20.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια – Το ψήφισμα

Ημερομηνία:

Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια, τονίζει σήμερα Πέμπτη (18/1) το Ευρωκοινοβούλιο, σε ψήφισμά του για τα θεμελιώδη δικαιώματα, θέτοντας την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσής του. Απευθύνει συστάσεις στην Ελλάδα που βρίσκεται υπόλογη, μαζί με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες

Στη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες. Η ΕΕ να διασφαλίσει τα δικαιώματα γυναικών, παιδιών, ΛΟΑΤΚΙ+, ευάλωτων ατόμων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Κόλαφος η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Παράλληλα, γίνονται ειδικές συστάσεις για την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Το Κοινοβούλιο εξέτασε την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ το 2022 και το 2023, εντοπίζοντας μια σειρά ανησυχητικών εξελίξεων στα κράτη μέλη.

Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ εγκρίθηκε με 391 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 20 αποχές.

Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τη νομοθετική πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής ρύθμισης της αγοράς και καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό.

Οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+

Στο κείμενο οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καταδικάζουν απερίφραστα την ταχεία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στην Πολωνία.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, το Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί σοβαρές και διαρκείς παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη στοχοποίηση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από τις αρχές.

Το Κοινοβούλιο ζητά εκ νέου να ολοκληρωθούν ταχέως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.

Αύξηση του επιπέδου διαφθοράς

Το Κοινοβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα αυξανόμενα επίπεδα διαφθοράς σε αρκετές χώρες της ΕΕ και επαναλαμβάνει την καταδίκη του για τα καταγγελθέντα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην ευρωβουλευτών.

Το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και η οδηγία την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως στα κράτη μέλη, ενώ απαιτείται και η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

Το Κοινοβούλιο καταφέρεται επίσης εναντίον των προσπαθειών κυβερνήσεων να επηρεάσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ζητά αποτελεσματικό δημοκρατικό και συνταγματικό έλεγχο.

Άλλοι τομείς ανησυχίας περιλαμβάνουν:

· απειλές κατά των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής βίας και των μαζικών συλλήψεων

· την παραπληροφόρηση σε συνάρτηση με την ανάγκη διασφάλισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας

· επιθέσεις με θρησκευτικά και ρατσιστικά κίνητρα, καθώς και ότι δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως όλα τα κράτη μέλη την απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

· αστυνομική βία κατά ατόμων Ρομά

· εκτεταμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων εις βάρος μεταναστών και προσφύγων και κωδικοποίηση των επαναπροωθήσεων στο εθνικό δίκαιο

· το δικαίωμα των παιδιών στην ίση αναγνώριση της γονικής ιδιότητας σε ολόκληρη την ΕΕ

· τον κίνδυνο των προκαταλήψεων που ενσωματώνονται σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης

· τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα (π.χ. φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, ψηφιακή φτώχεια)

· την βελτίωση των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένης της επανασύστασης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης αρχής για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

«Τα δικαιώματα δεν είναι προαιρετικά»

«Οι παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι ευρέως διαδεδομένες στα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, οι όποιες κρίσεις αποτελούν δοκιμασία, δεδομένου ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν μπορεί να εξαρτάται από ευνοϊκές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Τα δικαιώματα δεν είναι προαιρετικά αποτελούν την ουσία των κοινωνιών μας και βασική θεμελιώδη αξία της ΕΕ», σχολίασε η εισηγήτρια, Katarina Barley (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Σοσιαλδημοκράτες: Να μη γίνει η Ελλάδα Ουγγαρία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σημειώνει η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Τονίζει, μάλιστα, πως «οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές, επιθέσεις – μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς – η ιδιωτική τους ζωή παραβιάζεται εν γνώσει του πρωθυπουργού και ο κατάλογος συνεχίζεται…».

«Η συνεχιζόμενη ατιμωρησία για τη δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι του 2021, αποτελεί μια ακόμη ανατριχιαστική απόδειξη του πόσο επικίνδυνο έγινε για τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα»

«Επιπλέον, η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση του ΕΛΚ έχει ιστορικό εσκεμμένης προσπάθειας να αποφύγει τον έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτουν οι ευρωσοσιαλιστικές, υπενθυμίζοντας πως «τον Μάρτιο του 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και Έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που βρισκόταν στην Αθήνα, για να εξετάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα».

Υπογραμμίζουν, άλλωστε, πως «αυτό δεν είναι ούτε κατά διάνοια το τέλος του καταλόγου: παράνομη χρήση αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, καταστολή των ΜΚΟ που εργάζονται με πρόσφυγες και αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας».

«Η Ελλάδα υπό τη συντηρητική ηγεσία του ΕΛΚ δεν φαίνεται καλά. Κύριε Βέμπερ, σας καλούμε ως ηγέτη του ΕΛΚ να σταματήσετε αυτά τα διπλά πρότυπα! Το κράτος δικαίου πρέπει να γίνεται σεβαστό, ανεξάρτητα από το ποιος ηγείται μιας χώρας!», σημειώνουν καταληκτικά.

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Τα σκοτεινά ρεκόρ του Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τονίζει πως «κατόπιν αιτήματος της Αριστεράς, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την υποχώρηση του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με τα χρόνια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχει σημειώσει σκοτεινά ρεκόρ».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία επικεντρώνει την κριτική της στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, «με την πάροδο των ετών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχει καταγράψει ορισμένα σκοτεινά ρεκόρ: συνεχείς απωθήσεις μεταναστών από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex, οι οποίες κορυφώθηκαν με το πιο θανατηφόρο ναυάγιο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, τον Ιούνιο του 2023».

«Η Ελλάδα κατατάσσεται επί του παρόντος ως η χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και μόλις μία ημέρα πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου, η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός Σύρου πρόσφυγα από την ελληνική ακτοφυλακή το 2014», τονίζει.

«Η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση του ΕΛΚ έχει ιστορικό εσκεμμένης προσπάθειας να αποφύγει τον έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Αναφέρεται μάλιστα στη δολοφονία Καραϊβάζ, υπογραμμίζοντας πως «η συνεχιζόμενη ατιμωρησία για τη δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι του 2021, αποτελεί μια ακόμη ανατριχιαστική απόδειξη του πόσο επικίνδυνο έγινε για τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα. Λίγο πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, δύο άτομα συνελήφθησαν για τη δολοφονία, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καμία δίκη».

Τέλος, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημειώνει πως «στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην ΕΕ το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι οι απειλές και οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων παραμένουν ένα σοβαρό ζήτημα στην Ελλάδα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ