Καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Αττική η κλιματική αλλαγή και η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας έκρουσε το πρωί της Τετάρτης (19/7) ο Ευθύμης Λέκκας με αφορμή τις μεγάλες φωτιές που μαίνονται στη χώρα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στο Mega, σχολίασε ότι οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο, «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα», πρόσθεσε.
«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας.
«Συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε»
Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο Ευθύμης Λέκκας είπε πως όλες θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ», κατέληξε.