Βραχνάς για καταστηματάρχες το τέλος μουσικής για την ΑΕΠΙ
Στο τέλος είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων από την ΑΕΠΙ για τα καταστήματα που στους χώρους των οποίων ακούγεται μουσική, αναφέρεται σε παρέμβαση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.) είναι ανώνυμη εταιρεία η οποία λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων, βάσει των διατάξεων του Ν. 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία.
Οι δημιουργοί των μουσικών έργων έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν στην Α.Ε.Π.Ι. τη διαχείριση των περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από το έργο τους, με συνέπεια να την καθιστούν αρμόδια για την σύναψη συμβάσεων εκμετάλλευσης των έργων, καθώς και την είσπραξη και απόδοση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τους, στην καταβολή των οποίων ενέχονται όσοι εκμεταλλεύονται τα μουσικά έργα που περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριό της.
«Ωστόσο», όπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του, «το τέλος είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ, αποτελεί πραγματικό βραχνά για τους καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης, αλλά και για όλους τους καταστηματάρχες που ακούγεται μουσική στα καταστήματά τους.
Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οι επιχειρηματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη που επιβάλλει η ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα η τελευταία η ΑΕΠΙ να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη πολλές φορές, για να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά».
«Πρόκειται για ποσά που ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος, φθάνουν ακόμα και τις χιλιάδες ευρώ, ανεξαρτήτως, εάν η μουσική είναι ζωντανή ή ακούγεται μέσω ηχητικών συστημάτων (ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ)», προσθέτει ο Λ. Αυγενάκης.
Μάλιστα η ΑΕΠΙ, ορίζει παράνομα το τέλος για τα πνευματικά δικαιώματα για κάθε επιχείρηση και χωρίς να υπάρχει νομική πρόβλεψη για το αμοιβολόγιό της, το οποίο και δεν γνωστοποιεί με δημοσίευση στο κοινό.
Το κράτος όρισε το δικαίωμα είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων από την ΑΕΠΙ, και άφησε την ΑΕΠΙ να ορίσει όλα τα υπόλοιπα. Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής «ενώ η ΑΕΠΙ θα έπρεπε να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα για τις επιχειρήσεις που η μουσική είναι καθοριστικής σημασίας για το κατάστημα και θα αποτελεί κίνητρο ή ενδεχόμενος λόγος για να το επισκεφθεί ο πελάτης, η ΑΕΠΙ εισπράττει από ταξί, κτελ, συνεργεία αυτοκινήτων, κουρεία, συνοικιακά βιβλιοπωλεία και καφενεία. Εάν οι καταστηματάρχες αμφισβητήσουν το δικαίωμα αυτό της εταιρείας, ο Δήμος δεν τους δίνει άδεια, ενώ εάν διαφωνήσουν στο ποσό που απαιτεί η ΑΕΠΙ, έχει απέναντί του την Ελληνική Αστυνομία και το αυτόφωρο».
Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να ελεγχθεί η παράνομη και αυθαίρετη πολυετής πρακτική της Α.Ε.Π.Ι., σχετικά με την καταβολή τελών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων από τις επιχειρήσεις.
Πηγή: neakriti