Διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ εκτυλίσσεται στην Ουκρανία με τις εξελίξεις να τρέχουν σε όλα τα επίπεδα και να απειλούν ανά πάσα στιγμή με σύρραξη Δύσης- Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.
«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε ανακοίνωσή της.
Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997.
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι εγγυήσεις που ζητά η Μόσχα από τη Δύση περιλαμβάνουν και την πρόβλεψη της αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Απαντώντας σε ερώτηση του τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο ανέφερε ότι θέλει να αποσυρθούν από αυτές τις χώρες όλοι οι ξένοι στρατιώτες, τα όπλα και άλλα στρατιωτικά συστήματα.
Το ΝΑΤΟ απέρριψε αυτήν την απαίτηση, σημειώνοντας ότι θα δημιουργούσε «μέλη πρώτης και δεύτερης τάξης, κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε», όπως εξήγησε η εκπρόσωπος.
«Απορρίπτουμε κάθε ιδέα περί σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας, ακόμη και μέσω της ενίσχυσής της συλλογικής άμυνάς μας», πρόσθεσε. «Το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί και συνεχίζει να αποτιμά την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας μας», κατέληξε.
Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιώτες στη χώρα αυτή στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας.
Η Βουλγαρία από την πλευρά της έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ να φιλοξενεί 2.500 στρατιώτες (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε εκπαιδευτική βάση
«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να παραμείνει δεσμευμένη στον εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς και να εργαστεί για μια ασφαλέστερη Ευρώπη με βάση το κράτος δικαίου και την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων του διεθνούς δικαίου που έχουν αναληφθεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.
Η Μόσχα προειδοποιεί ξανά: Μη φέρετε το ΝΑΤΟ στα σύνορά μας
Αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για την παροχή νομικών εγγυήσεων «κατοχύρωσης της ασφάλειας της Ρωσίας» διεξήχθη κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, από το οποίο δεν λείπουν οι συνήθεις το τελευταίο διάστημα προειδοποιητικού χαρακτήρα διατυπώσεις.
«Κατέστη σαφές στον Άντονι Μπλίνκεν, ότι η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τη συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στρατιωτική κυρίευση του εδάφους της Ουκρανίας δια της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης δυνάμεων και μέσων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν η Ουάσιγκτον αντιδράσει θετικά στα σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, για τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε την γραπτή και κατ’ άρθρο αντίδραση της αμερικανικής πλευράς την επόμενη εβδομάδα».
Στη ρωσική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός «υπέδειξε την επιτακτικότητα της αυστηρής προσήλωσης στη θεμελιώδη αρχή του “αδιαίρετου της ασφάλειας“, που έχει καταγραφεί σε σειρά πολυμερών εγγράφων και πρωτίστως στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υπεγράφη σε ανώτατο επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη το 1999».
Επίσης αναφέρεται ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην «ενδοουκρανική σύγκρουση», σχετικά με την οποία «υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της τάχιστης και πολυεπίπεδης υλοποίησης από το Κίεβο του “πακέτου μέτρων”, συμπεριλαμβανομένων της αποκατάστασης απευθείας διαλόγου με τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ” και τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ“», όπως αυτοαποκαλούνται οι αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών στην Ανατολική Ουκρανία, που χαρακτηρίζονται αυτονομιστικές και με τη στήριξη του ρωσικού στρατού από το Κίεβο, ενώ η Μόσχα διαψεύδει κάθε παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ωστόσο δεν κρύβει ότι παρέχει ρωσικές ταυτότητες σε όσους από τους κατοίκους τους το επιθυμούν.
Τέλος οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές αποκατάστασης του κοινού πλάνου ενεργειών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και επιστροφής στην ομαλή λειτουργία των διπλωματιών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
«Θωρακίζεται» η Ουκρανία με πυραύλους από τις χώρες της Βαλτικής
«Πράσινο φως» για την αποστολή οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία άναψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Έτσι, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής υπό τον φόβο ρωσικής επίθεσης.
«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.
Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, και η κλιμάκωση προς ανοιχτή σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων (EDF) ενόψει της συνάντησης Λαβρόφ και Μπλίνκεν που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι διαφωνούν, άφησαν όμως ανοιχτό παράθυρο διαλόγου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.
Thank you @POTUS for the unprecedented 🇺🇸 diplomatic and military assistance for 🇺🇦. https://t.co/GfxDqdl1q8
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 21, 2022
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, σημειώνοντας ότι μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είναι καλό να ξέρουμε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ενεργή», ανέφερε, ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά του τις ΗΠΑ για τη «στενή συνεργασία τους» με το Κίεβο.
Η Ρωσία επιμένει σθεναρά στην απαίτηση της να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν ότι αυτό είναι ζήτημα που θα το αποφασίσει η Ουκρανία.
Στην ανταπόκριση της από το Χάρκοβο η Ελέανορ Μπέρτσλι μετέδωσε για το NPR News στην Ουάσιγκτον: «Οι άνθρωποι στο Χάρκοβο μου λένε πως δεν περιμένουν ότι θα αρχίσει πόλεμος εδώ. Αυτό που εκτιμούν είναι πως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πάνε στο Ντονιέτσκ η στο Λουχάνσκ που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και υποστηρίζονται από τη Ρωσία αλλά δεν τους περιμένουν εδώ στο Χάρκοβο.
Οι κάτοικοι εδώ έκαναν τα πάντα για να δείξουν ότι τα Ρωσικά στρατεύματα δεν θα ήταν ευπρόσδεκτα. Ήρθα εδώ περιμένοντας να συναντήσω φιλορωσικά αισθήματα στα ανατολικά, και δεν το έχω δει καθόλου. Αντίθετα υπάρχουν παντού Ουκρανικές σημαίες, στο δημαρχείο, στην αγορά. Υπάρχει μια έκδηλη αντίδραση για την ρωσική επιθετικότητα. Είδα φωτογραφίες που δείχνουν τον Πούτιν με μουστάκι Χίτλερ και πανό να μιλάνε για μποϋκοτάρισμα ρωσικών προϊόντων. Κι ακόμη άκουσα πολλούς να λένε ότι ο κόσμος εδώ αποφεύγει πλέον να μιλάει ρωσικά όπως έκανε τόσα χρόνια και κάνει προσπάθεια να επικρατήσει η Ουκρανική γλώσσα».
Οι εκτιμήσεις του Foreign Affairs
Την ίδια ώρα το γνωστό περιοδικό για την Αμερικανική εξωτερική πολιτική Foreign Affairs σε χθεσινή του ανάρτηση στο twitter ανέφερε :
«Το Κίεβο δεν περιμένει από τις χώρες της Δύσης να πατήσουν σε Ουκρανικό έδαφος, έγραψε ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα.
Όμως οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους όντως χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειες να αποτρέψουν τη Ρωσία και να βοηθήσουν στον εξοπλισμό της Ουκρανίας».
Για μια «μικρή» επίθεση που θα μπορούσε να φέρει μια πιο αδύναμη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της έκανε λόγο ο Τζο Μπάϊντεν για να πάρει αμέσως την απάντηση από τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων».
Εδώ και οκτώ χρόνια η Ουκρανία πολεμά τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις περιοχές του Ντονιέτσκ, της Λουχάνσκ και του Ντονμπάς μετά την προσάρτηση Κριμαίας από τη Μόσχα.
Σε αυτό το διάστημα περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και σχεδόν 1,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, λόγω των συγκρούσεων.
Πολωνός πρωθυπουργός: Η ΕΕ να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Ρωσάς
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.
«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.
«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».
Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.
Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.
«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.
Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων.
«Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.
Ουκρανός πρόεδρος: Η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει το Χάρκοβο
Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι. «Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί.Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.
Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους. Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.
«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.
Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε τους…
Μεγαλειώδη πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιαδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του 2025 στην Κωνσταντινούπολη σε ένδειξη αλληλεγγύης…
Το 53% των συνολικών εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού το 2023 προήλθε από τις Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου…
Οι Σύροι Κούρδοι αξιωματούχοι προσέγγισαν το Ισραήλ για να δημιουργήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας, όπως μεταδίδουν…
Το όνομά του είναι Ιλιάν Τομπιανά, αλλά στο διαδίκτυο είναι πιο πολύ γνωστός ως «Ζευς»,…
Ο Έλον Μασκ φέρεται να σχεδιάζει συζήτηση με την επικεφαλής του AfD, Αλίς Βάιντελ, όπως δήλωσε τουλάχιστον…
This website uses cookies.