Καθώς φθάνουμε στο τέλος του Ιουλίου, οι προοπτικές και οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού το 2020 στην Ελλαδά γίνονται κυριολεκτικά… μαύρες και όχι από τον ήλιο.
Σύμφωνα με το tvxs.gr, η τουριστική σεζόν θεωρείται οριστικά και σχεδόν ολοκληρωτικά χαμένη από τους παράγοντες της αγοράς, η πολιτική της κυβέρνησης και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε Ελλάδα και εξωτερικό σβήνει και τις τελευταίες προσδοκίες για μια ουσιαστική αύξηση της κίνησης έστω τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, και ο Ιούλιος κλείνει επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο που είχε μπει στο τραπέζι μετά το lockdown.
Πρόκειται για το σενάριο που δείχνει οριστικά πια ότι η σεζόν θα κλείσει με βουτιά των εσόδων το πολύ στο 20% των περσινών επιπέδων – δηλαδή τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα 3 με 4 δισ, ευρώ έναντι των περσινών 18,5 δισ. ευρώ. Η εικόνα αυτή απέχει βεβαίως μακράν από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις Θεοχάρη για συγκράτηση των εσόδων στο 50% με 60% των περσινών επιπέδων, και έχει παρουσιαστεί με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων όσο και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Πληρότητες ως 25%
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο Ιούλιος – σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν – έκλεισαν με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 έως 25%, ότι ο Αύγουστος δεν μπορεί με τίποτα να σώσει την παρτίδα καθώς ακόμη και εάν οι πληρότητες φθάσουν κατά τόπους στο 50% οι έως τώρα κρατήσεις δείχνουν ουσιαστική κίνηση μόνον στο δεκαπενθήμερο από τις 7 έως τις 21 του μήνα, και πως τα σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο διάστημα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχουν ήδη διαγραφεί από την στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και, κυρίως, της Ρωσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κινηθεί σε γραμμή ρεαλισμού και ψυχραιμίας αναγνώρισε, με σημερινή συνέντευξή του στο liberal.gr ότι οδεύουμε προς το χειρότερο σενάριο: «Η σεζόν», δήλωσε, «ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%.
Ακόμη πιο δυσοίωνα μηνύματα έχουν μεταφέρει, κατά τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ εικόνα γενικής καθίζησης παρουσίασε και η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη με τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα και Χάρη Θεοχάρη.
Πού καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση
Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.
Όπως επισημαίνεται από πηγές της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιροισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους.
Ειδικά στην Χαλκιδική, όπως και στην Κρήτη που είναι ο πρώτος διεθνής τουριστικός προορισμός της χώρας, η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά από την απουσία των Ρώσων τουριστών υψηλότερων εισοδηματικών δυνατοτήτων. Οι εκπρόσωποι της αγοράς φέρονται να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο άφιξης Ρώσων με υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού πριν από 72 ώρες προκειμένου να τονωθεί η κίνηση τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τα σχετικά σενάρια προσκρούουν και στα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκή Ενωσης.
Με αυτά τα δεδομένα, στην αγορά υπάρχει ήδη έντονη ανησυχία για τριπλή οικονομική βόμβα το φθινόπωρο από την κατάρρευση του τουρισμού – μια βόμβα, που θα περιλαμβάνει μαζική ανεργία, «λουκέτα» σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ευθεία απειλή για επιθετικές εξαγορές ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από συμφέροντα του εξωτερικού.