Ένταση σημειώθηκε στην πορεία μνήμης για τη συμπλήρωση 104 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα ατόμων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που δεν επέτρεπε να πλησιάσουν πιο κοντά στο τουρκικό προξενείο.
Παρά τις προσπάθειες και της ομάδας περιφρούρησης της πορείας να περιορίσουν τα συγκεκριμένα άτομα, η ένταση συνεχίστηκε με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.
Επίσης νωρίτερα ο Τούρκος πρόξενος είχε αρνηθεί σε τριμελή επιτροπή των συμμετεχόντων στην πορεία τη θυροκόλληση ψηφίσματος για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Μετά τη μικροένταση που προηγήθηκε μέλη της αρμένικης κοινότητας άρχισαν να χορεύουν.
Η συγκέντρωση
Αναφέρεται πως το απόγευμα τα μέλη της αρμένικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης για να τιμήσουν τα θύματα της γενοκτονίας τους.
Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση για να τιμήσουν τη μνήμη εκατοντάδων θυμάτων της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης από τα μέλη της αρμενικής κοινότητας ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 104 χρόνων από την αρμενική γενοκτονία.
“Σήμερα είναι τα 104 χρόνια από την αρμενική γενοκτονία. Πριν από τόσα χρόνια περίπου 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Ένας από αυτούς ήταν ο παππούς μου” αναφέρει στο makthes.gr η δικηγόρος και μέλος της αρμενικής κοινότητας, Πέπι Αν Σουριάν.
Σαν σήμερα πριν από 104 χρόνια, η αρμενική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της.
Στις 24 Απριλίου του 1915 περίπου 300 μέλη της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης εκτοπίζονται και φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις Οθωμανικές αρχές ενώ εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης εξοντώνονται μαζικά. Σύμφωνα με επιστήμονες μέχρι τις αρχές του 1920 είχαν εξοντωθεί από 600.000 έως 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις οθωμανικές αρχές, είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία.
Τη γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει 25 κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα ήταν από τα πρώτα κράτη.
Στην Αθήνα η αντίστοιχη πορεία εξελίχθηκε και ολοκληρώθηε χωρίς εντάσεις.
Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας, νίκη, δικαιοσύνη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας, που έχει στηθεί από τις αρχές της εβδομάδας και κρατώντας πανό, σημαίες και μπαλόνια κατευθύνθηκαν μέχρι την τουρκική πρεσβεία. Εκεί αντιπροσωπεία από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα:
«Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 από το τουρκικό κράτος και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται, την επιστροφή των παράνομα κατεχόμενων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό και την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών».
Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπόμνημα, καλούν την Τουρκία «να μεταβάλει τη στάση της ως προς τις σχέσεις της με τη Δημοκρατία της Αρμενίας και ως προς το ζήτημα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας, καθώς επίσης και να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Αρτσάχ».
«Σε όλο τον κόσμο σήμερα η 24η Απριλίου συμβολίζει ημέρα αγώνα για όλο τον αρμενικό λαό. Είναι ημέρα μνήμης για εμάς. Η 24η Απριλίου συμβολίζει την ημέρα που η Τουρκία συνέλαβε και εκτέλεσε όλη τη διανοούμενη ηγεσία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη ημέρα που άρχισε η εθνοκάθαρση ενάντια στο λαό μας. Όλοι οι Αρμένιοι σε όλον τον κόσμο την ημέρα αυτή μαζεύονται έξω από τις τουρκικές πρεσβείες στις χώρες τους σε όλο τον κόσμο και διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα του λαού μας να αναγνωριστεί η ιστορία του», επισήμανε η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χριψιμέ Χαρουτουνιάν. «Η Τουρκία επιμένουμε πρέπει να αναγνωρίσει πλέον τη γενοκτονία που διέπραξε και θεωρούμε χρέος να υπενθυμίζουμε στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ότι πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να προβεί στο βήμα αυτό», κατέληξε η κ. Χαρουτουνιάν.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, εκπρόσωποι από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, απηύθυναν χαιρετισμό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.
Με την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης, μέλη της αρμενικής νεολαίας παρέδωσαν το υπόμνημα στην τουρκική πρεσβεία.
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.