ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφει η ένταση της ακρίβειας στα τρόφιμα – Άλμα 1,3 μονάδων τον Μάρτιο σύμφωνα με την Eurostat

Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές των τροφίμων είχαν σταθεροποιηθεί, χωρίς να σημειώνονται μειώσεις, αλλά τουλάχιστον δεν αυξάνονταν περαιτέρω. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο έλαβε τέλος τον περασμένο μήνα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, διαμορφούμενος στο 1,7% από 0,4% τον Φεβρουάριο.

Για το ενδεχόμενο αυτό μας είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο τους επόμενους μήνες να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κοντά στο μηδέν».

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαρθρωτική σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Στην Ευρωζώνη, παρατηρείται επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να μειώνεται στο 2,2% από 2,3% τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, στην Ελλάδα αναμένεται ελαφρά επιτάχυνση στο 3,1% από 3%.

Η κατάσταση αυτή εν μέρει οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, οι οποίες τον Μάρτιο σημείωσαν αύξηση 1,7%, σε σχέση με μόλις 0,4% τον Φεβρουάριο. Η σημαντική αυτή αύξηση στον δείκτη «τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αλκοόλ και καπνού», δημιουργεί ανησυχία για την επίδραση της ακρίβειας στις βασικές ανάγκες των πολιτών, ενισχύοντας το ήδη αυξανόμενο κόστος ζωής για τα νοικοκυριά.

Αν και οι υπηρεσίες παραμένουν η κατηγορία με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών, σημειώνεται μια μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η μείωση του ρυθμού αύξησης στον τομέα των υπηρεσιών από 5,3% σε 5,2% μπορεί να φαίνεται ενθαρρυντική, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να αναστρέψει τη γενική αρνητική εικόνα της οικονομίας.

Από την άλλη, η ενέργεια καταγράφει ήπιες αυξήσεις, με 0,2% τον Μάρτιο, από 0,4% τον Φεβρουάριο. Αν και η μικρή αυτή μείωση μπορεί να φαίνεται θετική, η συνεχιζόμενη αυξομείωση των τιμών της ενέργειας συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού στο μέλλον.

Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) βρίσκεται στο 3,9%, από 4,2% τον Φεβρουάριο, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής. Το νούμερο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενδυναμώνοντας τις αμφιβολίες για την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας.

Μια άλλη ανησυχητική ένδειξη είναι η μηναία αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, η οποία καταγράφηκε στο 1,8% τον Μάρτιο, τη μεγαλύτερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ακολουθήσει τη γενική τάση της Ευρωζώνης και θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα απορρόφησης των διεθνών οικονομικών πιέσεων.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός φαίνεται να επιβραδύνεται, με την αύξηση των τιμών να περιορίζεται στο 2,2%. Αντίθετα, η κατάσταση διαφέρει στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός ή να επιταχυνθεί. Ωστόσο, η γενικότερη επιβράδυνση ενισχύει την υπόθεση ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενδέχεται να ακολουθήσουν μια πιο ήπια πορεία, γεγονός που επιτείνει τις αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικά, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας παραμένει ασταθής, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή τάση. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας και την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών, η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις στο μέλλον.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Και η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Κρήτης συμμετέχει στην απεργία

Η ΕΤΙΤΚ – Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Κρήτης συμμετέχει δυναμικά στην 24ωρη απεργία που έχει…

16 hours ago

Συγγενείς θανόντων και εγκαυματιών στο Μάτι: Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και η εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη κλονίστηκε

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν, νωρίτερα σήμερα στην ΕΣΗΕΑ, τα μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών,…

19 hours ago

Αμετανόητος ο Τραμπ: Απειλεί την Κίνα με δασμούς… 104% αν δεν άρει τα αντίποινα του 34% – Ξεκινά διαβουλεύσεις με άλλες χώρες

Νέα απειλή του προέδρου των ΗΠΑ για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου απέναντι στην Κίνα, αν…

19 hours ago

Βουλή: Σοβαρά ερωτήματα για τη στέγαση της ΠΕ.ΔΙ. Ανατολικής Αθήνας – Επίκαιρη ερώτηση Πολάκη για «διαγωνισμό-φάντασμα» του ΕΟΠΥΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλου…

19 hours ago

Απαίτηση 300 ευρώ από την Eurobank αναστάτωσε χήρα συνταξιούχο – Δικαιώθηκε με παρέμβαση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια χήρας, συνταξιούχου του Δημοσίου και πρώην εκπαιδευτικού, η οποία βρέθηκε…

19 hours ago

This website uses cookies.