Πλήθος σημαντικών στοιχείων στο σχέδιο του πορίσματος της Επιτροπής, αλλά καμία απαίτηση πολιτικής δέσμευσης από την κυβέρνηση
Παρά το πλήθος σημαντικών στοιχείων που περιέχει, τα οποία δείχνουν ότι έχουν γίνει σοβαρές επεξεργασίες, δεν περιέχει καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποσιωπούνται πλήρως οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με… επιστημονική μελέτη, παρά με κείμενο διεκδίκησης.
Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Τα συμπεράσματα του πορίσματος στηρίζονται στα στοιχεία των εκθέσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της ειδικής επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εντελώς ενδεικτικά, οι αξιώσεις που καταγράφονται προς τη Γερμανία για το κατοχικό δάνειο, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι καταστροφές σε υποδομές και η κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών, ανέρχεται σύμφωνα με την προσέγγιση της Συνδιάσκεψης των Παρισίων σε 309,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και μία δεύτερη προσέγγιση που γίνεται βάσει του «αρχειακού υλικού που έχει μελετηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» και γίνεται λόγος για 269,5 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις «αποζημιώσεις ιδιωτών», που καθορίζονται με βάση τον αριθμό των θυμάτων, αυτές ανέρχονται στα 107 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι. Σύμφωνα με στοιχεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού πληθυσμού των 7.335.000 ανθρώπων του έτους 1939 στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 20%! Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε θύματα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με 558.000 θανόντες και 880.000 ανάπηρους, συνολικά 1.438.000 θύματα. Τα ποσοστά της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ σημειώνεται ότι είναι μικρότερα από τη μονάδα.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε ότι μπορεί να είναι καλό που φτάνει επιτέλους ένα πόρισμα στη διακομματική Επιτροπή, ωστόσο υπάρχουν παρατηρήσεις. Οπως ότι δεν γίνεται λόγος για την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, που ήταν αυτή που ανακίνησε τις διεκδικήσεις, έχει αναπτύξει πλούσια δράση, ενώ κατέθεσε και αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μέσω της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Επιπρόσθετα, «δεν αναφέρονται πουθενά οι ευθύνες των κυβερνήσεων», οι οποίες, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή, «δεν έθεσαν πουθενά το θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων, με το πρόσχημα ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί αυτό το ζήτημα και αφήνοντας το χρόνο να περνάει».
Χαρακτηριστικά, η σημερινή κυβέρνηση εδώ και μήνες δεν έχει απαντήσει αν διεκδικεί τις οφειλές από το γερμανικό κράτος, σε Ερώτηση που της έχει θέσει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μετά την αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.
Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι αν δεν απαιτηθούν πολιτικές δεσμεύσεις στο πόρισμα από την κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα ψηφίσει στο πόρισμα «παρών».
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…
«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…
Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…
Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…
Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…
This website uses cookies.