Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ετοιμάζουν συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής

Πολιτική ανάλυση, της Νέλλης Ψαρρού

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής για κυβερνητική συμμαχία στο προσεχές μέλλον, με όποια αναγκαιότητα κι αν προκύψει αυτό, δηλαδή είτε μετεκλογικά (που είναι το πιθανότερο) είτε όχι. Έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν αναφερθεί τόσο στους τρόπους που οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έχουν προμοτάρει την Χρυσή Αυγή όσο και στην ουσιαστικά προνομιακή μεταχείρισή της από τους κρατικούς θεσμούς. Αυτή τη φορά όμως έγινε και το καθοριστικό βήμα που έχουν ακολουθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κάθε φορά που θέλουν να προετοιμάσουν για μια ήδη ειλημμένη απόφασή τους.

Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου το κυριακάτικο, απεργοσπαστικό μάλιστα (λόγω της απεργίας για την ΕΡΤ), της εφημερίδας Real News, του Νίκου Χατζηνικολάου είχε ένα ενδιαφέρον εξώφυλλο. Στο κουτσομπολίστικο life-style ένθετο της εφημερίδας Real Life βλέπουμε τον Ηλία Κασιδιάρη στο εξώφυλλο πλαισιωμένο από δύο όμορφες γυναίκες, την “πρώην” και την “νυν”. Αναφερόμενο το περιοδικό στους έρωτες του νεοναζιστή βουλευτή που φιλοδοξεί να είναι ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, οργάνωση που πρωτοστατεί σε ρατσιστικά πογκρόμ και επιθέσεις εναντίον μεταναστών αλλά και Ελλήνων αντιφασιστών και αριστερών, ουσιαστικά τον “ξεπλένει” πολιτικά. Δηλαδή, ο νεοναζιστής Κασιδιάρης δεν είναι παρά ο άνδρας της διπλανής πόρτας, όπως κι εμείς, με τους έρωτές του κλπ. Αυτό το “ξέπλυμα” δεν έρχεται σε τυχαία στιγμή, και κυρίως δεν είναι τυχαίο ως προς τα σχέδια των μνημονιακών κυβερνήσεων. Όποιος έχει καλή μνήμη θα θυμάται ότι αυτή η στρατηγική, της παρουσίασης δηλαδή αμφιλεγόμενων ατόμων στην καθημερινή επικαιρότητα, έχει χρησιμοποιηθεί λίγο πριν προκύψει κάποια στενή συμμαχία με το εν λόγω άτομο/ομάδα. Είχε συμβεί μάλιστα με τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον βουλευτή του ΛΑΟΣ ανάμεσα στις εκλογές του 2007 και του 2009, οπότε και το ποσοστό του ΛΑΟΣ ανέβηκε από το 3,8 στο 5,6. Συγκεκριμένα, όλο εκείνο το διάστημα ο Άδωνης Γεωργιάδης αναφερόταν ξαφνικά και αφειδώς σε life-style εκπομπές και περιοδικά. Αφορμή γι’ αυτό ήταν η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου που, εντελώς άγνωστη ως τότε, επιλέχτηκε για την παρουσίαση τηλεπρογράμματος στον ΑΝΤ1. Η πρώτη συνέντευξη της Μανωλίδου για το θέμα, πριν την πρώτη της εκπομπή, στην αρχή της δημοσιότητας του ζευγαριού, είναι παραπάνω από αποκαλυπτική:

– Πώς προέκυψε η πρόταση για την παρουσίαση του παιχνιδιού;
Με είχαν δει σε κάποιες από τις εκπομπές που είχα εμφανιστεί με τον Άδωνη και μου πρότειναν να κάνω δοκιμαστικό…
– Ο σύζυγός σας είχε αντιρρήσεις;
Μου είπε, “Μακάρι να γίνει, γιατί είναι ένα μεγάλο κανάλι και, ενδεχομένως, να βρεις ανθρώπους που να μπορούν αν σε βοηθήσουν και στον άλλο σου τομέα”. Έτσι θα μπορεί ο κόσμος να με μάθει.
– Αλήθεια, στη τηλεόραση πρωτοβγήκατε μαζί;
Έβγαινα στην τηλεόραση πολύ πριν τον Άδωνη κι έκανα πολύ ωραίες συνεντεύξεις, αλλά δεν τις έβλεπε κανένας.
– Επομένως, αναγνωρίσιμη, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα γίνατε εμφανιζόμενη πλάι στο σύζυγό σας.
Η δική μου πρόθεση, πάντως, ήταν όχι να προβληθώ εγώ, αλλά να βοηθήσω εκείνον. Να αρχίσει να τον αποδέχεται ένα πιο ευρύ κοινό ως έναν πολύ γλυκό άνθρωπο και έναν εξαιρετικό οικογενειάρχη. Και το είχαμε συμφωνήσει. Όταν θα βγαίνω μαζί του δεν θα μιλάω πολύ για τη δουλειά μου.
– Εμφανιστήκατε και σε μεσημεριανές εκπομπές. Το αποφασίσατε αυτό εύκολα ή έπρεπε να προσπαθήσει για να σας πείσει;
Χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ, αλλά το ζητούμενο ήταν να δείξει ότι είνα ένας πολιτικός με ανθρώπινη πλευρά.

[απόσπασμα από συνέντευξη στην Αθηνά Γκόρου, στο ONOFF, τηλεοπτικό ένθετο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 19 Οκτωβρίου 2008]

http://www.nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=109&Itemid=63

Ο Άδωνης Γεωργιάδης από βουλευτής του ΛΑΟΣ, ενός κόμματος φασιστικού που άνοιξε το δρόμο για τους νεοναζιστές της Χ.Α., έγινε έκτοτε υπουργός, και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας σήμερα είναι βουλευτής και υπουργός.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. σήμερα αποκαλεί τη Χρυσή Αυγή “άκρο” και νεοναζιστική δεν πρέπει να μας προκαλεί απορία. Αφενός, βρίζει και το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συνεργάζεται. Αφετέρου, η “αντισυστημική” Χρυσή Αυγή όλως τυχαίως(;) αντιπαρατίθεται έντονα όχι με την κυβέρνηση αλλά με ομάδες και βουλευτές της αριστεράς και στοχοποιεί άτομα του αντιφασιστικού αγώνα που αντιδρούν στα μνημονιακά μέτρα. Τρίτον, ας μην μας διαφεύγει ότι η ίδια η Ν.Δ. έχει στις τάξεις της στελέχη με αναγνωρισμένη ιδεολογική συγγένεια προς τη Χρυσή Αυγή, και η ίδια έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος του ρατσιστικού και μισαλλόδοξου λόγου της.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να μας ξενίζουν οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ Βύρων Πολύδωρα για την ανάγκη συνεργασίας ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή. Αμέσως όλοι έσπευσαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις του, φυσικά και μέσα από τη Ν.Δ, και η ίδια η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα είναι όμως πως έτσι λειτουργεί εδώ και χρόνια η προπαγάνδα: πετάει κάποιος ένα ακραίο θέμα δήθεν ως δική του γνώμη, όλοι κάνουν ότι εκπλήσσονται και δυσφορούν, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ο δημόσιος διάλογος γύρω από αυτό, και μετά από 2-3 τρεις μήνες η πρόταση έρχεται επίσημα από την ίδια την κυβέρνηση αφού οι πολίτες έχουν προετοιμαστεί ήδη στο άκουσμά της.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Πολύδωρας έχει υιοθετήσει πλήρως στο σκεπτικό του όλη την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής. Δήλωσε εν συνεχεία των πρώτων του δηλώσεων:

“Μιλάς με τον εχθρό και δεν θα μιλήσεις ένα κόμμα με 1 εκατ. ψηφοφόρους; Όποιος λέει δεν μιλώ με 1 εκατ. ψηφοφόρων είναι εκτός τόπου και χρόνου παραλογίζεται. Ζητώ συνεννόηση για να βγούμε από τη διαδικασία του αργού θανάτου…”.

Η ρητορική του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων ανήκει στη Χρυσή Αυγή που, με 441.000 ψηφοφόρους καταγεγραμμένους στις εκλογές, η ίδια μιλάει για 1 εκ. ψηφοφόρους σήμερα, κάνοντας αναγωγή από τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων. Την ίδια ρητορική είχε χρησιμοποιήσει και ο Τράγκας,μέσω του ΣΚΑΙ, που μιλούσε για τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων ως υπαρκτό και βεβαιωμένο. Γνωρίζουν φυσικά όλοι αυτοί πως με αυτή τη ρητορική είναι εύκολο να καταστήσουν τη Χρυσή Αυγή πράγματι κόμμα ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων.

Κι ένα μικρό σχόλιο: και ο Χατζηνικολάου είχε εκπλήξει πολλούς τελευταία για την αντι-μνημονιακή στροφή του. Να που απορίες σύντομα λύνονται!

"google ad"

Νέλλη Ψαρρού

Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Recent Posts

Τα συγκλονιστικά λόγια του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην τελευταία του συναυλία: «Κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με!»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έδωσε τη τελευταία του συναυλία εχθές (17/06) στο Θέατρο Βράχων και έστειλε…

2 hours ago

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή…

3 hours ago

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου του Ιωάννη Κονδυλάκη «Ο Πατούχας», την…

3 hours ago

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου μέσω των μετρήσεων…

3 hours ago

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο

Ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών “δείχνει” το Λιμενικό Σώμα το BBC,…

3 hours ago

Η δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς της Κρήτης, επανέρχεται στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Επαναφέρει στη Βουλή την ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για τη βιωσιμότητα κατασκευής ενός μέσου σταθερής…

4 hours ago

This website uses cookies.