ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Μέρκελ για τα εμβόλια: Να μην «σπάσουν» οι πατέντες γιατί θα… πέσει η ποιότητα – Ο Πάπας υποστηρίζει την πρόταση Μπάιντεν

Την ποιότητα των παραγόμενων δόσεων επικαλέστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για να δηλώσει εκ νέου το Σάββατο την αντίθεσή της στην πρόταση Μπάιντεν για αναστολή εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19.

«Το ξεκαθάρισα, ότι δεν πιστεύω ότι η παραχώρηση των πατεντών είναι η λύση, για τη διάθεση των εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους» απάντησε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να συζητήσει την αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας των πατεντών.

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλάξεων του κορωνοϊού».

Αντιδρούν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες

Τις αντιρρήσεις της σχετικά με την πρόταση Μπάιντεν εξέφρασαν και γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες είδαν τις τιμές των μετοχών τους να μειώνονται.

Ειδικότερα, ο Stephen J. Ubl, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pharmaceutical Research and Manufacturers της Αμερικής, χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ένα πρωτοφανές βήμα που θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανταπόκρισή μας στην πανδημία και θα δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας».

«Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων, θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού και θα προωθήσει τον πολλαπλασιασμό των πλαστών εμβολίων», είπε σε δήλωση, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα «την παράδοση αμερικανικών καινοτομιών σε χώρες που αναζητούν να υπονομεύουν την ηγεσία μας στη βιοϊατρική ανακάλυψη».

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομηχανίες υποστήριξαν ότι η  απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων θα υπονόμευε την ανάληψη κινδύνων και την καινοτομία.

Επίσης ισχυρίζονται ότι η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θα επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, επισημαίνοντας άλλα εμπόδια όπως η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και θέματα διανομής. Η Pfizer είπε ότι το εμβόλιο της εταιρείας απαιτεί 280 συστατικά από 86 προμηθευτές σε 19 χώρες, καθώς και εξαιρετικά εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό.

Ο Πάπας υποστηρίζει την πρόταση Μπάιντεν

Ο Πάπας Φραγκίσκος πάντως το Σάββατο τάχθηκε υπέρ της αναστολής ισχύος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19, υποστηρίζοντας την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, την οποία απέρριψαν μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ποντίφικας δήλωσε: «Φύση και άνθρωπος πρέπει να είναι ενωμένοι. Ο Κύριος και Πλαστουργός έχει εμφυσήσει στις καρδιές μας ένα καινούριο και γενναιόδωρο πνεύμα, για να εγκαταλείψουμε τους ατομικισμούς μας και να προαγάγουμε τα κοινά αγαθά. Ένα πνεύμα δικαιοσύνης το οποίο να μας κινητοποιήσει για να πετύχει την οικουμενική πρόσβαση στο εμβόλιο και την προσωρινή παύση της ισχύος του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Ένα ενιαίο πνεύμα, το οποίο να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, πιο δίκαιο, βιώσιμο, που να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους».

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας…

2 hours ago

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου, ζήτησε και έλαβε ο 51χρονος Ηρακλειώτης…

2 hours ago

Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στα Χανιά – Η Κρήτη μετράει τρεις νεκρούς σε μια εβδομάδα

Την ώρα που η Κρήτη θρηνεί για την 26χρονη μητέρα που έχασε τη ζωή της…

2 hours ago

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, να εκφράσω τα θερμά…

2 hours ago

Π. Πολάκης: Κλίκα εντός ΕΚΠΑ επιμένει για Βραχνή

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τον Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη…

2 hours ago

Χάος στο UCLA: Επίθεση της Αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες | Ζωντανή μετάδοση

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), διαδηλώνοντας κατά του πολέμου…

5 hours ago

This website uses cookies.