Την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ) λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Βιβή Δάγκα και Μαρία Κομνηνάκα, με ερώτησή τους προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Όπως αναφέρουν, οι 8 δομές του ΚΚΠΠΚ, που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (άτομα με βαριές αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις, παιδιά χωρίς οικογένεια), βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της υποβάθμισης της πρόνοιας από τις κυβερνήσεις, οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές με γνώμονα το κόστος-όφελος.
Υποστελέχωση και Απολύσεις
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το προσωπικό των δομών εργάζεται υπό το καθεστώς ανασφάλειας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώνονται.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2024, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημερώθηκαν ότι υπάλληλοι που διατηρούνταν στις θέσεις τους με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα θα απολυθούν, γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω τη λειτουργία των δομών.
Σημειώνεται ότι για τα έτη 2023 και 2024 δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.
Αίτημα για Άμεσα Μέτρα
Οι βουλευτές καλούν την Υπουργό να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ζητώντας:
- Την αποτροπή απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων.
- Τη μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
- Την κατεπείγουσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση των δομών.
- Την αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι πολιτικές που προωθούνται, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευνοούν την ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας, αφήνοντας τις δομές χωρίς επαρκή στήριξη. Υπογραμμίζουν επίσης τις ευθύνες των αστικών κομμάτων, τα οποία καταψήφισαν πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.