Τη σύσταση 7μελούς επιτροπής, η οποία θα μεριμνά για το σχεδιασμό, οργάνωση και επίβλεψη της λειτουργίας του Μουσείου Σχολικής Ζωής Νομού Χανίων, ενέκρινε με την υπ’ αριθμ. 552/2012 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
1. Χρυσούλα Χατζηδάκη, Αντιδήμαρχο Χανίων, ως Πρόεδρο
2. Γεώργιο Τσαπάκο, ως εκπρόσωπο της μειοψηφίας,
3. Έναν εκπρόσωπο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
4. Έναν εκπρόσωπο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
5. Τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νεροκούρου
6. Τον Πρόεδρο των Φίλων Μουσείου Σχολικής Ζωής και
7. Ιωάννη Λουπάκη, δημότη
Υπενθυμίζεται ότι, το Μουσείο Σχολικής Ζωής – το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Νεροκούρου της Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου μεταβιβάστηκε στον Δήμο Χανίων με την υπ’ αριθμ. 235/29.12.2011 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.
Το Μουσείο ανήκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων από 1-1-2011, καθώς αποτελούσε δομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, δεν είχε ξεχωριστή νομική μορφή, και αποφασίστηκε ομόφωνα να μεταβιβαστεί η περιουσία του στο Δήμο Χανίων, να περιέλθει στις δομές του και να συνεχιστεί η λειτουργία του από τον Δήμο, με δεδομένο ότι οι καινοτόμες δράσεις του, υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 του Καλλικράτη, οι αρμοδιότητες αυτές περιέρχονται στους δήμους.
Λίγα λόγια για το Μουσείο Σχολικής Ζωής
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων, ιδρύθηκε το 2006 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόταση των εκπαιδευτικών Μαρίας Δρακάκη και Δημητρίου Καρτσάκη, και επιδιώκει να εξελιχθεί σε ένα πνευματικό ίδρυμα με κύρος και βαρύτητα στα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δρώμενα του χθες, του σήμερα και του αύριο. Βασικός σκοπός του, είναι η αναζήτηση του εκπαιδευτικού και σχολικού παρελθόντος σε όλες τις περιόδους της τοπικής και γενικότερα της Κρητικής Ιστορίας, η επιστημονική ανάλυση, καταγραφή και διαφύλαξή του, η σύνδεση του με τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις ανάγκες της, καθώς και η προβολή του ως μια σημαντική παράμετρο επιρροής στο αύριο της Εκπαίδευσης.
Επιμέρους στόχοι του Μουσείου είναι:
* η συλλογή, καταγραφή, συντήρηση και έκθεση αντικειμένων, μέσων και βιβλίων της σχολικής διαδικασίας όλων των περιόδων της Κρητικής Ιστορίας.
* η καταγραφή ανάλογων αντικειμένων ή μέσων που βρίσκονται σε λειτουργούσες σχολικές μονάδες ή σε ιδιωτικές συλλογές.
* η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου έντυπου, φωτογραφικού ή ηχητικού υλικού ιδιαίτερης αξίας που σχετίζεται με την ιστορία της εκπαίδευσης.
* η αποτύπωση της εκπαίδευσης του χθες, τη συσχέτιση με το σήμερα και τη σύνδεση και επικοινωνία παλαιότερων εκπαιδευτικών γενεών με τις νεότερες, σε μια κοινή προσπάθεια αναζήτησης ενεργότερου ρόλου και χρέους των εκπαιδευτικών, σημερινών και αυριανών.
* η σύνδεση του Μουσείου με τα Σχολεία του Νομού και ευρύτερα της Κρήτης σε μια προσπάθεια υποστήριξης και εκπαιδευτικής δραστηριότητας ιδιαίτερα στους τομείς ιστορίας της εκπαίδευσης και τοπικής ιστορίας γενικότερα, ευαισθητοποίησης των μαθητών για την απόκτηση στάσεων σχολικού πολιτισμού και ενίσχυσης και ανάδειξης καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.
* η στήριξη των προσπαθειών κατάρτισης, επιμόρφωσης και αναζήτησης των εκπαιδευτικών του νομού σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Πνευματικά Ιδρύματα και συναρμόδιους Ελληνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.