ΤΟΠΙΚΑ

«Επιστρατεύει» συνταξιούχους γιατρούς για να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία η ΔΥΠΕ Κρήτης

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης για τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των νοσοκομείων στην Κρήτη με πρώτο και κύριο πρόβλημα την υποστελέχωση και τις συνεχείς παραιτήσεις γιατρών λόγω των συνθηκών εργασίας. Αποφασίστηκε η ένταξη ιδιωτών και συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ, η μετακίνηση γιατρών με επιπρόσθετη αμοιβή, η άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες και η άμεση αναμόρφωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων.

Όπως είναι γνωστό, για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Κρήτη γιατροί αναγκάζονται να μετακινούνται από τα νοσοκομεία όπου υπηρετούν σε νοσοκομεία άλλου νομού προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις εφημερίες, κλινικές υπολειτουργούν ή και κλείνουν μετά τις παραιτήσεις ιατρών και διευθυντών τμημάτων, στέλνουν εξώδικα στην Δημόσια Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης (ΔΥΠΕ), ενώ αρκετοί ακόμα τελούν υπό παραίτηση.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη αναμένεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ στην Κρήτη, όχι όμως να λύσουν το πρόβλημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την Διοίκηση της ΥΠΕ ανακοινώθηκε στη σύσκεψη έγινε “γόνιμη, ειλικρινής και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων”.

Υπενθυμίζουμε ότι στη σύσκεψη δεν επιτράπηκε η συμμετοχή σωματείων εργαζόμενων για γιατρών στα νοσοκομεία παρά το αίτημά τους να συμμετάσχουν.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

“Η συνέχιση λειτουργίας, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων, όπως και η απρόσκοπτή λειτουργία ενδεικτικά, της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου, Ιεράπετρας και  Σητείας, της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Χανίων, του Ακτινολογικού Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και του ΤΕΠ Αγίου Νικολάου είναι μεταξύ των σημαντικών που απασχόλησαν τη συζήτηση.

Σημειώνεται, ότι την παρούσα στιγμή στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Ρεθύμνου υπηρετούν 3 μόνιμοι Ιατροί Παθολόγοι οι οποίοι βρίσκονται σε χρήση νόμιμων ειδικών αδειών λοχείας κ.τ.λ., στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας 4 Ιατροί Παθολόγοι έως 31.07.2023, ενώ στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων υπηρετούν 9 μόνιμοι Ιατροί Χειρουργοί.

Στόχος όλων η περαιτέρω επικοινωνία και χρήση εκείνων των μέτρων-κινήτρων που έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Κλινικών και έως την ανάληψη υπηρεσίας νέων Ιατρών από τις τελευταίες 2 προκηρύξεις Ιατρικού Μόνιμου Προσωπικού με:

  • Μετακινήσεις Ιατρών σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 5015/2023 με επιπρόσθετη αμοιβή πέρα των μηνιαίων αποδοχών, εκείνης των 1.800 € και παράταση έως 31.12.23.
  • Διαδικασίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) με έγκριση από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 41 Ν. 4058/2012 (με δέσμευση πίστωσης ανάλογα τη χρονική διάρκεια και την απασχόληση-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα Νοσοκομεία).
  • Διαδικασίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) μόνο για εφημερία, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4839/2021 με απόφαση Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας και ανάρτηση στη Διαύγεια με ποσό εκείνο των 250 € ανά εφημερία και παράταση έως 31.12.23.
  • Ένταξη Ιδιωτών-Συνταξιούχων Ιατρών στο ΕΣΥ με σύμβαση πλήρους απασχόλησης (2.000 €/ μήνα) ή μερικής απασχόλησης (1.000 €/ μήνα) και παράταση έως 31.12.23.
  • Αναζήτηση και αξιοποίηση του ρόλου των Επικουρικών Ιατρών σύμφωνα με τον Ν. 3580/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  • Άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες, μετά το πέρας των διαδικασιών, από την προκήρυξη των 68 θέσεων που έχουν προκηρυχθεί για τις Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης, σε ανώτερη βαθμίδα.
  • Άμεση αναμόρφωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων και ιεράρχηση αναγκών ανά Υγειονομική Μονάδα.
  • Αποφορολόγηση Εφημεριών.
  • Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για όλους τους Ιατρούς ΕΣΥ.
  • Κίνητρα πόλης για τους Ιατρούς μας όπως εξασφάλιση οικίας, εξασφάλιση παιδικών σταθμών, έκπτωση μετάβασης στην Κρήτη κ.α”.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, υπό τον Διοικητή της ΥΠΕ Νεκτάριο Παπαβασιλείου, συμμετείχαν ο Υποδιοικητής της 7ης Υ.Πε. Κρήτης κ. Αγαπίου Δημήτριος, οι Διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης, για το ΠαΓΝΗ ο κ. Χαλκιαδάκης Γεώργιος, για το Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» ο κ. Τερζάκης Κωνσταντίνος, για το Γ.Ν. Χανίων ο κ. Μπέας Γεώργιος, για το Γ.Ν. Ρεθύμνου ο κ. Μαρκάκης Ελευθέριος, για το Γ.Ν. Αγίου Νικολάου ο κ. Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ, οι Αναπληρωτές Διοικητές των Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης, Σητείας και Ιεράπετρας, κ. Μπαρμπούνης Γεώργιος, κα. Δαρατσιανού Μαρία και κ. Πετράκης Ιωάννης αντίστοιχα, καθώς και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, Ηρακλείου κ. Πατριανάκος Αλέξανδρος, Χανίων κα Ορφανουδάκη Παρασκευή, Ρεθύμνου κα Καπελέρη Αναστασία, Λασιθίου κ. Νικολαράκης Κωνσταντίνος και ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Κατσαράκης Ιωάννης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

#ακρίτα: Το twitter δεν «ξεπλένει» την Ακρίτα – Νεοπλουτίστικη ξετσιπωσιά

Η Θάτσερ έλεγε "δεν υπάρχει φτωχοί, υπάρχουν κακοί χαρακτήρες", η Έλενα Ακρίτα λέει "Τον χορτασμένο…

19 mins ago

Πολάκης: Όσο και να μαγειρεύετε τις δημοσκοπήσεις, την αλήθεια θα τη δείτε – Να σταματήσει η ανθρωποφαγία και ο καυγάς

Ο Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε…

3 hours ago

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, τον ποταμό Αναποδάρη και το…

3 hours ago

Σπυριδάκη: «Μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό έλλειμμα που έχουμε»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ,  Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου…

3 hours ago

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 09/09/2024. Το…

3 hours ago

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου,…

3 hours ago

This website uses cookies.