Την περασμένη εβδομάδα δύο πρόσφυγες, ένας Αφγανός και ένας Σύρος, βρέθηκαν απαγχονισμένοι σε δωμάτιο ξενοδοχείου, μισθωμένου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Κιλκίς.
Στη Λάρισα, στα διόδια Μακρυχωρίου, η παρατηρητικότητα δύο αστυνομικών έσωσε από βέβαιο θάνατο έξι Αφγανούς πρόσφυγες ηλικίας 15, 17, 19, 20 και 21 χρόνων, οι οποίοι είχαν πληρώσει από 200 ευρώ ο καθένας σε ομοεθνή τους προκειμένου να τους μεταφέρει από το λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία, κρυμμένους μέσα σ’ ένα φορτηγό ψυγείο με φράουλες. Εκείνος όμως τους εξαπάτησε. Τους φόρτωσε στο ψυγείο, όμως το φορτηγό δεν είχε προορισμό την Ιταλία, αλλά το Ρίο.
Όταν αστυνομικοί σταμάτησαν τον Βούλγαρο οδηγό του οχήματος στα διόδια Μακρυχωρίου για έλεγχο, ενώ εξέταζαν το φορτηγό, άκουσαν δυνατούς θορύβους από την καμπίνα. Οι πρόσφυγες ξεπάγιασαν και άρχισαν να χτυπούν με χέρια και πόδια την καρότσα του ψυγείου. Ευτυχώς γι’ αυτούς η παρατηρητικότητα των αστυνομικών τους έσωσε τη ζωή.
Την ίδια ώρα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «βουλιάζουν» από τις καθημερινές ροές νέων προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση των στατιστικών στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (22.12.2019), στα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο βρίσκονται περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι (55.035), οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ο ένας στους τρεις είναι ανήλικος, μικρότερος των 14 ετών.
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στη Μόρια, όπου ο πληθυσμός των προσφύγων αγγίζει τους 25.000 ανθρώπους. Δηλαδή, παραπάνω από ένας στους τέσσερις κατοίκους του νησιού (80.000 μόνιμοι κάτοικοι) είναι πρόσφυγας ή μετανάστης. Ακόμα χειρότερη είναι η ζωή των προσφύγων που παραμένουν εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στο hotspot της Σάμου.
Εκεί, στις 22 Δεκεμβρίου, εντός και εκτός δομής βρίσκονταν 10.614 άνθρωποι, σε μια δομή με μέγιστο αριθμό φιλοξενίας 600 ατόμων!
Το δράμα των ασυνόδευτων
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μόρια πλησίαζε τα 1.000 παιδιά (968). Πολλά απ’ αυτά είναι μικρότερα των 14 χρόνων.
Από τα 968 παιδιά, τα δύο στα τρία κοιμούνται σε τέντες μαζί με άλλα 50 άτομα, ανηλίκους και ενηλίκους, εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους, όπως οι καιρικές συνθήκες, η αυξανόμενη εγκληματικότητα και οι συμπλοκές μεταξύ μεταναστών. Οι στεγασμένοι χώροι φιλοξενίας εντός και εκτός της Μόριας δεν επαρκεί για τη φιλοξενία περισσότερων των 350 παιδιών, ενώ η δέσμευση της πολιτείας για μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών από τα νησιά σε ξενώνες στην ενδοχώρα εφαρμόζεται με πολύ αργό ρυθμό.
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η εικόνα που μεταφέρει η επικεφαλής του κλιμακίου ιατρών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο Άντζελα Μονταρελι.
«Αυτά τα παιδιά βρίσκονται σ’ ένα άγνωστο μέρος δίχως να γνωρίζουν τη γλώσσα. Χωρίς καμία υποστήριξη. Συχνά χρειάζεται να περιθάλψουμε απελπισμένα αγόρια 16 και 17 χρόνων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ μεγάλη είναι και η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης κατάθλιψης μεταξύ των ανηλίκων».
Δυσοίωνο και το 2020
Περισσότεροι από 100.000 νέοι αιτούντες άσυλο προβλέπεται να φθάσουν στην Ελλάδα από το τουρκικά παράλια μέσα στο 2020, σύμφωνα με τον γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη.
Σε συνέντευξή του σε γερμανικά ΜΜΕ που επικαλείται η Deutsche Welle, ο Λογοθέτης επισημαίνει πως για το 2020 οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των αναμενόμενων προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά στις 100.000. «Η κρίση είναι εδώ και είναι σοβαρή» σημειώνει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «σαφώς κρισιμότερη» για την Ελλάδα από ό,τι το 2015, καθώς οι μετανάστες είχαν προχωρήσει τότε σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ τώρα μένουν στα νησιά.
Προσλήψεις προσωπικού
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να επαναπροωθήσει το 2020 περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο στην Τουρκία και, στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να προσλάβει περί τους 270 ειδικούς σε ζητήματα ασύλου.
Παράλληλα, όπως λέει, θα δημιουργηθούν νέα κέντρα πρώτης υποδοχής στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επωμίζονται σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των γερμανικών μέσων που συνοδεύει τις δηλώσεις Λογοθέτη, η Γερμανία απέστειλε φέτος στα ελληνικά νησιά λιγότερους ειδικούς σε θέματα ασύλου απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Ενώ η γερμανική αρωγή αριθμούσε 124 ειδικούς το 2018 και 130 το 2017, φέτος δεν ξεπέρασε τους 80.
«Τεράστιος όγκος το 2019»
Εξάλλου, νέα ευρωπαϊκή έκθεση, που δημοσιεύτηκε προσφάτως και επικαλείται η «Welt», κάνει λόγο για τεράστια αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, σύμφωνα με αυτήν την εμπιστευτική έκθεση της Ε.Ε., από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εισήλθαν στην Ε.Ε. συνολικά 70.002 πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, όταν είχαν καταφθάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος 47.847 άνθρωποι.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.