Από τη στιγμή που η Αίγυπτος έθεσε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στο θέμα της Λιβύης, η Τουρκία φαίνεται να σταμάτησε την προέλαση στη Σύρτη, δείχνοντας πως γνωρίζει καλά τον συσχετισμό δυνάμεων.
Είναι γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι διαθέτουν τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και δη με διαφορά, την ώρα που η ρωσική αμυντική βιομηχανία, παραδοσιακά φιλικά προσκείμενη προς τον Ερντογάν, κάνει αυτή την ισχύ ακόμη πιο ξεκάθαρη.
Συμφωνία για τα περίφημα T-90MS
Με την είδηση ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Uralvagonzavod (UVZ) της Ρωσίας και τον οργανισμό εξαγωγής όπλων Rosoboronexport για άδεια κατασκευής 500 τεθωρακισμένων T-90MS, η Αίγυπτος γίνεται ο πιο σημαντικός στρατιωτικός εταίρος, με τη μεγαλύτερη δύναμη τεθωρακισμένων, της Ρωσίας στη λεκάνη της Μεσογείου.
Ωστόσο δεν προβλέπεται πως τα αιγυπτιακά Τ-90MS θα κατασκευάζονται πλήρως σε αιγυπτιακό έδαφος αλλά μάλλον σημαντικά τμήματα θα φτάνουν στη χώρα προκατασκευασμένα στη ρωσική γραμμή παραγωγής και θα συναρμολογούνται σε αιγυπτιακό έδαφος. Αυτό θα μειώσει και τον χρόνο ολοκλήρωσης και παράδοσης των οχημάτων στον αιγυπτιακό στρατό.
Το T-90MS είναι η τελευταία εξαγωγική έκδοση του τρίτης γενεάς άρματος Τ-90. Ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς του οπλισμού, σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός, θωράκιση που συνδυάζει παθητική προστασία από χάλυβα και συνθετικά υλικά και υψηλή κινητικότητα. Είναι ικανό να μάχεται σε συνθήκες ημέρα ή νύχτας, με κάθε καιρό και σε κάθε περιβάλλον επιχειρήσεων.
Ρωσική βοήθεια σε στεριά και αέρα
Νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35. Σύμφωνα με πηγές, η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018, ενώ η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσει το πιθανότερο στο διάστημα 2020-2021.
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά άλλωστε! Ένα χρόνο αφότου ο αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία, το 2013, το Κάιρο σύναψε συμφωνία με την Μόσχα για την αγορά διαφόρων τύπου αντιαεροπορικών συστημάτων αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα είχαν υπογραφεί συμφωνίες για την πώληση 46 μαχητικών MIG-29M/M αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 46 μαχητικών ελικοπτέρων Ka-52 αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
«Σαν έτοιμος από καιρό»
Η ισχύς του αιγυπτιακού στρατού έχει μακρά παράδοση, εξηγεί ο Γκύντερ Μάγερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς: «Χρονολογείται από την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ το 1979. Έκτοτε ο αιγυπτιακός στρατός τροφοδοτείται κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ με όπλα αξίας περίπου 1,3 δις ευρώ. Οι Αμερικανοί είχαν δεσμευτεί τότε σε στήριξη τέτοιου ύψους τόσο απέναντι στο Ισραήλ όσο και απέναντι στην Αίγυπτο».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου αλ Σίσι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Αιγύπτου το 2014, η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά τον αμυντικό της εξοπλισμό.
Σύμφωνα με ανάλυση του Carnegie Middle East Center αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους: στους αυξανόμενους κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, στις αμερικανικές πιέσεις αλλά και στη συνεργασία του αιγυπτιακού στρατού με άλλους εταίρους, κυρίως τη Γαλλία και τη Ρωσία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αποφασιστικότητα του αλ Σίσι να αποτρέψει το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
H Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις…
This website uses cookies.