“Eπιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του γνωστού συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή, κ. Γεωργίου Παναγιωτάκη, που παρουσιάστκηε την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα στην Ανδρόγεω, αίθουσα Ε. Καρέλλη.
Όλοι οι Κρήτες που έχουν διαπρέψει στους τομείς δράσης τους από το 700 π.Χ. μέχρι σήμερα ανασύρονται και παρελαύνουν στο δίτομο αυτό πολυτελούς έκδοσης αναστατικό έργο. Συνοδεύεται μάλιστα από σπάνιο πρωτοεμφανιζόμενο εικονιστικό και άλλο φωτογραφικό υλικό.
Ο συγγραφέας, στον πρόλογο του βιβλίου, αναφέρει τα εξής:
«Η Κρήτη στη μακρόχρονη και ανηφορική ιστορική της πορεία, είχε την ατυχία να εναλλάσσονται στο χώρο της οι αλλόθρησκοι ή αλλόδοξοι κατακτητές της.
Αν και είχε σύμμαχο αυτό το θλιβερό προνόμιο, δεν παύει σ’ όλες τις εποχές να αναδεικνύει προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης.
Οι προσωπικότητες αυτές, που διαπρέπουν μέσα ή έξω από την Κρήτη, αποτελούν το «εύλαλο στόμα της» και το νήμα, το οποίο συνδέει τις παλιότερες με τις νεότερες γενιές.
Έτσι, αν ο θάνατος για τους πολλούς σημαίνει αφανισμό, αιώνια σιγή και αδράνεια, οι παραπάνω κατηγορίες αποτελούν δίδαγμα, προτροπή, παράδειγμα προς μίμηση και ακόμη τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Ο άτεγκτος και ασεβής όμως από τη φύση του χρόνος, στέκεται αδιάφορος στο έργο τους και την πολύτιμη προσφορά τους, επενεργώντας έτσι καταλυτικά στη δημιουργική τους παρουσία, ενώ όπως λέχθηκε το παρόν είναι το ζωντανό συνολικό άθροισμα ολόκληρου του παρελθόντος.
Στη σύγχρονη μάλιστα εποχή των μεγάλων εθνολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών τριγμών και ανακατατάξεων, ο κίνδυνος περιθωριοποίησής τους εμφανίζεται περισσότερο άμεσος και απειλητικός. Σ’ αυτή την ιστορική αποφλοίωση, που τους επιφυλάσσει ο χρόνος, η αντίσταση αποτελεί την πιο αποτελεσματική ενέργεια.
Και η αντίσταση αυτή εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Ένας βασικός απ’ αυτούς τρόπος, είναι να ανευρεθούν οι διάσπαρτες αυτές προσωπικότητες, να ανασυρθούν από το βάθος του χρόνου και να φωτιστεί το πολύπλευρο και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο έργο τους.
Μια ειδική πολυτελής γι’ αυτούς έκδοση, είναι καιρός να κυκλοφορήσει ως προγονική μαρτυρία. Η έκδοση αυτή δεν αποτελεί τιμή μόνο γι’ αυτούς. Στέκεται και ως αφορμή πνευματικής επαφής και γνωριμίας με το έργο τους, καθώς και ως επιμνημόσυνη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Το έργο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη χρήσιμη για τις επιγενόμενες γενιές, οι οποίες θα αισθάνονται μια γοητευτική υπερηφάνεια, για τους πρωτοποριακούς προγόνους τους.
Η ερευνητική μας προσπάθεια στην προγονική αυτή σύναξη, κινείται στη λογική αυτή, ανατρέχει στο βαθύ ιστορικό παρελθόν με τις προσωπικότητες που έχει αναδείξει και φτάνει μέχρι τις μέρες μας σχεδόν.
Λόγιοι, ποιητές, κληρικοί, μουσικοί, ολυμπιονίκες, στρατιωτικοί, αγωνιστές της ελευθερίας, γλύπτες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, πολιτικοί, ευεργέτες, δωρητές και άλλες προσωπικότητες με την κυρίαρχη ιδιότητά τους αποκρυπτογραφούνται και δημοσιοποιούνται. Φωτίζονται έτσι πλέρια στην εκδοτική αυτή προσπάθεια με τον αναστατικό της χαρακτήρα.
Όλοι αυτοί, που είναι «σάρξ εκ της σαρκός» του κρητικού λαού, τον κάνουν να αισθάνεται ξεχωριστή ικανοποίηση και δικαιολογημένη υπερηφάνεια.
Ευχαριστώ όλους εκείνους, που αγκάλιασαν τα βήματα της σκέψης μου και συμπορεύτηκαν μ’ αυτή, προτρέποντας και παροτρύνοντας την παρούσα έκδοση.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα τη σύζυγό μου για την κατανόηση και βοήθεια που επέδειξε στη μακρόχρονη απασχόλησή μου για τη συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…
Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…
Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…
«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…
Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…
This website uses cookies.