ΘΕΣΕΙΣ

Επιστολή: Τρίζουν τα κόκαλα των αδικοσκοτωμένων

Κύριε διευθυντά,

Δεν είναι πολλές μέρες που άκουσα από τα Μ.Μ.Ε. την ακόλουθη είδηση, που εκτός από μια αλλόκοτη ανατριχίλα που ένιωσα να τυλίγει ολόκληρο το κορμί μου, σηκώθηκαν όρθια και τα αραιά της κεφαλής μου μαλλιά κι έμοιαζαν με τα αγκάθια των σκαντζόχοιρων… και ψέλλισα:«τι θα ακούσω ακόμα». Η είδηση που άλλαξε τη ροή της σκέψης μου ήταν ότι μια συζυγοκτόνος, δεν γνωρίζω πότε είχε διαπράξει το έγκλημα, δικάστηκε τότε από τους δικαστές να εκτίσει την ποινή των δεκαεπτά χρόνων. Δεν έκατσε όμως ολόκληρη την ποινή της και στα έξι χρόνια περίπου αφέθηκε ελεύθερη κι αναπνέει πλέον ελεύθερο αέρα. Πως αισθάνθηκα όταν το άκουσα αυτό δεν περιγράφεται με λόγια, ενώ διάφορα συναισθήματα πλημύρισαν την ψυχή μου, όχι βέβαια ευχάριστα. Φανταστείτε τώρα πως ένιωσαν οι όποιοι συγγενείς του θύματος όταν το έμαθαν ή το χειρότερο – έτσι λέω εγώ – πως θα νιώσουν όταν την δουν να κυκλοφορεί ελεύθερη κι αεράτη στους δρόμους της όποιας πολιτείας. Την ημέρα δε που δρασκέλισε τα σκαλοπάτια της «ελευθερίας» θαμπώνανε το πρόσωπό της για να μην φαίνεται κι ερωτώ:«γιατί το έκαναν αυτό;» Έτσι απλά κάνω αυτή την ερώτηση.

Τώρα στο τέλος της παραπάνω είδησης παρουσιάστηκε στην οθόνη της τηλεόρασης, δεν θυμάμαι τίνος τηλεοπτικού σταθμού, ένας αξιοπρεπέστατος κύριος και ανάλυσε τους λόγους που η ‘’κυρία’’  δολοφόνος έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη. Για να μην παρεξηγηθώ, λέω ότι δεν έχω απολύτως τίποτα με τον άνθρωπο. Την δουλειά του έκανε και μάλιστα αξιοπρεπέστατα και πολύ κατανοητά. Μεταξύ των άλλων είπε ότι η εν λόγω ‘’κυρία’’ δούλευε κάπου μέσα στην φυλακή, δεν ξέρω τι δουλειά έκανε και η μία μέρα δουλειάς μετρούσε ως δύο, αυτό ορίζει ο νόμος, κι ερωτώ:«γιατί να προσμετρούνται η μία μέρα δουλειάς για δύο; Μήπως – λέω εγώ τώρα – για να βγει γρηγορότερα έξω ώστε να συνεχίσει το δολοφονικό της έργο; Ή μήπως δεν έχω δίκιο γι’ αυτή μου την ερώτηση;

Στο παρελθόν, πόσοι και πόσοι καταδικασμένοι για κάποιο αδίκημα, είτε αυτό είναι έγκλημα, είτε αυτό είναι διακίνηση ναρκωτικών, είτε είναι κάθε είδους βιαστές, βγαίνοντας από την φυλακή δεν συνέχισαν την ‘’δουλειά’’ που έκαναν πριν καταδικαστούν; Αναφέρω πρόσφατο περιστατικό όπουέναςκαταδικασμένος, μάλλον αλλοδαπός, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, πριν από δύο χρόνια – αυτό το γράφω με επιφύλαξη όσον αφορά τα χρόνια – είχε απαγάγει μια νέα γυναίκα, την έκλεισε σε ένα δωμάτιο και εκτός από το να τη βιάζει αποθέτοντας τις κτηνώδεις ορέξεις του πάνω της,την εξέδιδε κι από πάνω. Τέλος τον έπιασαν, τον δίκασαν οι αρμόδιες αρχές, βγήκε έξω και – το γνωρίζουμε πιστεύω πολλοί αυτό – έπραξε ακριβώς το ίδιο αδίκημα στο ίδιο πρόσωπο. Είναι τιμωρία τα δύο χρόνια φυλακή;

Σκεφτήκατε ποτέ πως ένιωσε αυτή η γυναίκα όταν τον αντίκρυσε σαν βρικόλακα μπροστά της, έτοιμος να της ρουφήξει το αίμα που της είχε απομείνει από την πρώτη αφαίμαξη της;Κι άλλη φορά το έγραψα κι επιμένω στην άποψή μου αυτή και θα το γράψω και στο σημερινό μου άρθρο: τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια και τα είκοσι χρόνια φυλακή να είναι είκοσι και μάλιστα να βρουν τρόπους, δεν γνωρίζω ποιοι, οι καταδικασμένοι να δουλεύουν για να βγάζουν το ψωμί τους.

Ναι, είναι άνθρωποι κι αυτοί και ίσως να διέπραξαν το αδίκημα ευρισκόμενοι σε μια ψυχική κατάπτωση ή εκτός εαυτού εκείνη τη στιγμή. Δεν παύει όμως να διέπραξαν έγκλημα και άρα θα πρέπει η τιμωρία τους να είναι ανάλογη με το έγκλημα που διέπραξε ο έκαστος εγκληματίας.Γιατί, αυτό πιστεύω εγώ, αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι της δικαιοσύνης, όπως σήμερα, αντί να λιγοστεύουν τα κάθε είδους εγκλήματα θα πληθαίνουν. Και που ξέρετε; Μπορεί να ζητήσουν άδεια οι φονευθέντες από τον άρχοντα του κάτω κόσμου… και να δούμε τους σκελετούς τους να βγαίνουν από τα μνήματά τους σπάζοντας την μαρμαρένια πλάκα που τους σκεπάζει και να μας πάρουν με τις πέτρες ζητώντας δικαιοσύνη, με μπροστάρηδεςτα μικρά παιδιά, περπατώντας ή μπουσουλώντας, που κάποιο φονικό χέρι τους έκοψε αναίτια το νήμα της ζωής τους.

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς ένα ανήλικο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά στο…

20 hours ago

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των βασικών δημογραφικών δεικτών καθιστώντας μαραθώνιο δεκαετιών την απόσυρση…

20 hours ago

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι χρωστούν πάνω από 30.000 ευρώ – Η απόφαση του ΣτΕ

Απόφαση σταθμός από το Σ.τ.Ε ανοίγει το δρόμο για να παίρνουν τη σύνταξη των ανασφαλίστων…

20 hours ago

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Έλληνα ροκ μουσικού, Αντώνη Τουρκογιώργη, ο…

20 hours ago

Χανιά: Τουρίστρια στραμπούληξε το πόδι της σε φαράγγι – Επιχείρηση διάσωσης

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στα Χανιά, όταν μια 26χρονη Καναδή κάλεσε…

20 hours ago

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έριξε “μαύρο” στο Al Jazeera – Έφοδος στα γραφεία του

Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να…

20 hours ago

This website uses cookies.