Τα νομικά και οργανωτικά εμπόδια, αλλά και το τεράστιο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, κατέδειξαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Το λουκέτο στην ΕΡΤ ανοίγει μία τρύπα στα δημόσια ταμεία που θα ξεπεράσει τα 300 εκ ευρώ. Το λάθος και τα συνεχιζόμενα λάθη που ακολούθησαν για να διορθώσουν το πρώτο της 11ης Ιουνίου, διορθώνεται με μια κίνηση. Την επαναφορά του χρόνου στις 10 Ιουνίου και την έναρξη μιας ειλικρινούς και καθαρής συζήτησης για το αύριο της ΕΡΤ.
Μεγάλα αθλητικά γεγονότα – Κόστος: 63 εκατομμύρια ευρώ
Εκτός από το κόστος των αποζημιώσεων 2.650 εργαζομένων, η ΕΡΤ και το ελληνικό δημόσιο θα ζημιωθούν με τουλάχιστον 63 εκατομμύρια ευρώ από την αθέτηση υπογεγραμμένων συμβολαίων για την μετάδοση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Ενδεικτικό είναι ότι 13 εκατομμύρια ευρώ έχουν καταβληθεί για τα δικαιώματα του Παγκόσμιου κυπέλου ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.
Σε 2 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη από δορυφορικές και καλωδιακές πλατφόρμες του εξωτερικού που μεταδίδουν την ERT World. Η αιφνίδια και χωρίς προειδοποίηση διακοπή της μετάδοσης δίνει την ευκαιρία σε όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες να αρνηθούν την καταβολή των χρημάτων επικαλούμενες τη ζημία που υπέστησαν οι ίδιες από την διακοπή των συμβολαίων με τους συνδρομητές τους.
Η ΕΡΤ είχε καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του αρχείου της και τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Μουσείου στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη. Το έργο είχε προεγκριθεί για συνολική χρηματοδότηση 9.800.000 €. Η διάλυση της ΕΡΤ ακυρώνει ουσιαστικά τη συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ. Ακόμα και αν επαναλειτουργήσει είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χρονική καθυστέρηση αποβεί μοιραία.
Κίνδυνος να μείνει η ΕΡΤ χωρίς ψηφιακές συχνότητες – 8 εκατομμύρια ευρώ κόστισε ο εξοπλισμός
Περισσότερο από ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος η δημόσια τηλεόραση να μείνει χωρίς ψηφιακές συχνότητες, καθώς ο διαγωνισμός προκηρύσσεται στις 30 Ιουνίου. Η πιθανή αφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ και η αναγκαστική εκπομπή (όποιων προγραμμάτων της παραμείνουν) μέσω ιδιωτών παρόχων δικτύου επί πληρωμή, προδιαγράφει τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος ERTHD, που τόσο πολεμήθηκε από τους ιδιωτικούς σταθμούς και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού ύψους περίπου 8 εκ. € που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ.
Το κόστος από μία πιθανή απώλεια των ψηφιακών συχνοτήτων της ΕΡΤ δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο οικονομικά. Η μεγαλύτερη ζημιά, είναι η μετατροπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από πρωτοπόρο σε ουραγό στην τεχνολογική εξέλιξη. Ανυπολόγιστη είναι και η ζημιά στην ελληνική παραγωγή κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ