ΕΛΛΑΔΑ

“Επεισόδιο” για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – “Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ” – Αντίδραση και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας μετά την ακύρωση, την τελευταία στιγμή, της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Η συνάντηση που επρόκειτο να γίνει σήμερα, Τρίτη, στις 12.45 ώρα Βρετανίας, ακυρώθηκε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό. 

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού 

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

«Δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων»

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

«Αδύνατον να πραγματοποιηθεί» – Τι υποστηρίζει το Λονδίνο

H βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι η αντιπρόεδρος της Βρετανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις στο BBC, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια μάρμαρα». «Η θέση μας είναι σαφής – τα Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «στιβαρός» στην άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη Βρετανία, η οποία «προστατεύει» τους θησαυρούς «για γενιές».

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής», είπε.

«Είναι νομικά ιδιοκτησία των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση – πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Και δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τη νομοθεσία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα».

Στα σχόλιά του την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι λέγοντας «τι θα συνέβαινε εάν κόβαμε τη μισή Μόνα Λίζα και η μισή βρισκόταν στο Λούβρο και η άλλη μισή κάπου αλλού».

Η αντίδραση της Laura Kuenssberg

Αλλά και η δημοσιογράφος Laura Kuenssberg που πήρε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολίασε την αιφνίδια απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον πρωθυπουργό την Τρίτη όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω δηλώσεών του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει την Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών…» γράφει στην πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter).

Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ

Μέσω Twitter εκφράστηκε η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη στην απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε εθνική την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κασσελάκη

Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο.

Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας».

Μάντζος: Οικουμενικό αίτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Απαράδεκτη η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη- Σούνακ

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κ.Μητσοτάκη.

“Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάντζος συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την κατάσταση σχετικά με τη λήξη ή…

11 hours ago

Χανιά: Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του Τούρκου δημοσιογράφου απεργού πείνας Ali Ercan Gökoğlu – Τι αναφέρει σε δήλωσή του

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης για…

12 hours ago

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι από αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου…

13 hours ago

Κ. Ζαχαριάδης: “Πολιτική για τον Στέφανο Κασελάκη είναι μόνο για τους πολύ εύπορους”

Σε μια συνέντευξη στο Attica TV, ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ανησυχία…

13 hours ago

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο, με αίτημα…

13 hours ago

Ο Χ. Μαμουλάκης για την επίσκεψη Σταϊκούρα στην Κρήτη

Απάντηση στις πανηγυρικές δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα δίνει ο Τομεάρχης Οικονομικών…

14 hours ago

This website uses cookies.