Ερώτηση Ευτύχη Δαμιανάκη στη Βουλή:Να ληφθούν μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου

Δυσμενείς οι επιπτώσεις του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα δημόσια έσοδα
Την  ανάγκη λήψης συντονισμένων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου, αναδεικνύει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης. Ο κ. Δαμιανάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτες τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.
Στην ερώτησή του ο Χανιώτης βουλευτής επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθιστά περισσότερο αναγκαία από ποτέ την εξοικονόμηση πόρων από οποιαδήποτε πηγή. Το παραεμπόριο αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο, που δημιουργεί εμπόδια στην απόδοση ΦΠΑ και στη γενικότερη ομαλή λειτουργία του εμπορίου με δυσμενείς επιπτώσεις, πρωτίστως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ και του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Δαμιανάκης αναφέρει ότι ο τζίρος του παραεμπορίου υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα δημόσια ταμεία στερούνται έσοδα ύψους 9 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη. Ωστόσο, όπως σημειώνει, «παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόσο με τη νέα ρύθμιση (Ν. 3982/2011 άρθρο 74 και παρ. 11), με την οποία απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής των παράνομων προϊόντων, όσο και με την εντατικοποίηση των ελέγχων, το πρόβλημα παραμένει. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2010, τοποθέτησε την Ελλάδα στην πρώτη θέση δέσμευσης προϊόντων απομιμήσεων στη κατάταξη με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης, ο κ. Δαμιανάκης τονίζει ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας αφορούσαν κυρίως είδη πολυτελείας, πλέον αφορούν και προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες, όπως τσιγάρα, οικιακές συσκευές και φάρμακα. Και προσθέτει ότι τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων συνδέονται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συλλαλητήριο στα Χανιά για το έγκλημα στην Παλαιστίνη

Κάλεσμα συμμετοχής, στο συλλαλητήριο υπερ του παλαιστινιακού λαού, που είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 5…

12 mins ago

Χωρίς τέλος οι νεκροί σε τροχαία στην Κρήτη – 49 ζωές έχουν χαθεί μέσα στο έτος

Μια νέα τραγωδία στην άσφαλτο της Κρήτης γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής, με μια 72χρονη…

14 mins ago

Δήμαρχος Αποκορώνου: Η ΕΤΑΝΑΠ να μείνει εταιρείας λαϊκής βάσης – Να μην περάσει σε κύκλους απρόσωπων συμφερόντων

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη πρόταση εξαγοράς…

25 mins ago

Κάτω τα χέρια από την ΕΤΑΝΑΠ

Ο σοφός γέροντας, μακαριστός Ειρηναίος, που οραματίστηκε και λειτούργησε την ΕΤΑΝΑΠ, ετοίμασε ένα καλύτερο μέλλον…

30 mins ago

Έναρξη προεκλογικής εκστρατείας Π. Πολάκη – Ομιλία την Κυριακή στα Χανιά με έμφαση στα τοπικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, θα ξεκινήσει την προεκλογική  του εκστρατεία  για την Προεδρία του…

44 mins ago

“Υπερ-στράτα” για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, παρουσιάζει τη Δευτέρα…

3 hours ago

This website uses cookies.