Το SAVEGREEKWATER, με αφορμή τα όσα είπε στο μήνυμά του την ημέρα της 40ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας, του έστειλε μια επιστολή με μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, εντός των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου, πριν το τέλος της θητείας του να προβεί, πέρα από τις διαπιστώσεις, σε μια θετική για τη Δημοκρατία πράξη. Διαβάστε την επιστολή που πρωτοκολλήθηκε σήμερα 31/7/2014 στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Προς: Πρόεδρο Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Κοινοποίηση : μέσα μαζικής ενημέρωσης
Αθήνα, 29 Ιουλίου 2014
Αξιότιμε Κε Πρόεδρε
Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από την 40ή Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Στο μήνυμα σας, όπως αυτό αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων αναφέρατε ότι : «Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας. Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα»
Νομίζουμε πως δύσκολα θα βρεθούν στη χώρα μας διαφωνούντες με αυτή σας την διαπίστωση. Παρότι λοιπόν η κοινοβουλευτική πλευρά της Δημοκρατίας μας υποχώρησε, αμέτρητα είναι τα παραδείγματα όπου ανέλαβαν να προασπίσουν την ουσία της, πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών καθώς και μεμονωμένα άτομα.
Θα επιστήσουμε για μια ακόμη φορά την προσοχή σας στο δημοψήφισμα για τη μη ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα με τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Σε αυτό, 218.002 Θεσσαλονικείς, που συμμετείχαν σε αυτό το «άτυπο» κατά την κυβέρνηση δημοψήφισμα εξέφρασαν σε ποσοστό 98,04% τη βούληση τους να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό της πόλης τους. Μία μέρα πριν, η κυβέρνηση προσπάθησε να εμποδίσει τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας, ευτυχώς χωρίς επιτυχία. Όπως δήλωσε εκείνη την ημέρα στην πρωτοβουλία μας ο συνταγματολόγος και πλέον Ευρωβουλευτής κ. Κατρούγκαλος, «η απαγόρευση της χρήσης εκλογικών καταλόγων που επιχειρήθηκε ήταν αντισυνταγματική». Σύμφωνα με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, «παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί των τοπικών υποθέσεων μεταξύ των οποίων ανήκει η διενέργεια δημοψηφισμάτων σύμφωνα με τον νόμο του “Καλλικράτη”. Εκτός από αυτό η απαγόρευση αυτή προσβάλλει την ελευθερία της έκφρασης όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 του Συντάγματος αλλά και την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης που προστατεύεται στο άρθρο 52 του Συντάγματος».
Επιτρέψτε μας να θεωρούμε τη μαζική συμμετοχή στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα, ένα ύψιστο επίτευγμα για την υποχωρούσα κατά τα άλλα Δημοκρατία μας, που κατέδειξε ότι οι Έλληνες πολίτες όχι μόνο δικαιούνται αλλά και επιθυμούν να ερωτώνται για ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον της πόλης τους.
Στο μήνυμά σας είπατε ακόμη ότι :«Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα. Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος»
Δεδομένου ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητές σας και σύμφωνα με την απόφασή σας να σεβαστείτε το Σύνταγμα, σας καλούμε λοιπόν, πριν το τέλος της θητείας σας να προωθήσετε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας το θέμα για τη διενέργεια των τοπικών δημοψηφισμάτων που προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία (άρθρο 216 του Ν. 3463/2006 – Κώδικας περί Δήμων και Κοινοτήτων -, σε συνδυασμό με το άρθρο 225 του Ν. 3852/2010), ενέργεια που ίσως να μην αναιρεί πλήρως την υποχώρηση της Δημοκρατίας, σίγουρα ωστόσο δύναται να αποτελέσει ανάχωμα για την περαιτέρω συρρίκνωσή της.
Εν κατακλείδι είπατε ότι «Τη λύση θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
Συμφωνούμε με αυτή τη γενική διαπίστωση. Καθώς λοιπόν, μια από τις βασικές αιτίες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι η απουσία άσκησης κοινωνικού ελέγχου στις πράξεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων, ελπίζουμε ότι θα συμφωνήσετε πως η εφαρμογή των τοπικών δημοψηφισμάτων θα αποτελέσει μια καλή αρχή για να καταστήσουμε κάποτε πραγματικότητα την ουσία της Δημοκρατίας ή οποία δεν είναι παρά η κατά το δυνατόν αμεσότερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Ειλικρινώς
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, SAVEGREEKWATER:
(Στην επιστολή που κατατέθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου, ακολουθούν ονόματα, υπογραφές και στοιχεία επικοινωνίας που δεν δημοσιεύονται στο site για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων)
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.