προβλέποντας ότι εάν μια χώρα υποβάλει αίτημα διάσωσης, τότε αφενός το αιτιολογεί, αφετέρου τίθεται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή υπό την αυστηρή επιτήρηση των υπολοίπων. Η λέξη μνημόνιο διατηρήθηκε για νομικούς λόγους στη δήλωση του Eurogroup για την Ισπανία, αλλά συνοδεύεται μόνο από μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Έχει και η δουλοπρέπεια τα όρια της... Υπάρχει κάτι σημαντικό που παραλείψαμε να πούμε σε…
Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη του Documento σχετικά με το τηλεφώνημα στενού συνεργάτη πολιτικού…
Κόλπα φαίνεται ότι μετέρχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα,…
Στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη ανακοίνωσε ότι εντάσσεται ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου και γιατρός Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Σε…
Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Κρήτη, περιλαμβάνεται στους 20…
Της Βάννας Σφακιανάκη «Σύνθετο και συναρπαστικό», για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο,…
This website uses cookies.