ΘΕΣΕΙΣ

Επιστολή: Περί των καινούργιων ταυτοτήτων

Κύριε δ/ντά,

Θέλω μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας να σας εκφράσω την βαθιά μου ανησυχία όσον αφορά την κατάργηση της τωρινής μου αστυνομικής ταυτότητας, αντικαθιστώντας την με μια άλλη που δεν γνωρίζω πως ακριβώς θα είναι και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή.

Ανησυχώ δε, γιατί πολύς λόγος γίνεται για το θέμα αυτό όπου κι αν βρεθώ ακούοντας τις διάφορες δυσοίωνες απόψεις των συνανθρώπων μου και τρομάζω για τον σκοπό που λένε ότι θα γίνει και που κάπου το ερχόμενο φθινόπωρο θα δουν το φως τις δημοσιότητας.

Πολλοί λένε ότι είναι η ταυτότητα του σατανά, που σε κάποιο σημείο της θα γράφει αθώρητα τον αριθμό 666. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν ασχολήθηκα με τον εν λόγω αριθμό και τι ακριβώς σημαίνει αυτός. Εκείνο όμως που διάβασα και άκουσα από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από συνανθρώπους μου με προβληματίζει και ανησυχώ ως ελεύθερος πολίτης πάρα πολύ. Εικάζεται ότι στην καινούργια ταυτότητα θα υπάρχει τσιπάκι που θα παρακολουθεί όλες τις κινήσεις μου, τις συνομιλίες μου και τις συναλλαγές μου, κάτι που δεν θέλω να γίνεται μήτε δια γυμνού οφθαλμού μήτε μέσω των διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών μέσων. Εκείνο όμως που γεννά πολλά ερωτήματα και καταγράφονται στις σελίδες τις σκέψεις μου με μελανά γράμματα είναι ποιοι θα με παρακολουθούν και για ποιον λόγω θα προβούν σε τέτοιου είδους παρακολουθήσεις. Γιατί να γνωρίζουν όλες τις δραστηριότητες της ζωής μου;

Απ’ ότι γνωρίζω, παρακολουθήσεις ατόμων γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται, από τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους για την ασφάλειά του, για την εδαφική του ακεραιότητα και για διάφορα άλλα σοβαρά θέματα.

Απ’ ότι γνωρίζω, παρακολουθήσεις γίνονταν και σε πολιτικούς κι όχι μόνο, μέσω των κινητών τηλεφώνων τους αλλά και από άλλα σύνεργα παρακολουθήσεως. Αυτό βάση του νόμου είναι παράνομο, έτσι υποστηρίζουν οι νομικοί που ασχολούνται με τέτοιου είδους σοβαρά προβλήματα.

Απ’ ότι γνωρίζω, ολόκληρη προεκλογική περίοδος πέρασε διατυμπανίζοντας σχεδόν όλοι οι πολιτικοί και όχι μόνο, ότι αυτό έγινε παράνομα και αποτελεί παράνομη πράξη. Έλεγαν δε ότι ο πέλεκας της δικαιοσύνης θα έπεφτε πολύ βαρύς πάνω στους υπαίτιους αν ποτέ βρίσκονταν ενώπιών της.

Εγώ όμως τι τους φταίω; Γιατί θέλουν να με κάνουν να πιστεύω ότι δεν ζω ποια ελεύθερος αν μου αντικαταστήσουν την σημερινή μου ταυτότητα με την ταυτότητα του διαβόλου; Και το γράφω αυτό, γιατί και μόνο που το άκουσα ότι θα παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητές μου αισθάνθηκα εγκλωβισμένος στα γρανάζια της τεχνολογίας. Πολλοί λένε ότι ο κάθε άνθρωπος θα είναι ένας αριθμός γι’ αυτούς που επινόησαν να κατασκευάσουν την εν λόγω ταυτότητα. Γνωρίζω όμως ότι, στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, είχαν αριθμό στο χέρι τουςοι αιχμάλωτοι στα Γερμανικά στρατόπεδα και οι δυνάστες τουςμη γνωρίζοντας το όνομά τουςτους φώναζαν μόνο με τον αριθμό τους.

Γιατί να αισθάνομαι κι εγώ αιχμάλωτος, ελεύθερος μεν αλλά κλεισμένος σε κάποιο αόρατο στρατόπεδο; Σήμερα μόνο τα ζώα είναι αριθμημένα για λόγους που δεν γνωρίζω… όμως είναι. Τον αριθμό τους δε, τον κουβαλάνε μαζί τους όπου κι αν πηγαίνουν, σε εμφανές σημείο στα αφτιά τους, με τη μορφή μεταλλικής ταυτότητας. Γιατί να υποστώ κι εγώ αυτή την μεταχείριση;

 

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θρίλερ στις ΗΠΑ: «Δεν μπλοφάρει ο Πούτιν» – Οι μυστικές υπηρεσίες πιέζουν Μπάιντεν για «άκυρο» στον Ζελένσκι

Μετά την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο Πούτιν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους…

6 hours ago

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, ως προς τα συμπεράσματα που…

7 hours ago

Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ελαιολάδου και τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Την εκτίμηση ότι η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, που…

7 hours ago

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές άλλων…

7 hours ago

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων…

7 hours ago

Κρήτη: Άγνωστοι πυροβόλησαν παγώνι στην Κνωσό

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ που κλήθηκαν…

7 hours ago

This website uses cookies.