Ως νησί μεγάλης “φούσκας” στις αγροτικές επιδοτήσεις, αφού τα στοιχεία δείχνουν απίστευτα ποσοστά αύξησης των επιδοτήσεων από το Εθνικό Απόθεμα κατά τα τελευταία χρόνια και τεράστιων διαφορών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εμφανίζουν την Κρήτη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με έγγραφό τους προς τον πρόεδρο Δημήτρη Μελά και τον αντιπρόεδρο Πέτρο Τζαβέλλα. Το έγγραφο υπογράφουν οι υπηρεσίες Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς και Τεχνικών Ελέγχων, και φέρει ημερομηνία 3/6/2021 και Αριθμό Πρωτοκόλλου 33412.
«Πράγματι ξέρω πολλές τέτοιες περιπτώσεις νέων αγροτών», επιβεβαιώνει προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, που ζητάει να θεσπιστούν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια, προκειμένου να μπαίνουν στα προγράμματα αυτά πραγματικοί αγρότες και όχι “αεριτζήδες”, που απλά εντάσσονται για να επιδοτηθούν και μετά την υποχρεωτική πενταετία αλλάζουν επάγγελμα και εγκαταλείπουν την όποια ενασχόλησή τους με την παραγωγή!
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, αναφέρουν τα εξής ως προς τη χορήγηση βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα του 2020: «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Κρήτης παρατηρείται αύξηση κατά 122,27% του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των απαιτήσεων κατά 182% σε σχέση με το 2019 (επιπλέον ποσό 20.289.359,10 ευρώ). Ειδικότερα, παρατηρούνται τα παρακάτω:
– Το 2017, επί συνόλου Ε.Α. 36,19 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκαν στην Κρήτη 6,76 εκατ., ποσοστό 18,7%.
– Το 2018, επί συνόλου Ε.Α. 18,01 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκαν στην Κρήτη 6,74 εκατ., ποσοστό 37,4%.
– Το 2019, επί συνόλου Ε.Α. 24,28 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκαν στην Κρήτη 13,09 εκατ., ποσοστό 53,9%.
– Το 2020, επί συνόλου Ε.Α. 54,97 εκατ. ευρώ, χορηγούνται (με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και χωρίς δεσμεύσεις γεωργών από την πληρωμή) στην Κρήτη 37,01 εκατ., ποσοστό 67,3%.
Είναι εμφανές από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων η εκτόξευση των ποσοστών της αξίας δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος που λαμβάνει η Περιφέρεια της Κρήτης το έτος αιτήσεων 2020, με τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων χορήγησης δικαιωμάτων αφορούν στην περιφέρεια δικαιωμάτων: βοσκότοποι. Από τις δηλωθείσες βοσκοτοπικές εκτάσεις, πολλές εμφανίζονται ως ιδιωτικοί βοσκότοποι σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας. Μεγάλο πλήθος καταγγελιών που επικεντρώνονται στη χορήγηση Ε.Α. στη συγκεκριμένη περιφέρεια κρίνεται ότι είναι συνέπεια των ανωτέρω.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Οργανισμός σχεδίασε και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου για κατηγορίες αιτούντων γεωργών για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2020. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι κατηγορίες από τους εν δυνάμει επιλέξιμους δικαιούχους εθνικού αποθέματος έτους αιτήσεων 2020, που διεξάγεται διοικητικός ή και επιτόπιος έλεγχος:
– Δείγμα ελέγχου (330 γεωργοί) μετά από ανάλυση κριτηρίων με βάση την αιτούμενη αξία δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος στην ΠΕ1.
– Δείγμα ελέγχου το σύνολο των γεωργών που δηλώνουν εκτάσεις σε αγρανάπαυση. Ο έλεγχος διενεργήθηκε μέσω τεχνικών παρακολούθησης γης.
– Μηχανογραφικός διασταυρωτικός έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων σε ΠΕ1 (βοσκότοποι) (στοιχεία εκμισθωτή, έκταση) στην ΕΑΕ 2020 με τα στοιχεία της βεβαίωσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έτους 2021 (ΑΑΔΕ) του εκμισθωτή. Αναμένεται απάντηση από την ΑΑΔΕ.
– Δείγμα ελέγχου γεωργών που έλαβαν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα το έτος 2017 ή το έτος 2018 ή το έτος 2019».
Και παρακάτω γίνεται η εξής αναφορά:
«Προς διερεύνηση των ανωτέρω και με σκοπό την ίση μεταχείριση των γεωργών και τη δικαιότερη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2020, διενεργήθηκε διασταυρωτικός μηχανογραφικός έλεγχος, προκειμένου να εντοπιστούν οι γεωργοί που δηλώνουν καλλιέργειες σε βοσκοτοπικές ενότητες που φέρουν μηδενικό συντελεστή επιλεξιμότητας σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα pro rata (pef=0). Οι εν λόγω εκτάσεις είναι βραχώδεις ή και αγώνες που τα χαρακτηριστικά τους δεν αναλογούν σε οποιαδήποτε καλλιέργεια.
Από τον συνολικό αριθμό αιτήσεων εντοπίστηκαν 18.503 ΕΑΕ 2020, στις οποίες έχει δηλωθεί τουλάχιστον 1 αγροτεμάχιο σε βοσκοτοπική ενότητα με μηδενικό συντελεστή επιλεξιμότητας. Από τους εν λόγω γεωργούς, οι 2.430 αιτούνται τη χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα. Το πλήθος των αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 4.340 αγροτεμάχια με 34.125,71 Ha».
«Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα»
Ως μια δυσάρεστη πραγματικότητα, που θα πρέπει όμως κάποτε να αντιμετωπιστεί, χαρακτηρίζει την κατάσταση που περιγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
«Έχω κι εγώ δει σε πολλές περιπτώσεις να δίνονται πάρα πολλά λεφτά σε νέους κτηνοτρόφους και νέους γεωργούς. Κι ενώ μπαίνουν κανονικά στο πρόγραμμα και παίρνουν όλα αυτά τα λεφτά, μένουν τα πέντε χρόνια που είναι υποχρεωτική ως περίοδος και στη συνέχεια τα παρατούν και πάνε στα ξενοδοχεία και δουλεύουν»!
Ο Γιώργος Κατσανέβας συνεχίζει λέγοντας πως «τα πέντε χρόνια που δεσμεύει τους νέους αγρότες το πρόγραμμα είναι λίγα. Και για τον λόγο αυτό γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι κοινό μυστικό. Μετά το 2015 είχαμε όλες αυτές τις περιπτώσεις σε ηλικίες από 20 μέχρι 35 χρόνων. Θα πρέπει να βρουν οι υπηρεσίες τρόπους να βάζουν σε αυτό το πρόγραμμα ανθρώπους που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον στην παραγωγή των προϊόντων»…
φωτογραφία pexels
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.