Ο αντιευρωπαίος Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του με το εύγλωττο όνομα Brexit φαίνεται ότι νικά στις ευρωεκλογές στη Βρετανία
Μεγάλη νίκη του κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ και συντριβή των κυβερνώντων Συντηρητικών φανερώνουν τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το ευρωσκεπτικιστικό τμήμα του πληθυσμού τιμώρησε την κυβέρνηση Μέι για την μετάθεση του Brexit.
Με την ενσωμάτωση να ανέρχεται σε 45% το κόμμα Brexit συγκεντρώνει το 31,8%, ενώ «πρωταθλητής» της ευρώφιλης παράταξης είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση με 20,4%.
Δεν πρόκειται πάντως για αδιαμφισβήτητο θρίαμβο των Brexiters. Τα κόμματα υπέρμαχοι του σκληρού Brexit – άνευ συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση – αθροίζουν 35%, ενώ οι παρατάξεις που είναι αναφανδόν υπέρ της παραμονής είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο.
Οι Εργατικοί, που τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση για το Brexit, αποσπούν το 13,9%, χάνοντας περισσότερες από δέκα μονάδες σε σχέση με το 2014. Ακολουθούν οι ευρώφιλοι Πράσινοι με 12,2%.
Οι Συντηρητικοί υφίστανται την χειρότερη επίδοση στην μακρά ιστορίας τους, με περίπου 9,1%, ενώ το 2014 είχαν λάβει το 23,31%.
Κανονικά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λάμβανε μέρος στις ευρω-κάλπες, καθώς η έξοδός του από την ΕΕ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, όμως έχει μετατεθεί για την 31η Οκτωβρίου.
Η κακή διαχείριση του Brexit υποχρέωσε την κ. Μέι σε παραίτηση από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, που θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει εκλογή του διαδόχου της, αρχικά από τους βουλευτές και εν τέλει από τα μέλη του κόμματος.
Ο διάδοχός της στην Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα έως τα τέλη Ιουλίου.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10% και εκλέγουν πέντε βουλευτές σύμφωνα με τα έξιτ πολ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες ενώ σε μικρό απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.
Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.
Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (“Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).