Όπως είπε, η επιτροπή θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα, που θα γίνουν γνωστά στις αρχές Απριλίου, όταν αρχίσουν οι εργασίες της.
Προσπαθώντας να γίνει σαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα, ξεκαθάρισε ότι «Θα προχωρήσουμε γρήγορα. Θα παραδώσουμε τα πρώτα συμπεράσματα τον Ιούνιο, κυρίως όσον αφορά στο θέμα του χρέους που ζητάει η τρόικα, την οποία βαφτίσαμε “θεσμούς”. Η ολοκλήρωση του συνόλου της εξέτασης θα μας οδηγήσει σίγουρα ως τον Δεκέμβριο του 2015».
Στο ερώτημα πώς και ένας Βέλγος βρίσκεται επικεφαλής σε μία τέτοια επιτροπή, ο κ. Τουσέν απάντησε ότι οι Έλληνες τον γνώριζαν επειδή ήταν μέλος μίας παρόμοιας επιτροπής στον Ισημερινό. Βάσει των εργασιών της, όπως είπε, «ο Ισημερινός υιοθέτησε μια στρατηγική που αποδείχτηκε πολύ ωφέλιμη για τη χώρα».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πλαίσιο της έρευνας και το αν θα εξεταστεί και η εποχή του αναγκαστικού δανείου από τους Ναζί, υπογράμμισε πως αυτό «δεν ανήκει στην περίμετρο των ερευνών μας. Υπάρχει μια άλλη επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου που θα εργαστεί σ’ αυτό το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό θέμα. Η δική μας επιτροπή θα διερευνήσει από τη δεκαετία του ’90 και πέρα. Σε μια πρώτη φάση, θα επικεντρωθούμε στην τωρινή περίοδο, πριν από την παρέμβαση της τρόικας και μέχρι σήμερα. Όπως και στις ελληνικές τραγωδίες, υπάρχει ενότητα τόπου, χρόνου και πρωταγωνιστών. Σε αυτή την περίοδο, δημιουργήθηκε το 80% του χρέους, που είναι σήμερα απαιτητό από την Ελλάδα». Σε δεύτερη φάση, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην περίοδο που προηγήθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτή έγινε.
«Στόχος της επιτροπής είναι να φέρει σε γνώση του ελληνικού λαού μια ακριβή αποτύπωση του είδους των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα. Είναι κάπως επείγον, όταν βλέπουμε την εκστρατεία στιγματισμού του ελληνικού πληθυσμού», είναι τα λόγια του κ. Τουσέν, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν «αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της ανομίας, της μη νομιμοποίησης ενός μέρους του χρέους», το οποίο χαρακτήρισε «επαχθές και αφόρητο«.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση της επιτροπής, σημειώνοντας πως αποτελεί «χρέος προς τον ελληνικό λαό και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια».