Την πεποίθηση του πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος κατά της Ελλάδας θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για την Τουρκία, εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Η Τουρκία θέλει να κερδίζει πράγματα χωρίς να κάνει πόλεμο, δεν νομίζω ότι την συμφέρει ο πόλεμος, ούτε και μπορεί να τον διαχειριστεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως σημείωσε: «Ο πόλεμος δεν είναι μια υπόθεση που είναι ξεκάθαρα χαμένη ή κερδισμένη. Στους πολέμους θεωρώ ότι χάνουν και οι δύο, αλλά το κόστος τού να κάνεις ένα πόλεμο με κάποιον θα πρέπει να υπολογιστεί πολύ σοβαρά».
«Στη δική μας την περίπτωση», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, «το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο για την Τουρκία, εάν αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, και από πλευράς στρατιωτικών απωλειών, και από πλευράς διπλωματικών ισορροπιών».
«Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα πάρει τα F-16»
Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Τουρκίας να ολοκληρώσει την αγορά αεροσκαφών F-16, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα.
«Η δικιά μου ανησυχία είναι ότι σιγά-σιγά εξομαλύνεται το έδαφος για να πάρουν τα εξοπλιστικά οι Τούρκοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πείθοντας ο Μπαίντεν το Κογκρέσο και την Γερουσία ή προσπαθώντας να εξευμενίσουν κατά κάποιο τρόπο την Τουρκία στις εντάσεις αυτές που δημιουργεί και επιχειρώντας να την ησυχάσουν», εξήγησε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητήσει τα 12 μίλια με τους Τούρκους»
Ερωτηθείς για το θέμα του casus belli και το ενδεχόμενο να μπορούσε η Ελλάδα να συμφωνήσει σε κάτι άλλο πέρα από τη γνωστή θέση που έχει για το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι ενδεχομένως το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τους Τούρκους.
«Κοιτάξτε, μέσα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχει ένα θέμα με τη διεθνή ναυσιπλοΐα – και αν οι δίαυλοι διεθνούς ναυσιπλοΐας επεκταθούν στα 12 μίλια, σχεδόν εξαφανίζονται ή μένουν ελάχιστοι – θα πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη», εξήγησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, «ούτως ώστε να μπορεί να είναι ελεύθερη η ναυσιπλοΐα αφενός και αφετέρου να εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε σχέση με τα χωρικά ύδατα».
«Για όλα αυτά υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν θέσεις που κατά καιρούς έχουν υποβληθεί και έχουν εξεταστεί. Δεν έχουν προκύψει συμφωνίες, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αυθαίρετα και να κάνουμε μία κατανομή», σημείωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.