14.8 C
Chania
Sunday, November 3, 2024

Ευρωβαρόμετρο: Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Ημερομηνία:

Οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνονται στο Ευρωβαρόμετρο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.

Με την έρευνα να έχει διενεργηθεί πριν την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, 9 στους 10 Έλληνες έκριναν ότι η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση («κακή», EL:89%, EU27:59% για εκάστοτε εθνική οικονομία), καταγράφοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό πανευρωπαϊκώς.

Ανησυχία

Εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από την καθημερινή τους ζωή σε ποσοστό 55% (έναντι 81% του ευρωπαϊκού ΜΟ), ενώ θεωρούσαν ότι η κατάσταση στην οποίαν βρίσκεται η χώρα δεν είναι ικανοποιητική (EL:83% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας μαζί με αυτό της Βουλγαρίας, EU27:55% εκάστοτε εθνική κατάσταση).

Το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωναν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (EL: 85%, EU27:55%). Κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα το 55% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι σε βάθος χρόνου οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι οι ίδιες, ενώ το 22% προέβλεπε επιδείνωση (EU27:15%).

Σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, οι Έλληνες ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι θα είναι ίδια ή χειρότερη (37%), με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ευρωπαίους πολίτες να διαμορφώνονται σε 38% (ίδια) και 28% (χειρότερη) για την κατάσταση της εκάστοτε εθνικής οικονομίας.

Ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες

Σχετικά με τα οικονομικά της οικογένειας και του νοικοκυριού, ένας στους δύο Έλληνες φαινόταν να αγωνιά για την κάλυψή τους (49% έναντι 26% στην ΕΕ). Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού όσων δυσκολεύονταν – ήδη πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας – να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς (77% αθροιστικά, δηλ. 29% τις περισσότερες φορές & 48% κατά καιρούς) με τον μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στο 33%. Μόνο ένα 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να απέχει σημαντικά ευρισκόμενος στο 66%.

Τέλος, οι Έλληνες εμφανίζονταν λιγότερο καθησυχασμένοι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους σχετικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους (EL:50%,EU27:72%).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ