Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Να ενταχθεί η Τουρκία στους «Πέντε της Σαγκάης»

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να βάλει την Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης» ώστε να αποφύγει η χώρα του «τα προβλήματα με την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».Ο κ. Ερντογάν, επί κεφαλής των υπουργών κ.κ, Νταβούτογλου  (Εξωτερικών), Γιλντίζ(Ενέργειας), Τσαγλαγιαν (Οικονομικών), Γιλντιρίμ (Μεταφορών) και Τσελίκ (Τουρισμού) και ομάδας επιχειρηματιών πήρε μέρος στο Ρωσο-Τουρκικο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αγια Πετρούπολη στο οποίο προήδρευσε ο ρώσος πρόεδρος.

Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Ερντογάν ζητά να ενταχθεί η Τουρκιά στους «Πέντε της Σαγκάης», η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιανουάριο αλλά τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε σημείο μηδέν, ενώ σήμερα έχουν ξαναρχίσει. Το αίτημα του τότε θεωρήθηκε εκβιαστική κίνηση προς την ΕΕ σήμερα παίρνει διαφορετικές διαστάσεις, όπως σημειώνουν στις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που μετέχει, από τον Απρίλιο 2013, αλλά ως «συμμέτοχος στον διάλογο» στους «Πέντε» -στην πραγματικότητα έξι (Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν και Κιργιζστάν).

Στην διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε μετά την κατ’ ιδίαν συνομιλία των κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν -οπού διαπιστώθηκε η διαφορά απόψεων και πολιτικής των δυο χωρών στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Συριας- ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία «προσανατολίζεται”» να αυξήσει το εμπόριό της με την Ρωσία στα 100 δις δολάρια το 2020, στο πλαίσιο του στόχου της να βρίσκεται τότε μεταξύ των δέκα ισχυρότερων οικονομικών χωρών του κοσμου. Σήμερα το εμπόριο με τη Ρωσία φθάνει τα 35 δις δολάρια (μόλις 5 δις δολάρια το 2004).

Ο κ. Ερντογάν πρόβλεψε ότι την  ερχομένη τουριστική περίοδο θα επισκεφθούν την Τουρκία 4 εκατ. (φέτος πήγαν περίπου 3.5 εκατ.). Αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές επενδύσεις στη Ρωσία, ύψους περίπου 50 δις δολαρίων (κυρίως σε κατασκευές), εξέφρασε«πλήρη ικανοποίηση» για την ανάληψη από τους Ρώσους της κατασκευής του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τις δυο χώρες η τουρκο-ρωσικη συνεργασία στον  ενεργειακό χωρο.

tovima.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά της Κερατέας, όπως φαίνεται και στη…

15 hours ago

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της…

15 hours ago

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 8…

16 hours ago

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τις πρόωρες εκλογές της…

16 hours ago

Προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον καθαρισμό του…

17 hours ago

Το θαύμα των κρεμαστών κήπων… πολυαιθυλενίου της Βαβυλώνας  στα Χανιά!!

Του Μανόλη Καπετανάκη* Τι έλειπε από τη Μαριορή, όπως είπε κάποτε και ο Κωλέττης; Μα…

17 hours ago

This website uses cookies.