Categories: ΘΕΣΕΙΣ

«Επι θύραις η έκτη χρεοκοπία»

Τρείς μήνες πάνε από την ορκομωσία της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, που αναδείχθηκε από τοις εκλογές του Ιουλίου. Καθώς αυξάνονται τα σημάδια κόπωσης και αποσύνθεσης και το σηματντικότερο, προιν ακόμα δοκιμαστεί η συνοχή της στις υψηλές θεμροκρασίες του νέου πακέτου λιτότητας και εξαθλίωσης ύψους 13,5 δις ευρώ για το 2013-2014 και των υπολοίπων 5,6 δις ευρώ για το 2015 ίσως και 2016

-Το νέο πακέτο μέτρων, σε κάθε περίπτωση θα αποδειχτεί ωρολογιακή βόμβα για τη σταθερότητα και την ενότητα αυτής της κυβέρνησης για δύο λόγους. Καταρχάς εξαιτίας του κοινωνικά άδικου χαρακτήρα του και δεύτερο, εξαιτίας της υφεσιακής θύελλας που θα προκαλέσει… Ο κοινωνικά άδικος και λάθος χαρακτήρας των μέτρων που θα εφαρμοστούν?? Φαίνεται ανάγλυφα , αν εξετάσουμε καλύτερα τις επί μέρους πλευρές τους.

-Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 που είχε δοθεί στη δημοσιότητα ΤΕΛΙΚΑ ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Στουρνάρας περιέχει μέτρα – τελικά- ύψους 10,98 δις ευρώ– κατά 2 περίπου δις € περισσότερα από το προσχέδιο. Οι προβλέψεις για την ΥΦΕΣΗ στο -4,5% του ΑΕΠ (από -3%) και για την ΑΝΕΡΓΙΑ στο -22,8%, όπως και στο πρωτογενές έλλειμα στο -5,2% του ΑΕΠ (9,4δις) είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σχέση  με το προσχέδιο.

-Με άλλα λόγια περισσότερα μέτρα και περικοπές, περισσότερη ύφεση και ανεργία. Για τη μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί με μια εξαιρετική πρωτότυπη μέθοδο. Μ την παύση των πληρωμών του ελλην. Δημοσίου προς το εσωτερικό (ληξιπρόθεσμων οφειλών). Έως το τέλος του έτους θα υπερβούν τα 8,5 δις ευρώ. Να φανταστεί κανείς ότι από το 2010 ως σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται τουλάχιστον κατά 48% στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έχει προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας παύση πληρωμών προς το εσωτερικό.

-Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά την περίοδο 2009-2011 η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος (εκτός τόκων και χρεολυσίων) κατά΄6,2% (από το 15,6 το 2009 σε 9,4% το 2011) είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

-Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν τα έτη 2010-2011 έφτασαν τα 49δις € ή το 22,5% του ΑΕΠ του 2010 (215 δις €). Εάν συνυπολογιστούν και τα πρόσθετα για την διετία 2014-15 το τελικό ύψος θα είναι συνολικά μέτρα 18,5 δις ευρώ!!! Άρα τελικά θα έχουμε ΜΕΤΡΑ για τοα έτη 2010-11=49δις ή το 22,5% ΑΕΠ και 18,5 δις για τα έτη 2012-2015. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2010-2015 67 δις ευρώ ήτο 25% του ΑΕΠ. (Δηλαδή το ¼ από το ΑΕΠ του 2009 θα έχει εξανεμιστεί!!! Αυτό και μόνο μας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, αυτό δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη – βίαιη – εσωτερική υποτίμηση, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κράτος.

-Ένα άλλο στοιχείο της οικονομίας είναι οι εκροές κεφαλαίου στο εξωτερικό που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Από πλευράς ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ το οκτάμηνο του 2012 σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 70 δις ευρώ έναντι 13,3 δις την περίοδο 2011. Δηλαδή 6 φορές περισσότερα κεφάλαια από τον προηγούμενο χρόνο αναζητούν τοποθέτηση στο εξωτερικό!! Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις ντόπιες τράπεζες και τους ξένους επενδυτές που τα παίρνουν από το δανειζόμενο ελλην. Δημόσιο ( ανακεφαλαιοποίηση, πληρωμής τόκων, τίτλων ομολόγων κλπ) για να τα βγάλουν το ταχύτερο δυνατόν στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ για «ΑΣΦΑΛΗ» τοποθέτηση… Το ίδιο χρονικό διάστημα το ελλην. Δημόσιο δανείστηκε εκ νέου από το EFSF και ΔΝΤ 75,6 δις ευρώ, σχεδόν δηλαδή το ποσό που βγήκε στο εξωτερικό με τη μορφή «ΕΠΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ». Τα συμπεράσματα δικά σας…

Έπειτα από όλα αυτά τι γίνεται και με το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ? Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο του κατατιθέμενου προϋπολογισμού για το 2013 θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς που το κάνουν όχι μόνο μη ΒΙΩΣΙΜΟ αλλά και ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ. Το χρέος της γεν. κυβέρνησης του 2013 προβλέπεται στα 346,2 δις ευρώ ή στο 189,1% του ΑΕΠ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,5% έναντι του 2012. Από τα 290 δις χρέος το 2009 μέσα σε 4 χρόνια θα πάμε στα 346 δις ήτοι 56 δις ευρώ επιπλέον και με εφαρμογή του «κουρέματος» PSI (αυτά για αυτούς που μας έλεγαν –Βενιζέλος- ότι μας χάρισαν 106 δις ευρώ) Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα μέτρα και οι περικοπές προβλέπουν να αφαιρέσουν από την οικονομία που πνέει τα λοίσθια ακόμα ένα 6% του ΑΕΠ σε τιμές 2012 (ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο για την κατάσταση που βρισκόμαστε). Σε αντιδιαστολή όλων αυτών θα πρέπει να δούμε την άρνηση των εκπροσώπων της τρόικας και των τραπεζιτών να καταβάλουν οι τράπεζες που δανείστηκαν το 2008 επί υπουργίας Αλογοσκούφη περί τα 28 δις στο πλαίσιο ενίσχυσης τους. Τα 555 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν τότε.

Ένα άλλο μέτρο του άδικου χαρακτήρα φαίνεται από το μειωμένο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης Ειδικότερα προβλέπεται μείωση του ανώτερου φορολογ. Συντελεστή από το 45% που είναι σήμερα και από το 42,5% που είναι στις επιχειρήσεις. Αντίθετα αυξάνει ο φορολογ. Συντελεστής για εκείνα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους) στο 21%!!! Εδώ πρόκειται για ρεσιτάλ κοινωνικής αδικίας που θα δημιουργήσει νέα κύματα άρνησης πληρωμών.

-Βλέπουμε λοιπόν ότι σε αυτό το άκρως «τοξικό» μίγμα των τακτικών και οικονομικών μεθόδων στις οποίες υποβάλλεται το «πειραματόζωο Ελλάς» πλησιάζει η ώρα της ΤΕΛΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ και του επερχόμενου ψόφου για την Ελλάδα.

-Η δραματική συρρίκνωση της ελλ. Οικονομίας εξαιτίας των μνημονίων και η προβλεπόμενη κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, όσα μέτρα και αν ληφθούν είναι αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών του πολιτικού κατεστημένου. Καμιά πλέον δικαιολογία δεν υπάρχει για αυτούς όπου παράδωσαν τη χώρα στο ξένο έλεγχο και εξαθλίωσαν τους πολίτες υπακούοντας στις εντολές διεθνών κέντρων.

Ν.Χ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

3 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

3 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

5 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

6 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

6 hours ago

This website uses cookies.