Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Επιτυχές το συνέδριο για τη Μάχη της Κρήτης, την Κατοχή και την Αντίσταση

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου ‘ Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης  στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο‘, το οποίο συνδιοργάνωσαν στο Καστέλλι, Θραψανό και Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, του Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνου ( Χρωμοναστήρι ) και των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Μινώας Πεδιάδας, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Μινώας Πεδιάδας.

Και το συνέδριο είχε επιτυχία για πολλούς λόγους.

  • Γιατί η ‘απώλεια ‘ στις ανακοινώσεις ήταν μικρή. Έγιναν 41 από τις 45 ανακοινώσεις που υπήρχαν στο πρόγραμμα.
  • Γιατί οι ανακοινώσεις ήταν ενδιαφέρουσες και προσέθεσαν πολλά νέα στοιχεία για την περίοδο 1940 1945 στην Κρήτη.
  • Γιατί πολλοί σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου με ενδιαφέρον. Και αυτό φάνηκε στις παρεμβάσεις και στη συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.
  • Γιατί το συνέδριο ήταν πολύ καλά οργανωμένο.
  • Γιατί η φιλοξενία εκ μέρους του Δήμου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Καστελλίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου  και Λύκτου ήταν καλή.
  • Γιατί πολλά μάθαμε και κερδίσαμε από τις δύο ξεναγήσεις στο πολεμικό αεροδρόμιο του Καστελλίου, όπου μας ξενάγησε ο Γιώργος Καλογεράκης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκείνος που σήκωσε από την πλευρά του Δήμου μεγάλο βάρος της οργάνωσης του συνεδρίου, και στην αρχαία Λύκτο, όπου μας ξενάγησαν ο Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης και ο Αντώνης Βασιλάκης.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μινώας Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Τις εργασίες του συνεδρίου ευλόγησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης.

Το συνέδριο χαιρέτισε, με μήνυμά του, ο αρχηγός  ΓΕΕΘΑ ναύαρχος κ. Αποστολάκης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο έκανε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Γκεγκέρογλου και ο αντιστράτηγος ε. α. και πρώην διευθυντής της Ιστορίας Στρατού κ. Γιάννης Κακκουδάκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν σε εννέα συνεδρίες. Μετά από κάθε συνεδρία εγίνοντο παρεμβάσεις και ερωτήσεις – απαντήσεις.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος παλαίμαχοι ιστορικοί ερευνητές , άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και νέοι ιστορικοί.

Ένα συνέδριο τελειώνει μόνο όταν κυκλοφορήσουν τα Πρακτικά του. Και τότε φαίνεται και η επιτυχία του.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, δύο καλαίσθητοι τόμοι, θα είναι συνέκδοση του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και του Δήμου Μινώας Πεδιάδας και την εκδοτική φροντίδα έχει αναλάβει ο Κωστής Ψυχογυιός.

Χορηγός της έκδοσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι οργανωτές του συνεδρίου υποσχέθηκαν στους συνέδρους ότι θα έχουν στα χέρια τους τα Πρακτικά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους,…

4 hours ago

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβενέτου. Το μεσημέρι…

7 hours ago

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Επισκέπτες από…

7 hours ago

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών…

7 hours ago

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού τελέσθηκε…

7 hours ago

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου στα 76 της χρόνια – Οι ρόλοι που την έκαναν αξέχαστη

Την τελευταία της πνοή άφησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. Το θλιβερό…

7 hours ago

This website uses cookies.