ΥΓΕΙΑ

Ερευνα: Η λοίμωξη με Covid-19 διπλασιάζει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου

Η λοίμωξη με Covid-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και για διάστημα τριών ετών αργότερα, στα άτομα με ή χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως εντοπίστηκε, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου που συνδέεται με τη μόλυνση Covid-19 ήταν συγκρίσιμος με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η καρδιαγγειακή νόσος. Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν: ήταν υπερδιπλάσιος στους ενήλικες που είχαν νοσήσει με Covid-19, αλλά σχεδόν τετραπλάσιος σε όσους νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό μόλυνσης.

Η Covid-19 και οι κίνδυνοι ανάλοογα με την ομάδα αίματος

Περαιτέρω γενετική ανάλυση αποκάλυψε, επίσης, ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 65% υψηλότερος στους ενήλικες με ομάδες αίματος διαφορετικές από Ο (δηλαδή Α, Β ή ΑΒ).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank για 10.005 άτομα που έπασχαν από ήπια έως σοβαρή Covid-19 και 217.730 άτομα που δεν μολύνθηκαν, κατά τη χρονική περίοδο Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Τα άτομα παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα σχεδόν τριών ετών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως το ότι τα δεδομένα προέρχονταν από ασθενείς, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού και πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα το 2021.

iefimerida.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Καταγγελίες σε βάρος συνταξιούχου καθηγητή για βιασμό 6 ανηλίκων

Με ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, χειρίζονται οι διωκτικές αρχές στο Ηράκλειο,…

2 hours ago

Συνθήματα και μπογιές στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως διαμαρτυρία για την Παλαιστίνη

Άγνωστοι, κατά τη διάρκεια πορείας, πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,…

2 hours ago

Ένα χρόνο μετά συνεχίζεται ο αγώνας για δικαιοσύνη για τον Κώστα Μανιουδάκη

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη, ενός συμβάντος που συγκλόνισε την τοπική…

2 hours ago

Η συνάντηση Καινούργιου-Κασσελάκη σε εστιατόριο -Τι της είπε για το γυμναστήριο του Τάιλερ

Τυχαία συνάντηση σε εστιατόριο είχαν χθες το μεσημέρι η Κατερίνα Καινούργιου με τον Στέφανο Κασσελάκη.…

3 hours ago

Φυλαχτό του Ρομπέρτο Μπολάνιο την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο

(Βασισμένο στο βιβλίο: ΦΥΛΑΧΤΟ του Ρομπέρτο Μπολάνιο Copyright© 1999, The Heirs of Roberto Bolaňo All…

3 hours ago

Μαχητική κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης για τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή – Νέα κινητοποίηση την Τρίτη ενάντια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Το ανελέητο σφυροκόπημα από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ που σπέρνει τον όλεθρο στους λαούς της…

3 hours ago

This website uses cookies.