Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενώπιον των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, στέκεται δίπλα στους δοκιμαζόμενους από την Οικονομική Κρίση καταναλωτές, ευχόμενη πάνω από όλα υγεία και θετική ενέργεια, και τα δύο σημαντικά και ουσιώδη.
Δεν είναι όλοι οι καταναλωτές που έχουν “παρκάρει εκτός αγοράς” λόγω της επικρατούσας οικονομικής κρίσης . είναι όμως όλοι οι καταναλωτές ζούνε σε κλίμα ανασφάλειας, κανείς δεν γνωρίζει το αύριο, πάντως γνωρίζοντας ότι οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες της κατανάλωσης και κάποιοι θα θελήσουν να ακολουθήσουν τα ήθη και τα έθιμα των ημερών η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης .παραθέτει τις συμβουλές της εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών
Οι Συμβουλές μας
1)Ιεραρχούμε τις αγοραστικές μας ανάγκες βγαίνοντας με λίστα προϊόντων στα καταστήματα
2)Αγοράζουμε προϊόντα σε χρειαζόμενη ποσότητα ,Οφείλουμε να προβαίνουμε σε σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα..
3)Ελέγχουμε ημερομηνίες παραγωγής και ανάλωσης των προϊόντων( τρόφιμα)
4)Πάντα “τσεκάρουμε ” τιμή ραφιού και ταμείου
5)Εξετάζουμε προσεχτικά τις “προσφορές” για να αποφύγουμε τις εμπορικές πρακτικές από κάποιους “επιτήδειους”
Τι προσέχουμε στην αγορά των κρεάτων
Είμαστε προσεχτικοί στην σφραγίδα των κρεάτων
-Αγοράζουμε ντόπια κρέατα από τα τοπικά κρεοπωλεία, βοηθώντας την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας ,προσέχοντας τις σφραγίδες, οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα, φέρουν σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ έχει σχήμα Ορθωγωνίου παραλληλογράμμου και μία άλλη σφαγεία στρογγυλή που γράφει την χώρα “Ελλάς”Ζώα που γεννήθηκαν σε χώρα της Ε.Ε και εσφάγησαν στην Ελλάδα,
φέρουν σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ.Ζώα που γεννήθηκα σε τρίτες χώρες , δηλ.(εκτός Ε.Ε)και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης του ζώο
Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε μία γαλοπούλα
Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας. Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν την ημερομηνία που αναγράφεται για την κατανάλωση του προϊόντος. Μιας καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών, μώλωπες, κοψίματα και σπασμένα κόκαλα. Στην περίπτωση φρέσκιας γαλοπούλας οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το κατάστημα πώλησης. Ο πωλητής πρέπει να φοράει γάντια και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλο ωμό κρέας πριν πιάσει τη γαλοπούλα γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , συστήνει :
Φίλε καταναλωτή πριν αγοράσεις ένα παιχνίδι
– Βεβαιώσου ότι διάβασες τις ετικέτες που έχουν τοποθετηθεί στα παιχνίδια. Λάβε υπόψη σου σοβαρά την ηλικία των παιδιών που προορίζονται και τις υποδείξεις ασφάλειας.
Μην αγοράζεις παιχνίδια που δεν φέρουν το σήμα CE εμφανώς πάνω στο παιχνίδι ή στην συσκευασία του. Μολονότι το σήμα CE δεν προορίζεται σαν οδηγός για τον καταναλωτή, αποτελεί υποχρέωση για τον κατασκευαστή και δηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με όλες τις σχετικές εφαρμοστέες Κοινοτικές απαιτήσεις, που είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο.
– Διάλεξε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες και επιδεξιότητες των παιδιών. Παιχνίδια που δεν προορίζονται για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών μπορεί να μην ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφαλείας.
-Σιγουρέψου ότι διάβασες και ακολούθησες τις υποδείξεις για την ηλικιακή ομάδα που προορίζονται – ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα 0 έως 3 (κοίταξε το σήμα δεξιά) και την φράση “δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών”. Αυτό το σύμβολο και η διατύπωση που το συνοδεύει είναι προειδοποίηση και όχι μια απλή υπόδειξη.
– Μην δίνεις παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των τριών ετών, επειδή τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους. Τα μικρά κομμάτια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Σιγουρέψου ότι τα μάτια και οι μύτες στα λούτρινα παιχνίδια (ή παραγεμισμένα ζωάκια) δεν αποσπώνται εύκολα.
– Ακολούθησε τις οδηγίες προσεκτικά για την σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Κράτησε και φύλαξε τις οδηγίες και τις πληροφορίες που βρίσκονται στην συσκευασία του παιχνιδιού.
– Αγόραζε πάντα παιχνίδια από επώνυμα εμπορικά καταστήματα και ηλεκτρονικά (internet) καταστήματα. Οι επώνυμοι έμποροι φροντίζουν για τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και συνήθως δέχονται επιστροφές. Επισημαίνεται ότι, υπάρχουν έμποροι που αδιαφορούν για την τήρηση των σχετικών απαιτήσεων ασφαλείας και υγείας και υπάρχει πιθανότητα να εμπορεύονται απομιμήσεις παιχνιδιών. Ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που αγοράζεις μέσω διαδικτύου (internet), στα παιχνίδια που δίνεις στα παιδιά σαν δώρα και στα παιχνίδια που αγοράζεις από δεύτερο χέρι.
– Επέβλεπε τα παιδιά όταν παίζουν και σιγουρέψου ότι τα παιχνίδια, με τα οποία παίζουν, προορίζονται και είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες τους. Με ορισμένα παιχνίδια – όπως τα πατίνια, τα τροχοπέδιλα και τα ποδήλατα – τα κράνη και ο εξοπλισμός προστασίας θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται.
– Εξέταζε συχνά τα παιχνίδια για σπάσιμο ή φθορά, επειδή μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος ή άλλου κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού.
Πέτα τα σπασμένα παιχνίδια αμέσως.
– Σιγουρέψου ότι τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά, κρατήθηκαν μακριά από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 36 μηνών, όταν αυτά μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια.
– Αφαίρεσε και πέταξε (ανακύκλωσε εάν είναι δυνατόν) όλη την συσκευασία του παιχνιδιού που περιέχει πλαστικές τσάντες, χαρτόνια, χαρτί, πλαστικές θήκες (αλλά πάντα φύλαγε τις οδηγίες ). Σιγουρέψου ότι τα παιδιά δεν παίζουν με την πλαστική συσκευασία, που θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία. Φρόντισε να ανακυκλώνεις με ασφάλεια τις μπαταρίες.
– Δίδαξε τα παιδιά σου να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους προς αποφυγή ατυχημάτων.
Μην αφήνεις τα παιχνίδια πάνω στις σκάλες ή στο πάτωμα στο σπίτι.
– Να ενημερώνεις πάντα τον κατασκευαστή / έμπορο ή την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,τηλ.282109266 και 2821092306, εάν εσύ ή το παιδί σου εντόπισε πρόβλημα ασφαλείας σε παιχνίδι. Μην διστάσεις να συμβουλευτείς το Κοινοτικό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) με ηλεκτρονική διεύθυνση http://ec.europa.eu/rapex. Σ΄ αυτό το σύστημα αναφέρονται λεπτομερώς τα επικίνδυνα προϊόντα που αποσύρονται, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών.
– Θυμήσου ότι οι συμβουλές αυτές ισχύουν για όλο το έτος και όχι μόνον για την περίοδο των Χριστουγέννων.
-Θυμήσου ότι το παιδί σου μεγάλωσε και δεν παίζει άλλο τα περυσινά του παιχνίδια , μη τα πετάς κάποιο άλλο παιδί τα έχει ανάγκη.. δώστα του
Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δια του γραφείου Προστασίας του Καταναλωτή και για διευκόλυνση των Καταναλωτών, θα είναι σε “επιφυλακή “όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τηλ. επικοινωνίας 2821092666 και 2821092306
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων
Ιωάννα Μελάκη
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.