Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Χανιά: Ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας – Αυθαίρετες, καταχρηστικές και εκδικητικές διώξεις πολιτών – Στοχοποίηση κοινωνικών κινημάτων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Χανιών Γ. Σταθάκης και Ρεθύμνου Α. Ξανθός.
Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρουν:
Στα Χανιά εκτυλίσσεται ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε διάφορες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις κατά του Μνημονίου. Μέχρι σήμερα, και αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2011, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες που αφορούν τις εξής κινητοποιήσεις:
Κοινό στοιχείο των διώξεων αυτών είναι το γεγονός ότι στηρίζονται σε πανομοιότυπες μαρτυρίες 2-3 αστυνομικών, στις δε δικογραφίες εμφανίζονται οι ίδιοι πάντα αστυνομικοί να προχωρούν σε μηνύσεις. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα στοιχεία που προσκομίζονται ως αποδεικτικά επ’ ουδενί στοιχειοθετούν τις διώξεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι αποδίδονται κατηγορίες σε ενεργούς για χρόνια και κοινωνικά δραστήριους πολίτες, αλλά και σε άτομα που δεν ήταν καν στο χώρο και το χρόνο των κινητοποιήσεων. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τον ορισμό του χαλκευμένου κατηγορητηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία που αφορά την πρώτη υπόθεση (γεγονότα 28.10.2011) συμπεριλαμβάνονται φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κινήσεων, σε μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά προσπάθεια ποινικοποίησης του φρονήματος και της συλλογικής δράσης, και δη αυτής που σχετίζεται με το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται προφανές ότι οι διώξεις δεν αποσκοπούν στην προστασία έννομων αγαθών, αλλά αντίθετα, είναι διώξεις με πολιτική σκοπιμότητα και εκδικητική πρόθεση, στο πλαίσιο των οποίων η επίκληση της νομιμότητας είναι εντελώς προσχηματική.
Επειδή οι εν λόγω διώξεις δεν αποτελούν «μεμονωμένα»περιστατικά, και δη για την πόλη των Χανίων (ενδεικτική εδώ είναι η περίπτωση της σύλληψης πολιτών για τις κινητοποιήσεις στην περιοχή Αποπηγάδι τον Φεβρουάριο του 2010 και του 2011).
Επειδή μεταξύ των αυθαίρετα διωκόμενων βρίσκονται και δημόσιοι υπάλληλοι που ενδέχεται να υποστούν, επιπλέον, πειθαρχικές διώξεις.
Επειδή οι διώξεις έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης εκ μέρους εκατοντάδων πολιτών και δεκάδων κοινωνικών και πολιτικών φορέων σε όλη την Κρήτη.
Επειδή η εν γένει λειτουργία των διωκτικών μηχανισμών εν μέσω κρίσης, όπως και άλλες προσπάθειες περιστολής συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, δεν αποσκοπούν στην προστασία της έννομης τάξης, αλλά την επικαλούνται καταχρηστικά, με σκοπό τη χάραξη των «επιτρεπτών» ορίων της κοινωνικής διαμαρτυρίας, είναι δηλαδή μια λειτουργία καταφανώς πολιτική, αποτέλεσμα της οποίας είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της δημοκρατίας.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1. Με ποιους τρόπους προτίθεται το υπουργείο να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία αυθαίρετα διωκόμενων πολιτών από καταχρηστικές διώξεις, που ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των διωκόμενων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Βασιλική Κατριβάνου
Χρήστος Καραγιαννίδης
Σταύρος Κοντονής
Ανδρέας Ξανθός
Δημήτρης Τσουκαλάς
Γιώργος Σταθάκης
Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…
Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…
Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας διδάσκει…
Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…
Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…
This website uses cookies.