Categories: ΘΕΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΛΟΓΟΣ: Το σύνθημά μας

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου

Μέσα στα άδυτα της υπάρξεώς μας υπάρχει έστω μια σπίθα πίστεως, που ο καθένας με την προσπάθειά του και τη χάρη του Θεού, μπορεί να την κάνει φλόγα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Χριστός την άναψε την ώρα που μας κάλεσε «εις μετάνοιαν» (Μαρκ. 1,15). Από τότε το ταπεινό φυτίλι της υπάρξεώς μας ανάβει λυτρωτικά. Είναι αναμμένο – ακοίμητο καντήλι – μπροστά στην παρουσία του Θεού μας.

Για μερικούς όμως από εμάς, ο Χριστός, δείχνοντας άρρητη φιλανθρωπία και άπειρη συγκατάβαση, μας και μια άλλη φορά. Ήταν τότε που άναψε μια δεύτερη φλόγα, την φλόγα της ιερωσύνης. Τότε ήταν που η ύπαρξή μας έγινε ένα δικέρι. Δύο φλόγες που καίνε και πυρπολούν τα εσώτερά μας, την ψυχή της ψυχής μας. Οι δυό αυτές φλόγες πρέπει να παραμείνουν για πάντα αναμμένες. Δεν πρέπει να σβήσουν ποτέ. Και , εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα…

Γιατί στις ημέρες μας τα αντίθετα ρεύματα είναι τόσο πολλά, ώστε τίποτε δεν κινδυνεύει περισσότερο όσο η φλόγα της πίστεως και του Θεού που κλείνομε μέσα μας. Είναι τόσο βαριά η παγωνιά της αδιαφορίας, του ατομικισμού και του ψυχρού συμφέροντος, ώστε είναι πολύ δύσκολο να διατηρεί κανείς αναμμένη την φλόγα της ανιδιοτελούς αγάπης. Της αγάπης φθάνει μέχρι την θυσία.. Εξάλλου, η υγρασία της εκκοσμικεύσεως και της σαρκολατρίας έχει διαβρώσει τόσο πολύ την σκέψη μας και τη ζωή μας, ώστε να κινδυνεύει να σβηστεί για την γενεά μας η φλόγα της ιερωσύνης και της αφοσιώσεως στον θεό και στους ανθρώπους. Ίσως να είναι η εποχή μας εκείνη για την οποίαν ο Χριστός είπε: «δια το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών» (Ματθ. 24,12).

Ωστόσο, πρέπει να κρατήσομε την φλόγα του Θεού άσβηστη μέσα μας. Το σύνθημα μας πρέπει να είναι: Αναμμένες τις λαμπάδες, οτιδήποτε κι αν μας κοστίσει. Τον τρόπο μας τον υποδεικνύει και η νύχτα της Αναστάσεως : Δύο ανοιχτές παλάμες γύρω από την φλόγα.

Οι δυό αυτές «παλάμες της υπάρξεώς μας είναι η αποφασιστικότης και η επαγρύπνησις που πρέπει να πλαισιώνουν την φλόγα του Θεού νύχτα και μέρα. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την φλόγα του Θεού μας αναμμένη, αλλά και αν αγρυπνούμε κάθε στιγμή («καρδία νήφουσα»).

Όσο όμως δυνατά κι αν είναι τα χέρια μας, είναι και παραμένουν ανθρώπινα. Επομένως κουράζονται και πέφτουν εύκολα προς τα κάτω καθώς τα τραβάει με δύναμη η βαρύτητα της αδυναμίας μας.

Θα ήθελα εδώ να αναφέρω μια σχετική εικόνα από την Παλαιά Διαθήκη: Ο Μωϋσής πολεμούσε του Αμαλήκ. Βοηθούς είχε τον Ααρών και τον Ωρ. Ο Μωϋσής ύψωσε προς τον Ουρανόν τα χέρια του. Όταν τα κατέβαζε, ο Αμαλήκ νικούσε. Έπρεπε,  λοιπόν, συνέχεια να έχει τα χέρια του υψωμένα. Δεν μπορούσε όμως αυτό να κρατά πολύ, διότι «και χείρες Μωυσή βαραίνει». Τότε ο Ααρών και ο Ώρ πήραν μια μεγάλη πέτρα και κάθισαν πάνω της τον Μωυσή και του κρατούσαν τα χέρια υψωμένα μέχρι δύσεως του ηλίου και έτσι ενίκησαν «εν φόνω μαχαίρας» τους Αμαληκίτες. Ο Μωϋσής μετά την νίκη του αυτή οικοδόμησε «θυσιαστήριον Κυρίω και επωνόμασε το όνομα αυτού Κύριος καταφυγή μου, ότι εν χειρί κρυφαία πολεμεί. Κύριος επί Αμαλήκ από γενεών εις γενεάς» (Εξοδ. 17, 10-16).

Εάν εμείς το θελήσομε, ο Θεός θα κρατά άσβηστη την φλόγα της πίστεως και της αγάπης, που Εκείνος άναψε μέσα μας, «ο εναρξάμενος εν υμίν έργον αγαθόν επιτελέσει άχρις ημέρας Ιησού Χριστού» (Φιλιπ 1,6).

Εμείς, «άνω σχώμεν τα καρδίας» και ο Θεός θα ευλογήσει να μην σβήσει η φλόγα της πίστεως και της αγάπης μας. Ο Θεός μας βεβαιώνει ότι μας  αγαπά, μας διαβεβαίωσε και ο Χριστός και οι άγιοί Του, ο δε Δαυίδ θα μας προτρέψει: «Εν ταις νυξίν επάρατε τας χείρας υμών εις τα Άγια και ευλογείτε (δοξολογείτε) τον Κύριον» (ψαλμ. 133,2).

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον Πλατανιά. Η Ναταλία και ο Βαγγέλης…

24 hours ago

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα επηρεάζουν και τις συνθήκες στέγασης, ειδικά…

24 hours ago

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει η κυβέρνηση με το "μενού" να…

24 hours ago

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος. Το άρθρο τους "Zopounidis, C. ,…

24 hours ago

Έρχεται για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου Χανίων

Με ένα φαντασμαγορικό δρώμενο που θα διεξαχθεί στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων την Τρίτη 18 Ιουνίου…

24 hours ago

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Το 41% υποχωρεί από το προσκήνιο, προσοχή στην καθημερινή συμπεριφορά

Μετά από τον – όχι και τόσο ευρύ, όσο αρχικά είχε φανεί ότι θα είναι…

1 day ago

This website uses cookies.