OIKONOMIA

Επιβράβευση για καταγγελίες φοροδιαφυγής – θεσπίζεται χρηματικό μπόνους έως 3.000 ευρώ για τους πολίτες

Μπορεί να έχει καθυστερήσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο φαίνεται πως έφτασε η ώρα της ανταμοιβής για όσους ρουφιανεύουν. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ΑΑΔΕ για την ενεργοποίηση ενός χρηματικού μπόνους που κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ.

Το μέτρο της επιβράβευσης ισχύει από τις 11 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία δημοσιεύθηκε ο νέος φορολογικός νόμος στο ΦΕΚ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει πραγματικότητα λόγω καθυστερήσεων που αφορούν τη νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών. Η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο, ώστε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους καταγγέλλοντες, διασφαλίζοντας ότι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο δημοσιοποίησης των προσωπικών τους στοιχείων. Αυτή η προφύλαξη είναι κρίσιμη, καθώς πολλές φορές οι πολίτες μπορεί να διστάσουν να αναφέρουν παραβάσεις αν δεν είναι σίγουροι ότι η ανωνυμία τους θα διατηρηθεί.

Η διαδικασία για την καταβολή της χρηματικής αμοιβής θα είναι ειδική και θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον αποδειχθεί η φοροδιαφυγή που έχει καταγγελθεί μέσω του σκαναρίσματος μιας απόδειξης. Η επιβράβευση υπολογίζεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Σημαντικό είναι ότι η επιβράβευση δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ, αλλά ούτε και πάνω από 3.000 ευρώ, προσφέροντας έτσι μια ελκυστική κίνητρο στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Επιπλέον, αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση θα υπολογίζεται μόνο επί του εκδοθέντος στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα μπορούν να επικεντρωθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι η χρηματική επιβράβευση δεν θα θεωρείται εισόδημα και θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιπλέον, θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να δεσμευτεί ή να συμψηφιστεί με τυχόν βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή άλλους φορείς. Αυτή η διάταξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει την ασφάλεια και την προθυμία των πολιτών να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν θα αναρτάται στο Διαδίκτυο, ούτε στο Πρόγραμμα «Διαύγεια». Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα νιώθουν ασφαλείς όταν αναφέρουν παραβάσεις.

Η διαδικασία αναφοράς είναι απλή και προσιτή για όλους. Οι καταναλωτές μπορούν να σκανάρουν αποδείξεις μέσω της ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, διαθέσιμη στα Google Play Store και App Store. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα μιας απόδειξης, σκανάροντας τον QR code που περιέχει. Αμέσως μετά, η πληροφορία αποστέλλεται στο σύστημα της ΑΑΔΕ, διευκολύνοντας τη διαδικασία αναφοράς των περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Η εφαρμογή «Appodixi» έχει αναβαθμιστεί ώστε να αναγνωρίζει το QR Code των ταμειακών μηχανών, περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της απόδειξης. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να είναι ενεργοί συμμετέχοντες στη διαδικασία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ξυλοδαρμό

Nεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου μετανάστης από το Πακιστάν,…

9 hours ago

Χανιά: Συνελήφθη 16χρονη για ξυλοδαρμό συμμαθητή της – Στο αυτόφωρο και ο πατέρας της

Νέο περιστατικό σχολικής βίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα Χανιά με πρωταγωνίστρια κορίτσι που άσκησε…

9 hours ago

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στην 5η θέση «κατρακυλά» ο ΣΥΡΙΖΑ – Το 65% των ψηφοφόρων ζητά νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο κόμμα παραμένει η ΝΔ, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού…

9 hours ago

Μαρία Καρυστιανού: Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου

Την παρακολούθηση του τηλεφώνου της αποκάλυψε η Μαρία Καρυστιανού. Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ionion…

10 hours ago

Βγήκαν “παγανιά” για τα σκυλιά! – Πατέρας και γιος πυροβόλησαν σκυλιά στη Μεσαρά

Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος πατέρα και γιου ενώ τους έχει επιβληθεί και πρόστιμο δεκάδων…

11 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωσε και επισήμως ο Σωκράτης Φάμελλος την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχοντας ουσιαστικά…

12 hours ago

This website uses cookies.