Το τελευταίο διάστημα τοποθετήθηκαν από το Δήμο Χανίων σε διαφορετικά σημεία μπροστά από την παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου προστατευτικές μπάρες και ξύλινη περίφραξη, όπως επίσης ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών (Caretta caretta) στην παραλία αυτή. Οι προστατευτικές μπάρες τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της απαγόρευσης της χρήσης τροχοφόρων στις παραλίες. Οι εργασίες έγιναν μετά από παράκληση ομάδας πολιτών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκκολάφτηκαν τα πρώτα χελωνάκια στη δεξιά μεριά της παραλίας. Πολλά από αυτά είτε βρήκαν το δρόμο προς τη θάλασσα μόνα τους, είτε τα βοήθησαν λουόμενοι, τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής.
Η περίοδος ωοτοκίας συνήθως διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, όπως επισημαίνετε στην ενημερωτική πινακίδα. Είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρή η παραλία και ο καθαρισμός να γίνεται χειρωνακτικά και όχι με τη χρήση βαρέων οχημάτων, όπως επίσης και να περιορίζονται οι πηγές φωτός μετά τις 11 το βράδυ και να μην ανάβουμε φωτιές. Όπου βρίσκονται φωλιές είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να τοποθετούμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να οδηγούμε ταχύπλοο με υψηλή ταχύτητα κοντά στην παραλία οπού γεννούν χελώνες.
Να σημειωθεί ότι μόνο τον μήνα Ιούλιο εντοπίστηκαν δύο νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις.
Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνήθως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες και είναι σημαντικό να μην υπάρχει κοντά φωτισμός, ο οποίος θα τα αποπροσανατολίσει και αντί για τη θάλασσα να βρεθούν στο δρόμο και σε αυλές σπιτιών. Το φως των αστεριών είναι εκείνο που τα οδηγεί προς το νερό.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ), δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Όσοι από εμάς βρίσκουν χελωνάκια τα οποία έχουν αποπροσανατολιστεί δεν πρέπει να τα πιάνουμε με τα χέρια και να τα βάζουμε απευθείας στην θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύουν να πνιγούν.
Εάν δει κάποιος χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, είναι σημαντικό να ανοίξει ένα διάδρομο στην άμμο και να τα προστατέψει από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα. Εάν τα χελωνάκια βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, σε δρόμο ή σε αυλή σπιτιού όπως συχνά συμβαίνει στην Παχιά Άμμο, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα μεταφέρουμε μαζί με άμμο (π.χ πάνω σε ένα χαρτόνι με άμμο) περίπου 7-10 μέτρα από τη θάλασσα ανοίγοντας τους δρόμο ώστε μόνα τους -εξασκώντας τα πτερύγια τους- να φτάσουν στη θάλασσα.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Χανίων για τις εργασίες και τους Αντιδημάρχους Γιάννη Νικηφοράκη και Γιώργο Ξανθουδάκη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας. Θερμές ευχαριστίες και στον ιδιοκτήτη του καταστήματος Φωτοτεχνίο στα Κουνουπιδιανά Κώστα Βεργανελάκη για την κατασκευή και δωρεά ξύλινων πινακίδων, όπως επίσης και σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής που με ευαισθησία και σεβασμό συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των φωλιών τους.
Ευχόμαστε ανάλογες ενέργειες να γίνουν και σε άλλες παραλίες του Ακρωτηρίου, στις οποίες επίσης γεννούν θαλάσσιες χελώνες.
Δομές στήριξης παιδιών, νέων και ΑμεΑ στα Χανιά, επισκέφθηκε σήμερα η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη.…
Έντονη αναταραχή επικρατεί στις φυλακές Χανίων, όπου οι κρατούμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους,…
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ.…
Ο Δήμος Αποκορώνου ανακοινώνει την προμήθεια ενός σύγχρονου μηχανήματος έργων, συγκεκριμένα ενός καινούριου εκσκαφέα-φορτωτή ισχύος…
Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των υπερτοπικών δράσεων του κοινωνικού της προγράμματος, πραγματοποιεί για ακόμη…
Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται το Νέο Έτος 2025 με μια εντυπωσιακή συναυλία, ένα μοναδικό σόου…
This website uses cookies.