Πριν την πανδημία του Covid-19 ένας στους έξι ευρωπαίους πολίτες αντιμετώπιζαν προβλήματα Ψυχικής Υγείας, δηλαδή περισσότερα από 84 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ήδη η Γηραιά Ήπειρος νοσούσε ψυχικά. Από το 2019 περισσότεροι από 7% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπασχαν από κατάθλιψη και το 13% αισθάνονταν μοναξιά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Στη χώρα μας τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν δραματικά μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις πυρκαγιές με συνέπεια πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους σήμερα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Απόδειξη η νέα Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου η οποία αποκαλύπτει ότι έξι στους δέκα Έλληνες παλεύουν με την κατάθλιψη και το άγχος τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το οποίο είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σχετίζεται με την ανεργία, την οικονομική ανασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας.
Η δημοσκόπηση
Στην δημοσκόπηση, συμμετείχαν 26.501 εθελοντές από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίοι συμπλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια, στο διάστημα 14-21 Ιουνίου 2023.
Το κύριο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες ήταν εάν κατά τους τελευταίους 12 μήνες αντιμετώπισαν πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές.
Το 60% των Ελλήνων που συμμετείχαν απάντησε καταφατικά, με αποτέλεσμα να είμαστε στην έκτη θέση. Υψηλότερα ποσοστά είχαν:
Τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Δανία (35% ), η Ολλανδία (35%) και η Γερμανία (37%).
Περισσότερο από τους μισούς δεν ζήτησαν βοήθεια από επαγγελματία
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το 54% των πολίτων, είπαν ότι δεν ζήτησαν ιατρική βοήθεια. Από όσους ζήτησαν:
Λιγότεροι από ένας στους δέκα (το 8%) απευθύνθηκαν κατ’ ευθείαν σε ψυχοθεραπευτή. Άλλοι επαγγελματίες από τους οποίους ζήτησαν βοήθεια ήταν φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί ή ψυχαναλυτές.
Στην χώρα μας, το 61% των πασχόντων από κατάθλιψη ή άγχος δεν απευθύνθηκαν σε επαγγελματία Υγείας. Εκείνοι που ζήτησαν απευθύνθηκαν σε :
Τι μας επηρέασε
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (το 62%) είπαν ότι για την κακή ψυχική διάθεσή τους ευθύνονται:
Τι πρέπει να γίνει
Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις κύριες στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδίου προαγωγής της ψυχικής υγείας είναι:
Η αυτονόητη συναισθηματική στήριξη και ο σεβασμός των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές από όλους μας πρέπει να συνδυάζεται με τη διασφάλιση από την μεριά της πολιτείας δικαιωμάτων όπως η εργασία και η στέγαση.
«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
This website uses cookies.