Ερώτηση προς τις Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα “μέριμνα για αρχαιολογικά και νεότερα μνημεία, για ιστορικά και διατηρητέα κτίρια, που πλήγηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κρήτη”, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου, Μανώλη Συντυχάκη.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Δεν άφησε ανέγγιχτα τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον Νομό Ηρακλείου ο πρόσφατος σεισμός και η μετασεισμική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, δεκάδες μνημεία σε όλη την έκταση των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων (Νεότερα Μνημεία πχ ανεμόμυλος –ο Μύλος Του Γαζέπη – προστατευόμενο μνημείο του 19ου αιώνα έξω από τον Νιπιδιτό, πολλά εκκλησιαστικά μνημεία, χρονολογημένα από τη Βυζαντινή περίοδο ή την περίοδο της Ενετοκρατίας, παραδοσιακά κτίρια κ.α.) έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και σοβαρές καταστροφές.
Μεταξύ αυτών και το σχολείο του Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, που κρίθηκε ακατάλληλο από το αρμόδιο κλιμάκιο που έκανε τον έλεγχο. Το σχολείο που χτίστηκε το 1927, και λειτούργησε από το 1930, θεωρείται μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και αξίας, είναι φορέας ιστορικής μνήμης, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας και έχει μεγάλη σημασία να μην κατεδαφιστεί, αλλά να σωθεί και να κριθεί διατηρητέο.
Ταυτόχρονα, σοβαρές είναι και οι ζημιές (πχ επιδείνωση παλαιότερων ρηγμάτων) που προκλήθηκαν σε όλη την έκταση και τμηματικά των Ενετικών Τειχών στο Ηράκλειο, τα οποία έχουν πολλά μη αναστηλωμένα τμήματα, καθώς και σε κτίρια διατηρητέα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, που για χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους με ευθύνη του κράτους.
Τα αρχαιολογικά μνημεία στην Κρήτη δεν είναι μόνο «θύματα» του σεισμού, αλλά κυρίως της αντιλαϊκής πολιτικής και στον πολιτισμό: παραμένουν σε εγκατάλειψη, ασυντήρητα και χωρίς καμιά εργασία υποστύλωσης. Τα έργα ΕΣΠΑ αλλά και οι δράσεις συνδιαχείρισης με «Σωματεία» και επιχειρηματικά συμφέροντα, η περαιτέρω υποβάθμιση και υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η αντιμετώπιση των μνημείων ως επιχειρηματικό brandname και η προώθηση της διαχείρισης των αρχαιοτήτων σε ιδιώτες, από κυβέρνηση και περιφέρεια, είναι η αιτία της καταστροφής.
Στην παρούσα φάση, είναι αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα μνημεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό και αλλά και γενικότερα η προστασία τους, ως προϋπόθεση για την ύπαρξή τους στο μέλλον.
Για όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.