Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας στην Κρήτη

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την εγκατάλειψη της φοιτητικής μέριμνας στην Κρήτη και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο νησί, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρουν:

Από το έτος 2011 και ύστερα, παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για στέγαση στις φοιτητικές εστίες λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Οι Διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με πληθώρα επιπλέον αιτήσεων για σίτιση και στέγαση, ενώ την ίδια περίοδο το Υπουργείο περικόπτει δραστικά τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα.

Συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, από το 2011 έχουν υπάρξει ενέργειες εκ μέρους της Πρυτανείας για την εξυπηρέτηση ολοένα και περισσότερων δικαιούχων σίτισης και στέγασης –ακόμα και μεταπτυχιακών φοιτητών. Ο αριθμός των δικαιούχων σίτισης από 600 αυξήθηκε στους 1000 φοιτητές. Επίσης, έγινε προσπάθεια να βρεθούν ξενοδοχεία για τη στέγαση των φοιτητών (ελλείψει εστιών), πολλά από τα οποία κρίθηκαν ότι δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η παρούσα κατάσταση στα κτήρια των φοιτητικών εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι εξαιρετικά άσχημη αφού χρειάζονται άμεσες επισκευές στη διαβρωμένη τοιχοποιία -με σημεία υψηλής υγρασίας, ακόμα και μούχλας! Οι απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια) που παρέχονται στους φοιτητές είναι σε κατάσταση κακής λειτουργίας, όπως και οι μονάδες θέρμανσης του νερού.

Τέλος, ουσιαστική κατάργηση της δωρεάν διανομής διδακτικών σημειώσεων σημαίνει η μη δωρεάν εκτύπωσή τους και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, μετακυλώντας και αυτή τη δαπάνη στους φοιτητές.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης ζητά να υπάρξει κονδύλι για δωρεάν μετακινήσεις των φοιτητών και να αυξηθεί ο αριθμός όσων δικαιούνται στέγαση –προς το παρόν οι εστίες υποδέχονται 78 φοιτητές, ενώ στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος έχουν γίνει αιτήσεις για πλέον των 250 φοιτητών.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Πώς θα διασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση και στέγαση όλων των δικαιούχων φοιτητών;

2. Σκοπεύει να διασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη μετατροπή αναξιοποίητων δημόσιων κτηρίων σε εστίες, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν από το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης;

3. Πότε θα διασφαλιστούν τα κονδύλια για την ανέγερση νέας εστίας στην Πολυτεχνειούπολη;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Θεανώ Φωτίου

Τάσος Κουράκης

Χρήστος Μαντάς

Γιώργος Σταθάκης

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Παναγιώτα Δριτσέλη

Γιάννης Αμανατίδης

Γιώργος Πάντζας

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

left.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας – Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στις 12 Οκτωβρίου θα έκλεινε τα 100 του χρόνια | Βίντεο

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Η ειρωνεία είναι ότι από τις…

1 hour ago

ΗΠΑ: Πιθανή η πρόκληση πυρηνικού όλεθρου από το Ισραήλ

Δεν είναι καθόλου απίθανο το εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού όλεθρου στην Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ παραδέχονται…

1 hour ago

Νίκος Πλακιάς: «Όσο υπάρχει το αντίτιμο δεν θα πάω στη συναυλία» – «Δε μας χωρίζει τίποτα, ο πόνος είναι κοινός. Στα δικαστήρια θα μας βρουν όλους ενωμένους»

«Δεν έκανα κανένα βήμα πίσω. Εφόσον οι αρμόδιες Αρχές έκριναν ότι η συναυλία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις,…

1 hour ago

Το κόλπο γκρόσο γνωστού κρητικού επιχειρηματία – Πάνω από 20 εκατ. ευρώ ο κρυφός τζίρος

«Πάρτι» φοροδιαφυγής είχε στήσει επιχειρηματίας από την Κρήτη στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται…

1 hour ago

Νέες αφίξεις μεταναστών στη Γαύδο: Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια νέα σειρά επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών στα ανοιχτά της Γαύδου, με τον…

2 hours ago

Σοκαριστικό βίντεο από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις Βρύσες Αποκορώνου

Τη Δευτέρα αναμένεται να εκδικαστεί το απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, που συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 2024,…

2 hours ago

This website uses cookies.