Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φαίνεται να μην υποχωρεί στη θέση του για απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά και για τη νομοθετική διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο 2ο μνημόνιο. Η κυβέρνηση τονίζει ότι σχετικά με τον κατώτατο μισθό δεν συζητείται το ύψος του, αλλά ο τρόπος που θα καθορίζεται. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι στοχεύει στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Μικρές παρεμβάσεις» στον συνδικαλιστικό νόμο.
Το ΔΝΤ δείχνει αμετακίνητο ως προς τη θέση του για απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και τη νομοθετική διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από νομοθετική παρέμβαση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο 2ο μνημόνιο. Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έχουν τοποθετηθεί ανοικτά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Στο επίκεντρο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
Εντός του Σαββατοκύριακου, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν καταρρεύσει και τονίζει πως στοχεύει στην αποκατάσταση τους. Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους. Σε αυτό το σημείο, οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.
«Μικρές παρεμβάσεις» στον συνδικαλιστικό νόμο
Στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, αφήνεται «παραθυράκι» για μικρές παρεμβάσεις, που όπως τονίζουν θα σέβονται τη συνδικαλιστική ελευθερία. Μια από τις αλλαγές που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.