ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύμης Λέκκας για φωτιές: «Το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει»

Καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Αττική η κλιματική αλλαγή και η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας έκρουσε το πρωί της Τετάρτης (19/7) ο Ευθύμης Λέκκας με αφορμή τις μεγάλες φωτιές που μαίνονται στη χώρα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στο Mega, σχολίασε ότι οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο, «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας.

«Συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε»

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο Ευθύμης Λέκκας είπε πως όλες θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ», κατέληξε.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, τον ποταμό Αναποδάρη και το…

1 min ago

Σπυριδάκη: «Μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό έλλειμμα που έχουμε»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ,  Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου…

6 mins ago

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 09/09/2024. Το…

7 mins ago

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου,…

8 mins ago

Τα φωτοβολταϊκά οδεύουν σε χρονιά ρεκόρ, όχι όμως για την Κρήτη

Στο πρόσφατο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ορίστηκαν οι μακροπρόθεσμοι…

12 mins ago

Σφακιά: Κατάληψη στο σχολείο λόγω έλλειψης καθηγητών

Το Γυμνάσιο και Λύκειο Σφακίων βρίσκεται υπό κατάληψη από σήμερα, Παρασκευή, λόγω της οξείας έλλειψης…

20 mins ago

This website uses cookies.