13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Εργαζόμενοι με αλυσίδες; Όχι πια! Τώρα με microchip

Ημερομηνία:

Σε μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, η σουηδική start up «Epicenter» εμφυτεύει στο χέρι των εργαζομένων της ένα microchip.  Έτσι, όπως υποστηρίζει, γλιτώνουν χρόνο καθώς με αυτό ξεκλειδώνουν πόρτες, βάζουν σε λειτουργία μηχανήματα και κάνουν ακόμη και αγορές! Ο χρόνος είναι χρήμα. Και το Big Brother προϊστορία, τόσο σε εύρος όσο και σε ουσία.  Κάποια χρόνια νωρίτερα, πολλές επιχειρήσεις τοποθετούσαν κάμερες μέσα στις εγκαταστάσεις τους προφασιζόμενες λόγους ασφαλείας και των ίδιων των εργαζομένων, αλλά πετυχαίνοντας, έτσι, την παρακολούθησή τους κάθε στιγμή παραμονής τους μέσα στο χώρο. Τώρα, η παρακολούθηση αυτή, στο όνομα της «ευκολίας», επεκτείνεται και εκτός χώρων εργασίας μετατρέποντας τον κάθε ένα σε σκλάβο με ηλεκτρονικές αλυσίδες.

Όπως δηλώνει στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Los Angeles Times, ο Patrick Mesterton, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «το μεγαλύτερο όφελος είναι η ευκολία!» Βιολογικά τα microchips είναι ασφαλή. Ο εργαζόμενος κερδίζει χρόνο ενώ η εταιρεία γνωρίζει σχεδόν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται, τι ώρα ήρθε στη δουλειά, τι ώρα έφυγε, ποια μηχανήματα λειτούργησε, ποιες πόρτες άνοιξε αλλά και τι αγόρασε. Και έχει και ένα μεγάλο προσόν: ο εργαζόμενος δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί από αυτό. Δεν μπορεί να το αφήσει στο σπίτι, δεν μπορεί να το ξεχάσει ή και να το χάσει, όπως μπορεί να συμβεί με το οποιοδήποτε άλλο προϊόν νέας τεχνολογίας καταγράφει στοιχεία μας: τα smartphones πχ ή τις πιστωτικές κάρτες.

Η «Epicenter», όπως αναφέρει το άρθρο,  φιλοξενεί πάνω από 100 εταιρείες και περίπου 2.000 εργαζομένους και άρχισε την εμφύτευση των microchips στους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2015. Τώρα, περίπου 150 εργαζόμενοι διαθέτουν microchip ενώ μια εταιρεία με έδρα στο Βέλγιο «προσφέρει» επίσης τους υπαλλήλους της για εμφύτευση και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο όπου λάτρεις της τεχνολογίας το έχουν δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούν τεχνολογία κοντινού πεδίου επικοινωνίας, ή NFC, το ίδιο όπως και οι ανέπαφες συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες ή τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Όταν ενεργοποιείται από έναν σαρωτή σε μερικά εκατοστά απόσταση, μια μικρή ποσότητα δεδομένων ρέει μεταξύ των δύο συσκευών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

toperiodiko.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ