Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης

Εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη, επισκέφθηκαν το Ρέθυμνο με σκοπό τη γνωριμία τους με τα παραδοσιακά προϊόντα και τη γαστρονομική κληρονομιά του Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους η οποία αφορά σε όλο το νησί και ανήκει στις δραστηριότητες Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα την Πράσινη οικονομία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι καθηγητές βρέθηκαν στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας.

Προερχόμενοι από την Ιρλανδία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία, αλλά και το Μεξικό, οι εκπαιδευτικοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχεδόν άγνωστα για αυτούς προϊόντα όπως τον ξινόχοντρο, τα βότανα και το χαρούπι και τη χρήση τους στην παραδοσιακή Κρητική κουζίνα.

Ενημερώθηκαν σχετικά με τα οφέλη της χρήσης τοπικών προϊόντων, τη σημασία του οικολογικού αποτυπώματος από την κατανάλωση προϊόντων, και την αναγκαιότητα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό και τη μείωση της χρήσης εισαγόμενων προϊόντων, που ήδη παράγονται στο νησί όπως φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά και κρέας.

Κατά την ξενάγηση έγινε γευσιγνωσία ελαιόλαδων, τα οποία διακρίθηκαν κατά τον 1ο Παγκρήτιο διαγωνισμό που οργάνωσε τον Μάρτιο η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα οφέλη από τη χρήση ποιοτικού ελαιόλαδου στην υγεία του ανθρώπου και η σημασία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Κρητική Διατροφή, μονοπώλησε το ενδιαφέρον, μιας και οι επισκέπτες γνώριζαν καλά για τις μελέτες των 7 χωρών και του lion heart, οι οποίες αποδεικνύουν περίτρανα την ανωτερότητα του προϊόντος σε σχέση με άλλα ζωικά και φυτικά λίπη, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική άλλων χωρών. Τους παρουσιάστηκαν επίσης οι διαφορετικές ποικιλίες, που ευδοκιμούν στην Κρήτη και η διαφορά της γεύσης, που συνδέεται με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Ενδιαφέρον αποτέλεσε η δοκιμή από τους εκπαιδευτικούς της «Θρούμπα Αμπαδιάς» ελιάς τοπικής με ΠΟΠ, ενώ συζητήθηκε ο προβληματισμός, για το κατά πόσο τα μοναδικά κρητικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που παράγονται στην Κρήτη, θα πρέπει να αντικαταστήσουν άμεσα τα υποκατάστατα, που προσφέρονται κατά κόρον στις τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης. Αυτό είναι και το σκεπτικό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, η οποία δημιούργησε το σήμα Κρήτη «Κρητική Κουζίνα» για τις μονάδες εστίασης ξενοδοχείων και εστιατορίων. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις στο www.agrocrete.com

Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη όπου βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί, έχει ως στόχο να αναδείξει τις θρεπτικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής, να συμβάλει στη διατήρηση της ταυτότητας της κρητικής κουζίνας, ώστε να μετεξελιχθεί η Κρήτη σε διεθνή γαστρονομικό και οινικό προορισμό.

Μεταξύ άλλων το κέντρο φιλοξενεί και προβάλει δραστηριότητες όπως: Χώρος προβολής/εκθετήριο των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ», χώρος γευσιγνωσίας των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ», φιλοξενία ολιγομελών γκρουπ και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Κρήτης, εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής (κατόπιν συνεννόησης), λειτουργία βιβλιοθήκης ανοιχτή στο κοινό, Info point/πληροφοριακό υλικό για την κρητική διατροφή, τις παραδοσιακές συνταγές και τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το σήμα «ΚΡΗΤΗ», γαστρονομικές επιδείξεις από chefs, μαγείρους ή συνεταιρισμούς (κατόπιν συνεννόησης), καθώς επίσης και παραχώρηση του χώρου και του εξοπλισμού σε συλλογικές δράσεις, που έχουν σκοπό τη διάδοση της Κρητικής κουζίνας και την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων.

newsbeast.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

2 hours ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

5 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

5 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

5 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

5 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

5 hours ago

This website uses cookies.